Ståhl misstänks nu för mutbrott

Skåne Artikeln publicerades

Nu är det formellt: Sydsvenskans och Trelleborgs allehandas förre vd är skäligen misstänkt för mutbrott i samband med att tidningen skulle säljas. Riksenheten mot korruption misstänker att Johan Ståhl försökte tillförskansa sig en provision på tio miljoner kronor genom ett privat innehav av aktier.

Enligt åklagaren krävs det dock ytterligare utredning innan ett eventuellt åtal.

När Sydsvenskan skulle sälja Skånemedia, där Kristianstadsbladet, Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda ingår, utsågs Sydsvenskans dåvarande vd Johan Ståhl som den person som skulle sköta försäljningen.

I samband med förhandlingar ska han ha försökt skaffa sig en provision i samband med affären. Enligt misstanken skulle provisionen bestå av ett privat aktieägande i Skånemedia värt tio miljoner kronor.

När Bonnier upplystes om Ståhls privata initiativ sparkades han först som försäljningsansvarig och lite senare från tidningens vd-post.

”Agerade felaktigt”

När uppgifterna om Ståhls agerande blev kända uttalade sig Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad och involverad i stiftelsen Kristianstadspress som vid tiden var delägare i Sydsvenskan.

–  Johan Ståhl agerade felaktigt mot sin uppdragsgivare Bonnier. Vi (Kristianstadspress reds. anm.) vill absolut inte bli förknippade med den här typen av affärer, sa Pierre Månsson då till Kristianstadsbladet.

Tidigare har Johan Ståhl varit i blåsväder när han, på grund av ett skrivfel i kontraktet, fick saftiga elva miljoner i avgångsvederlag när han avgick som vd för Sydsvenskan.

Inte klart med åtal

Förutom mutbrottet är han, enligt Sydsvenskan, även misstänkt för trolöshet mot huvudman för hans agerande i andra affärer han gjort som vd för Sydsvenskan.

Åklagare Gunnar Stetler, åklagare för rikseneheten mot korruption, poängterar dock att ingenting är klart och att det inte är säkert att utredningen leder fram till ett åtal mot Johan Ståhl.

– ”Skäligen misstänkt” har ingen självständig betydelse, utan det viktiga är om utredningen leder fram till att Johan Ståhl ska förhöras, säger han till tidningen Medievärlden.se och ser att utredningen snart kommer till en brytpunkt.

– Jag utgår från att utredningen leder till att vi håller förhör i maj alternativt lägger ner ärendet, säger Gunnar Stetler.