Haddile får stanna tills vidare

Skåne Artikeln publicerades

Samtidigt som stödet runt om i landet växer för Haddile, så kommer Migrationsverket med ett nytt besked - Haddile får stanna. Iallafall tills hennes föräldrar har hittats.

Sent på söndagskvällen gick Migrationsverket ut med ett pressmeddelande där de skriver att Haddile Khemice kommer bo kvar i sitt familjehem under tiden arbetet med att eftersöka föräldrarna pågår.

Under söndagen blev det också klar att Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik till Broby kyrka på måndagskvällen med anledning av fallet.

Mikael Ribbenvik ska prata om ämnet Juridik och medmänsklighet hos Migrationsverket. Samtalspartner blir kyrkoherden Anders O Johansson som bjöd in rättschefen.

Anders O Johansson har sedan i somras varit engagerad i ärendet med utvisningsbeslutet av tvååriga Haddile, som bor hos fosterfamiljen Liewehr i Broby, och är liksom familjen överväldigad över uppmärksamheten som ärendet har fått i hela Sverige och även utanför landet.

Han tog upp fallet i högmässan i Broby kyrka under söndagen, men skrev innan dess ett mejl till Migrationsverkets Mikael Ribbenvik och bjöd in honom till Broby kyrka redan dagen därpå för ett samtal inför publik.

Vid fyratiden på söndagseftermiddagen ringde Ribbenvik upp Johansson och tackade ja.

- Han tyckte det lät väldigt intressant att föra ett samtal med mig om juridik och medmänsklighet hos Migrationsverket, säger kyrkoherden.

– Sen tänkte jag också ge tillfälle till församlingsbor att få ställa frågor. Jag vet att det finns så många människor i Broby och runtomkring som är engagerade i sådana här ärenden, inte minst när det gäller barn och flyktingar, säger Anders O Johansson.

För Malén och Miklos Liehwer är uppståndelsen fallet har orsakat också överväldigande. Telefonen har gått varm hos dem hela helgen och människor har ringt på och visat dem sitt stöd på olika sätt. Igår var de två och Haddile på väg i tåg till Stockholm för att medverka i Gomorron Sverige på svt på måndagsmorgonen.

– Vi har fått ett otroligt stöd. Vi är väldigt glada och överväldigade. Jag hade aldrig i min fantasi kunnat föreställa mig att så många skulle engagera sig, inte bara från inom landets gränser utan även från Ukraina, Danmark, Norge, Finland, England, säger Miklos från tåget.

Hundratusentals människor runt om i landet har engagerat sig i Göingeflickans öde. På Facebook har flera grupper startats som alla har som gemensamt mål att stoppa utvisningen av den tvååriga flickan och på söndagseftemiddagen hade över 115 000 personer skrivit på Aftonbladets namnlistor till Migrationsverket. Även kungaparet har uttryckt att de följer fallet. På söndagen kom även uppgifter från TT om att Barnombudsmannen (BO) är bekymrad över läget för barn som hotas av avvisning från Sverige. BO anser att Socialstyrelsens och Migrationsverkets arbete med barnen brister och har kallat myndigheterna till ett möte. Fredrik Malmberg skriver i ett pressmeddelande att han visserligen inte får ingripa i enskilda fall, men att fallet med Haddile handlar om en nivå där barnkonventionen inte efterlevs.