Nytt vårdkoncept kan förebygga hot och våld

Sjukvård Artikeln publicerades

Patienter och vårdpersonal ska framöver separeras på nya vårdcentraler i Skåne. Det är Region Skåne som utvecklat ett nytt koncept, enligt SVT Nyheter Helsingborg.

– Läkaren kommer gå till patienten, i stället för att patienten går till läkaren. Det ska ge personalen mer trygghet och bättre arbetsro, säger fastighetschef Linda Strömbäck till SVT Nyheter Helsingborg.

En särskild personal- och en patientdel kommer att finnas på vårdcentralerna, så att de två grupperna inte möts i korridoren. Varje mottagningsrum ska ha två ingångar. Det innebär att personalen enkelt kan fly om situationen blir hotfull.

Först ut att byggas enligt det nya konceptet är vårdcentralen i Södra Sandby. Några vårdcentraler ska också renoveras enligt konceptet, enligt SVT.

Enligt biträdande förvaltningschef Peter Hartvig på Regionfastigheter är det dock inte säkerhetsaspekten som stått i fokus när konceptet tagits fram. I stället har syftet varit att ta fram ett standardunderlag som ser likadant ut när man söker in anbud för om- och nybyggen, vilket håller produktionskostnaderna nere.

– Sedan får det konsekvensen att personalen tittar på logistiklösningar för att minimera springet, så får man fram detta. (TT)