Tomelillavarg var siberian husky

Skåne Artikeln publicerades

Det var inte någon varg som sågs i Tomelilla i lördags – men väl en siberian husky. Den till utseendet varglika hunden hade smitit från sin ägare och sprungit och hämtat en död hare som den sedan stolt bar hem.

Det var i lördags som en Tomelillabo såg vad han var säker på var en varg komma travande på vägen mot Bollerup, ungefär i höjd med Otto Olssons Bil. Djuret, ungefär i schäferstorlek, travade på längs vägen och hade en hare i munnen.

I gårdagens YA beskrev rovdjursexperten Nils Carlsson från länsstyrelsen observationen som "intressant" – men konstaterade samtidigt att de flesta av de tips om vargar som följts upp visat sig handla om räv eller hund.

Och i Tomelilla har det nu visat sig att det var det senare. Hundens ägare kände igen beskrivningen av "vargen" som bar på en hare utifrån artiklarna i YA, och hörde av sig till Nils Carlsson.

Det var när hunden, som är av draghundsrasen siberian husky, var ute och gick med sin ägare som den fick se en död hare. Sedan smet hunden iväg, enligt vad ägaren uppgett för Nils Carlsson – för att sedan stolt komma hem igen med haren i munnen.

Men att Tomelillabon som såg hunden i lördags trodde att det rörde sig om en varg är inte så märkligt.

Siberian husky är en ras som, beroende på pälsens teckning, kan ha ett utseende påminnande om varg – och den aktuella hunden hade ett ovanligt varglikt utseende för sin ras.

Ägarens berättelse stämmer också väl överens med vad ytterligare ett ögonvittne sett av händelsen i lördags. Tomelillabon, som inte vill ha sitt namn med i tidningen, berättar för YA att han mötte den varglika hunden när han kom körande i höjd med järnvägen i Tomelilla i lördags:

-Jag mötte hunden som kom springande längs vägen, den såg hur mallig ut som helst med haren i munnen.

Just att hunden sprang med bytet i munnen är enligt Nils Carlsson något som tydligt pekar på att det inte rörde sig om varg.

-Vargar äter på plats, de brukar inte springa runt med bytet, säger Nils Carlsson.