Så här skyddar du dig mot pyromaner

Skåne Artikeln publicerades

Åtta anlagda mordbränder på kort tid har skapat stor oro bland Ystadsborna. Nu går Räddningstjänsten ut med varningar och tips om hur de bäst skyddar sig. – Vi försöker ge Ystadsborna och våra sommargäster grundtryggheten tillbaka, säger Eva Ljungkvist brandingenjör på räddningstjänsten i Sydöstra Skåne.

Första befäl Lars Möller och insatschefen Göran Glifberg har den senaste branden, villan i Nybrostrand, i färskt minne.

– Vi var på plats med ett tiotal bilar och runt 20 gubbar från Ystad, Skurup, Tomelilla och Köpingebro, säger Göran Glifberg.

I dag, tre dagar efter branden, är de ute och pratar med de boende i Ystad. Dels för att skapa trygghet, men också för att öka säkerheten. Samtidigt ber de invånarna att hålla ögon och öron öppna.

– Folk är jätteoroliga över vad som har hänt. Vi har nu lagt om arbetet och går runt och knackar dörr, säger Göran Glifberg.

Aldrig tidigare

Det är första gången räddningstjänsten arbetar på detta viset. Men förhoppningsvis inte den sista.

Några av tipsen är att inte förvara brännbart material i anknytning till fastigheten och att skaffa brandvarnare och brandsläckare. Samt hur man agerar om man ser att det brinner.

– Det campande Tomelillagänget, som med sitt rådiga handlande hjälpte till att minska skadorna vid den senaste branden i Nybrostrand, är verkligen hjältar. De handlade på helt rätt sätt: Rädda – varna – larma – släck, säger brandingenjör Eva Ljungkvist som håller i det förebyggande arbetet.

Eva Ljungkvist, som även jobbade som räddningsledare när Ulf Borgström härjade i området, ser att folk drar paralleller till hans pyromandåd.

– Jag kan se både liketer och olikheter mellan de senaste bränderna, säger Eva Ljungkvist.

Söker spåren

Polisen arbetar på för fullt för att få fram spår på vem som ligger bakom.

– Jag tycker att vi ska flytta fokus från Borgström. Det värsta med en anläggare är att det traumatiserar invånarna, säger Eva Ljungkvist.

Ett hus bort från fastigheten som eldhärjades i Sandskogen bor familjen Lindgren som väcktes i söndags natt av att deras hus fylldes med rök.

– Vi vaknade av lukten. Det var som en tjock dimma av rök överallt, säger Niklas Lindgren, 39.

Tillsammans med fru, barn och kaninen tog han sig ut ur huset.

– I dag får barnen inte sova på ovanvåningen längre. Det känns otryggt.

Förbättrar säkerheten

Efter gårdagens besök av räddningstjänsten funderar familjen på att köpa aluminiumstegar till ovanvåningen för att skapa en bättre nödutgång.

De har diskuterat med grannarna hur man ska hjälpas åt att hålla koll på varandras hus.

Sätta ut kaffekoppar på uteplatsen och tömma brevlådor är ett sätt att visa att det bor folk i fastigheten.

Samma diskussioner har de boende i Nybrostrand.

– Bränderna är det stora samtalsämnet över kaffet. Vi har pratat om att starta ett medborgargarde, säger Kurth-Eric Nilsson, 84, som är ledare för byns boulegäng.

Han får medhåll av sina kamrater som alla börjat tänka extra på säkerheten.

– Jag har kontrollerat alla brandvarnare och brukar titta ut genom fönstret när jag vaknar på natten. Det både obehagligt och oroligt att någon kan ha ett nöje i att tända eld, säger Anne-Marie Nilsson, 83.