Tågvärdar får inte jobba själva

Skåne Artikeln publicerades

Arbetsmiljöverket inför ett omedelbart förbud för tågvärdar att jobba ensamma på Öresundstågen. Förbudet gäller till mitten av augusti. Beslutet fattades i går efter en stöld.

– Bara sedan nyår har de haft ett 70-tal tillbud om hot och våld. De har också anmärkningsvärd hög sjukfrånvaro.

Förbudet gäller för alla tågvärdars arbetsuppgifter med undantag för avgångsaviseringar.

Skånetrafiken uppger att inga Öresundståg har behövt ställas in under torsdagsmorgonen till följd av det rådande skyddsstoppet.

– Veolia har lyckats bemanna upp med extra tågvärdar och vi tror därför att vi kommer att klara det bra även under dagen, säger försäljningschef Camilla Bunke till TT.

Sedan i går kväll får inget ensamarbete förekomma för tågvärdar på Öresundståg. Beslutet togs av huvudskyddsombudet efter att en tågvärd utsatts för en stöld.

Arbetsmiljöverket har kallats in för att ge direktiv om vad som ska gälla.

Arbetsmiljöverket gör undantag för avgångsvisering, en av tågvärdarnas arbetsuppgifter. Konkret handlar det om att signalera till lokföraren att alla passagerare är inne så att dörrarna kan stängas och tåget köra.

– Tågvärdarna kan alltså vara ensamma när de arbetar med avgångsaviseringar, men de får inte kontrollera biljetter, säger Mats Ryderheim på Arbetsmiljöverket.

Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius vill återkomma till vilka konsekvenserna blir av ensamarbetsstoppet för tågvärdar.

– Hittills i dag har inga tåg behövts ställas in. Hur det blir framöver i sommar kan jag inte säga. Vi vill titta på detta och diskutera med Veolia, säger Ulrika Mebius.

Det finns ingen risk att Öresundstågen slutar gå. Det säger Veolias affärschef för Öresundstågen, Mikael Danielsson.

– Däremot kan det bli så att en tågvärd tvingas vara ensam ombord. Denne får då inte gå omkring i tåget och biljetterna blir inte kontrollerade.

Mikael Danielsson säger att man nu jobbar intensivt med Skånetrafiken för att hitta en lösning. Besparingskravet på 24 miljoner kronor på årsbasis finns kvar.