Kopparstölder med risk för livet

Skåne Artikeln publicerades

Koppar för hundra kronor – det blev bytet för tjuvarna som bröt sig in i kraftstationen i Järrestad. En stöld som de riskerade att betala med sina liv.

– Att de stjäl är en sak. Men det är fullkomligt livsfarligt att gå in där, konstaterar Johan Aspegren, kommunikationschef för Eon elnät.

I torsdags förra veckan var personal på en rutinkontroll vid kraftstationen i Järrestad och då var allt som det skulle. Men när man kom dit i måndags visade det sig att någon brutit sig in under helgen. Staketet runt stationen var uppklippt och någon hade brutit upp en dörr. Väl inne hade tjuven eller tjuvarna stulit en jordledare och verktyg, allt i koppar.

Johan Aspegren beräknar att det stulna sammanlagt är värt omkring hundra kronor på svarta marknaden.

Inbrott vanliga

Eon har 40 000 liknande kraftstationer på olika håll runt om i landet. Varje vecka är det inbrott någonstans.

– I de allra värsta områdena har vi satt jättelås och jättedörrar och betongblock för. Det hjälper lite, konstaterar Johan Aspe-gren.

Hittills har Eon inte råkat ut får någon dödsolycka i samband med stöld, men Johan Aspegren befarar att det kommer att inträffa en dag.

– Det är bara en tidsfråga innan det blir strömavbrott på någon kraftstation och vi hittar någon död därinne.

Kraftstationer som den i Järrestad har en spänning på 10 000 volt och 200 ampere – att jämföras med de 220 volt respektive 16 ampere som man har hemma. Begår man ett fel inne på en kraftstation blir priset ytterst högt.

– Det tar inte ens en tiondels sekund innan du är död. Därför har vi rigorösa säkerhetsbestämmelser för den personal som arbetar under högspänning.

Johan Aspegren tänker inte heller bara på det öde som tjuvarna riskerar att gå till mötes. Ett riktigt katastrofscenario blir det om det finns barn i närheten.

– Tänk dig att någon klipper upp staketet och stjäl koppar. Tänk dig sedan att det kommer barn dit och ser att staketet är öppet. Alla vet hur nyfikna barn är.