Man ihjälskjuten på Munkhättegatan i Malmö

Skåne Artikeln publicerades

En 23-årig man sköts ihjäl på fredagskvällen i samband med en skottlossning på Munkhättegatan i Fosie.

Mannen är en av ledarna för M-falangen i Malmös gängkrig. I onsdags sattes han på fri fot efter att ha förhörts om en stor bedrägerihärva.

Polisen fick in larmet klockan 19.05. Vid 19.15 var flera patruller på plats vid bensinstationen på Munkhättegatan i Fosie. Det var då mycket folk på platsen. Enligt vittnesuppgifter ska mannen ha skjutits av en annan man som sedan lämnat platsen i bil.
– Nu pågår inre och yttre spaning, säger Mikael Persson vid polisens länskommunikationscentral klockan 21.10.

Den 23-årige mannen ingick tillsammans med sin storebror i ledningen för M-falangen. Han utlämnades nyligen till Sverige från Tyskland, där han suttit frihetsberövad på begäran av Serbien. Där misstänktes han för inblandning i ett skottdrama.

Polisen vet ännu inte om det rör sig om en eller flera gärningsmän. En svart volvo har setts lämna platsen och polisen söker uppgifter om den.
– Bilen har inte anmälts stulen, än så länge, säger Mikael Persson klockan 22.15.

Den skjutne 23-åringen fördes till Umas med ambulans men hans liv gick inte att rädda. Han avled redan på plats, berättar akutavdelningen på sjukhuset Umas.

"Nu börjar kaoset," säger en av polisens gruppchefer i Malmö, med hänvisning till att den andre brodern är på fri fot, liksom större delen av hans sympatisörer. Vedergällningen kan komma snart. Även motståndarna, K-falangen, har sin ledare på fri fot. K-falangens ledare har skottskadats fler gånger och är halt efter en skada. Men under större delen av det här året har det varit lugnt mellan grupperna.

Den mördade mannen och hans bror drev tidigare krogen &Bar i Lund. Krogen utsattes för ett sprängattentat förra sommaren och bröderna lämnade den. I samma veva inträffade flera attentat, bland annat en handgranatsattack på Agnesfridsvägen.

En pistol har hittats på platsen och tagits i beslag.
– Både vapnet och området kommer att genomgå en teknisk undersökning, säger Mikael Persson.

Polisen har spärrat av området och en förundersökning om mord har inletts.

En av de boende i området beskriver skotten som väldigt många i tät följd.
– Jag var hemma när jag hörde flera skott strax efter klockan 19. Först trodde jag inte att det var allvar, men sedan tänkte jag att jo, det måste ha varit riktiga skott, säger mannen till Sydsvenskan.
– Därefter höll jag mig inomhus, säger han och beskriver Söderkulla som en i övrigt lugn stadsdel.

Skottlossningen hördes i ett stort område och fick många Söderkullabor att ge sig ut på gatan för att höra vad som hänt.
– Jag satt och tittade på tv när skotten hördes. Men jag trodde det var ungar som höll på, berättar en man som inte vill uppge sitt namn för Sydsvenskan.

Vid den teniska undersökningen placerades åtta eller nio markörer ut på asfalten som markeringar för påträffade tomhylsor.

Många ungdomar samlades kring polisens avspärrningar.
– Vi hörde säkert tio skott. Sedan såg vi den skjutne låg på marken. Blodet rann ur hans huvud, berättar en 15-åring.

Flera vittnen bör ha sett hela händelseförloppet. En väktare som körde i en bil bakom försökte hjälpa den skjutne med hjärt- och lungräddning.

På brottsplatsen låg en pistol länge kvar i väntan på polisens tekniker. Den såg ut att ha avlossats, men det är ovisst om den tillhörde offret eller förövarna. 

Mer information kommer...