Kulinariska höjdpunkter på Matrundan

Skåne Artikeln publicerades

Smått och kryddigt ska det vara när Vitabys lanthandlare komponerar ihop årets smörgås. Med lokalproducerade råvaror hoppas hon frälsa nyfika besökare på årets matrunda.

Redan under tidiga diskussioner kom medlemmarna fram till att matrundan skulle ha speciella smörgåsar som tema i år.

– Jag brukar ha en dag då besökarna får göra sina egna sillmackor och det har varit väldigt uppskattat så jag tyckte att årets tema var en kul idé, säger Vitabys lanthandlare, Helena Ingvarsson.

Medlemmarna har fått fria händer i skapandet av sina smörgåsar och för Helena Ingvarsson var det ingen tvekan om hur hennes smörgåsar skulle se ut.

– De ska vara små med mycket kött. En typisk lanthandel smörgås som visar på charkuteriets utbud.

Idén fick hon från ett mysigt kafé i Tjeckien som hon besökt några år tidigare.

– Det var fantastiskt när vi kom in där och möttes av alla dessa små smörgåsar med olika pålägg.

Runt om i sydöstra Skåne deltar över 30 restaurang- och affärsverksamheter i årets matrunda. En stor procentuell ökning från starten för fem år sedan då det knappt var 20 verksamheter som deltog.

– Det är så roligt att vi blir fler och fler. Enskilda har vi inte så mycket att erbjuda, men tillsammans gör vi skillnad. Vi visar att det finns ett stort utbud från området under hela året, inte bara under sommarmånaderna, säger Helena Ingvarsson.

Matrundan pågår 12-20 maj och Helena Ingvarsson ser fram emot de kommande dagarna.

– Det kommer alltid mycket folk i slutet av veckan. Förra året kom det jättemånga under Kristi himmelsfärd. Jag hoppas få träffa en massa nyfikna människor som vill se, smaka och uppleva god mat.