Glest med anbud på Smygekliniken

Skåne Artikeln publicerades

50 000 kronor. Det var det enda anbudet som kom in för folktandvårdskliniken i Smygehamn. Men det är mer än vad inventarierna har värderats till.

På tisdagen var det sista chansen att lägga anbud på de nio tandvårdskliniker som Region Skåne tidigare i år beslutade sig för att sälja. Ännu på förmiddagen visste Jane Westerberg, klinikchef i Smygehamn, inte så mycket mer än att budgivningen låg i slutfasen.

– Jag är lika spänd som alla andra på att få höra vad som sägs på presskonferensen i dag, sade hon.

Kliniken har inte varit involverad i försäljningen då det skötts centralt av Region Skåne. Anbuden gäller inventarier och övertagande av hyreskontrakt, under förutsättning att hyresvärden accepterar den nya hyresgästen. Efter presskonferensen stod det klart att alla nio kliniker fått in anbud.

– Totalt sett har det varit mycket positivt för regionen, då det kommit in anbud på samtliga kliniker. Det är positivt att någon vill behålla och utveckla klinikerna, sade regionråd Catharina Blixen-Finecke (M) även om hon inte kunde uttala sig specifikt om kliniken i Smygehamn.

Louise Robert, ledningsstrateg på Region Skåne, har varit med i försäljningsprocessen och menar att budet ligger över det samlade restvärdet.

– Det samlade bokföringsvärdet är noll kronor. Allt är avbetalat, så skattebetalarna går inte back, säger hon.

Tillsammans med Degeberga var Smygehamn den folktandvårdsklinik som lockat minst anbud. Högsta budet, 620 000 kronor, lämnades för folktandvårdskliniken i Tyringe, där det finns fyra anbud. Flest anbud har lämnats för Örkelljunga, sex stycken, och de har det näst högsta budet.

I nuläget vill man inte gå ut med namn på de som har lagt anbud utan man vill vänta tills slutförhandlingar har genomförts.