Slutronder i målet mot Mangs

Skåne Artikeln publicerades

Rättegången i Malmö tingsrätt mot Peter Mangs är på väg att ta slut. Åklagarna sammanfattar i dag åtalspunkterna och vid varje punkt hittills tycks de vara övertygade om att Mangs är serieskytten som spred skräck i Malmö.

I dag håller chefsåklagare Solweig Wollstad och kammaråklagare Håkan Larsson sina slutanföranden där de sammanfattar argumenten för att Mangs är skyldig. De ska också berätta vilket straff de anser att han bör få. I morgon får Mangs försvarare chansen att övertyga rätten om att Mangs ska frikännas från allt utom den skadegörelse han erkänt.

Med orden "den tekniska bevisningen är överväldigande" inledde Håkan Larsson förhandlingen efter lunchpausen. Han tror att det är därför som försvaret kallade den amerikanska filosofen Adina Schwartz som vittne, för att försöka skjuta hål på SKL:s sakkunnigutlåtanden.

– För varje enskilt fall vi kollat upp kan vi konstatera att hon aldrig fått titulera sig expert vid en domstol. I ett fall, som hon stolt nämnde, kunde domstolen konstatera att hon var ett partiskt vittne, säger Larsson.

– Hon har ingen teknisk utbildning, aldrig gjort egna undersökningar, aldrig skjutit med vapen och läst sig till vad andra tycker. Hon kände ju inte ens igen en Glockpipa när den låg framför henne. Trots det uttalade hon att sakkunnigutlåtandena var de svagaste som hon sett, säger Larsson och lovordar SKL:s expertis och påstår att kvaliteten är bland de bästa i världen.

Larsson frågar sig varför Mangs berättat om brotten för två vänner.

– Det är nog en ganska enkel anledning. Folk som begår sådana här brott har nästan undantagslös ett behov av att lätta på trycket. Vem är det han kan pysa ut hos? Det finns ju bara två vänner, någon annan bekantskapskrets finns ju inte.

Avslutningsvis nämner Håkan Larsson att de två vännerna, som Mangs indirekt pekat ut som misstänkta gärningsmän, har starka alibin.

Under förmiddagen gick åklagarna, i kronologisk ordning, igenom de åtalspunkter som Mangs är åtalad för.

De turades om att sammanfatta åtalspunkterna som Mangs är åtalad för – tre mord och tolv mordförsök. Vid varje punkt hittills tycks de vara lika övertygade om att Peter Mangs är serieskytten som spred skräck i Malmö och mördade tre personer.

– Även den här gärningen är totalt hänsynslös, det är bara tur att han inte skjutits till döds, han blir "bara" träffad i axeln. Skjutningen påminner mycket om den på Västra Skrävlinge kyrkoväg, det är samma modus och ren tur att han inte dödades, säger Håkan Larsson om ett skott mot en man i en parkerad bil på Munkhättegatan den 27 juni 2010.

Chefsåklagare Solveig Wollstad avslutar med att meddela att hon återkommer till påföljdsfrågan efter en eventuell rättspsykiatrisk undersökning.

– Men straffskalan ligger på livstidsnivå. Vi yrkar på att Mangs blir kvar i häktet och får fortsatta restriktioner.

– Det föreligger uppsåt till mord och försök till mord för de gärningar där vi rubricerat på det viset, säger Solveig Wollstad.