Föräldrar ska ha misshandlat nyfött barn

Skåne Artikeln publicerades

Två föräldrar sitter sedan ett par veckor häktade, misstänkta för att ha misshandlat sitt nyfödda barn. Enligt häktningsframställan misshandlades barnet första gången redan samma dag som det föddes.

Familjen kommer från en ort i nordöstra Skåne och föräldrarna har suttit häktade sedan mitten av april. Spädbarnet är omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU.

Ärendet är åtkomstskyddat hos Kristianstadspolisen och omgärdas av sträng sekretess.

Men enligt beslutet om LVU-omhändertagande berättas att barnet fördes med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad, eftersom det var dåligt.

En hjärnröntgen visade att spädbarnet, som var drygt två månader då det kom till CSK, hade en hjärnblödning. Dessutom hade det blödningar i bägge ögonen. Barnet var så allvarligt skadad att det transporterades med ambulans vidare till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Sjukvården larmade samtidigt polisen, som grep bägge föräldrarna.

Ingen medfödd defekt
De anhölls efter ett par timmar och häktades ett par dagar senare för grov misshandel.

Föräldrarna hävdar bägge två att de inte på något sätt skadat barnet och misstänker att det har en medfödd defekt. Men detta har utretts på universitetssjukhuset i Lund och inget tyder på något annat än att föräldrarna misshandlat barnet. Därför har de omhäktats, på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel. Enligt förvaltningsrätten är det sannolikt fråga om Shaken baby syndrome, skakade barn.

Föräldrarna överklagade socialnämndens beslut om att omhänderta barnet, men förvaltningsrätten i Malmö fastställde socialnämndens beslut.

Pappan har dessutom bytt advokat, vilket länsrätten godkänt, men barnet är fortfarande omhändertaget.

För mindre än fem år sedan inträffade en nästan identisk händelse i samma trakt. Också då var det ett par månader gammalt spädbarn som omhändertogs och föräldrarna häktades som misstänkta för grov misshandel. I det fallet dömdes enligt uppgift inte mamman för något brott.