Kramkalas på boksläpp

Skåne Artikeln publicerades

Släkt, vänner och poliskolleger. Alla var på plats när Ewa-Gun Westford bjöd in till Cineteket i går för att fira utgivningen av sin bok Mitt Wallanderland.

Hon fick signera böcker för glatta livet under de två timmarnas boksläpp. En stor del av den första upplagan på försiktiga tusen exemplar bytte ägare. Stämningen var hög. Flera av dem som kom till Cineteket figurerar själva i boken.

– Det här är en märklig dag, säger Ewa-Gun Westford.

Hon är van att skriva i jobbet som informatör på polisen, men texterna i boken har varit en annan utmaning.

– Själva skrivandet har varit en oändlig ström av glädje. Det här har varit hur roligt som helst. Under skrivandets gång har det dykt upp minnen, säger Ewa-Gun Westford.

Simultankapacitet

Förläggaren Gunnar Lundin på Booklund fick henne att skriva boken efter att ha lyssnat på ett föredrag hon höll i Lund i februari i år.

– Vi startade i mitten av mars. Det har gått väldigt snabbt. Hon är fantastisk och har en oerhört simultankapacitet. Det har varit svårt att hänga med ibland, säger han.

I boken berättar Ewa-Gun Westford om händelser i sitt liv, från uppväxten i Borrby till hur hon blivit Ystads- och Skånepolisens självklara ansikte utåt. Gryningspyromanen, Kurt Wallander och en lång rad kolleger hon mött under åren finns med i boken.

– Utan Kurt i Ystad hade jag inte haft så roligt på Ystadspolisen. Visst finns han.

Läsaren får också ta del av Ewa-Gun Westfords tankar om polisarbetet. Hon berättar om de attityder som mötte henne som kvinna redan på polishögskolan och sedan fortsatte när hon började arbeta i Malmö i början av 1970-talet.

Mycket har förändrats

När Ewa-Gun Westford efter några år började i piketgruppen hälsades hon av det ansvariga befälet med orden: ”Vem fan tror du att du är? Du kommer att få ett helvete, och det ska jag min själ se till.” När hon som enda kvinna deltog i en facklig kurs tittade Polisförbundets företrädare på henne och sade: ”Oj, blir det dans också?”.

Mycket har förändrats sedan dess.

– Det är ett helt annat förhållningssätt i dag, även om vi har en lite väg kvar. Jag ser med avundsjuka på de nya killar och tjejer som kommer ut. De har ett helt annat förhållningssätt till varandra, säger hon.

Hon berättar också om besvikelser som fått henne att lämna både Polisförbundet och Malmöpolisens sångkör, men använder inte boken för at hämnas på någon.

– Jag har varit snäll. Jag är inte en person som vill göra någon illa, säger Ewa-Gun Westford.

– Det handlar om att försöka leva som man lär.