Hel vargflock avlivad på djurpark

Skåne Artikeln publicerades

Skånes djurpark utanför Höör har avlivat hela vargflocken, sedan flera vargar lyckats ta sig ut ur hägnet på lördagen.

HÖÖR. – Det är en fruktansvärd sorg. Det är inte lätt att bygga upp en varggrupp. Det tar flera år. Men jag anser att vi har gjort helt rätt, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark.

Först avlivades två hannar som rymt. När alfatiken lyckades ta sig ut uppstod oro bland de övriga vargarna och då fattades beslut att avliva samtliga.

En möjlig orsak till att vargarna rymde kan ha varit konflikter inom gruppen, där de första vargarna som rymde kan ha utmanat den rådande hierarkin.
– En tänkbar teori är att de två första hanarna som rymde har utgjort ett hot eller velat iväg. De var ovanligt stora.

TT: Var det någon fara för de besökande?
– Nej, vi åkte runt och sade till samtliga att de måste lämna parken, för vi befinner oss i en krissituation. Och då menar jag inte att vargarna skulle gå på människorna, utan för avlivningens skull.

TT: Blev de rädda?
– Nej, de blev nog lite paffa. Tyvärr förstod inte alla hur allvarligt det var. Vi hade svårt att få ut en del besökare.

Enligt Johan Lindström har de ännu inte tagit ställning till om parken ska skaffa nya vargar.
– Jag tycker att vi ska ha varg. Vi har ett uppdrag att visa upp varg, det står i våra stadgar. Men hur det ska se ut, det vet vi inte än.

TT: Är det något du tycker ni borde gjort annorlunda?
– Nej. Vi tycker att vi har handlat så rätt som man kunde i en fruktansvärt tragisk och pressad situation.

TT: Borde ni inte haft bättre staket runt varghägnet?
– Staketet är ombyggt 1996 och det är godkänt för varg. Men när de väl vill ut så sliter de något så fruktansvärt, så att de drar ut sina egna tänder. De har bara en sak i huvudet och det är att komma ut, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark till TT.

Förutom vargarna förlorade djurparken en kronhjort, två får och ett rådjur som vargarna gett sig på.

Skånes Djurpark har över 200 000 besökare varje år och är världens största djurpark med nordiska djur. Djurparken kommer att ha öppet som vanligt i dag.

Enligt ett pressmeddelande kommer Djurrättsalliansen att polisanmäla händelsen och kräver samtidigt att djurparken ska stängas: "Att personalen på Skånes djurpark inte sett någon annan lösning på problemet än att döda vargarna visar på deras brist på kunskap om djur och deras enorma inkompetens", skriver Daniel Nyberg, talesperson för Djurrättsalliansen.