Stor risk att vargen återkommer

Skåne Artikeln publicerades

Omkring 30 får dödades efter att en varg hade varit inne i en fårhage vid Näsbyholm, på gränsen mellan Trelleborg och Skurups kommun. På torsdagen hade länsstyrelsen spårsökning i området och fårägarna vidtar åtgärder för att skydda sina djur mot nya angrepp.

Ett 20-tal får hittades döda i hagen vid Näsbyholm i onsdags och Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne, är relativt säker på att det är en varg som har varit inne i hagen.

– Allt tyder på att det är en ungvarg. Alternativet är att det är en monstruös hund som är stor, stark och väldigt van vid att döda, men det är inte särskilt troligt, säger han.

Det var inte bara fåren som hittades i hagen som dödades, utan vargens visit krävde ytterligare ett tiotal offer.

– Vi fick avliva några får till efter direktiv från länsstyrelsen. Det var en del får som hade blivit skadade och som riskerade att lida ännu mer om vi inte avlivade dem, säger Dick von Blixen-Finecke, en av fårägarna.

Utöver det drunknade några får som skrämdes och flydde ner i vatten som omger hagen.

På torsdagen genomförde länsstyrelsen en spårsökning i närheten av fårhagen.

– Det var ju frost i natt, så vi har gått längs gräskanterna och letat efter spår. Ibland kan man se spåren som upplevs som lite svarta i kanten. Utöver det har jägaren krattat vägarna för att vi ska kunna se om det kommer nya spår, säger Nils Carlsson.

Inga spår efter vargen hittades dock under torsdagen, men länsstyrelsen såg spår inne i fårhagen redan på onsdagen. Nils Carlsson är dock inte helt säker på att de kommer från en varg.

– Det kan man inte avgöra med 100 procent säkerhet bara för att man ser ett spår. Avtrycken från en hund och en varg är väldigt lika. Vargens tassar är oftast lite större och de har längre klor, men det kan ju även vara en stor hund som inte har fått sin klor klippta på länge.

– Om det hade varit snö så hade det varit enklare, för då hade man kunnat följa spåren. Vargen har en väldigt lång spårlängd och vargar går i ett rakt sträck. Hundars spår är mer oregelbundna. säger Nils Carlsson.

Skyddsåtgärder vidtas

Fårägarna i området är oroliga för att vargen ska komma tillbaka och nu vidtar de åtgärder för att skydda sina djur. Fåren är kvar ute i hagen fortfarande.

– Det är klart att jag är orolig för fårbesättningen. Vi jagade upp en del av fåren i parken närmare bebyggelsen i går och så satt vi ute och bevakade fram tills det blev mörkt. När det ljusnade tidigt imorse körde vi ut och kollade, men vi såg inte något spår efter vargen, säger Dick von Blixen-Finecke.

Nils Carlsson har rekommenderat fårägarna att skapa oro i markerna i närheten av fårhagen.

– Tanken är att man ska visa för vargen att detta inte är en fridfull plats. Man gör ungefär som vid en drevjakt och man kan skjuta en del skott i backen.

Utöver det har man skapat ett rullande vaktschema där fyra bilar kör runt i området under nattetid för att störa lugnet.

Länsstyrelsen misstänker att det finns risk för att vargen kommer att återvända till hagen inom kort.

– Om vargen har lyckats en gång, så vet de var det finns mer mat och risken är kraftigt förhöjd fyra till fem dagar efter det första besöket, säger Nils Carlsson.