Folkkär pristagare hyllades

Skåne Artikeln publicerades

Att döma av uppslutningen i Kivik är årets pristagare ovanligt uppskattad. Folk trängdes i skaror framför Piratenstatyn och långt upp på Piratens väg stod folk och lyssnade på polisprofessorn Leif GW Persson.

– Jag är väldigt glad. stolt och hedrad, sa pristagaren i sitt tacktal. Piraten har varit en av mina favoriter i 50 år.

Han hyllade sedan Piraten som en stor berättare och författare.

– Det är humorn som bär många betydande författare. Tar man bort den så blir det mindre bra.

Anslagen i hans berättelser är fenomenala, tyckte han.

Men framför allt så lyfte Leif GW Persson fram Fritiof Nilsson Piraten som en stor människoskildrare.

Han menade att det var något av förklaringen till varför Piratens författarskap fortfarande lever och inte är bortglömt.

Och enligt GW Persson var det inte en fördel att Piraten skildrade Skåne och Österlen

– Tvärtom om, menade han.

– Men det är få författare som man hittar i bokhandeln 80 år efter debut- en. Då är de flesta är bortglömda.

Slösar på mat och dryck

Han lovade också att förslösa prissumman på 75 000 kronor i Piratens anda.

– Det blir på mat och dryck.

Leif GW Persson har gjort sig känd som en sanningssägare med vass tunga. Han berättade att han sett fram mot ett besök på Österlen och dess viner, och inflikade sedan.

– Österlen har nog några steg kvar innan man är i nivå med Toscana och Alsace. Men man ska aldrig ge upp, tillade han. Och med tanke på vädret bör man nog undvika 2012 års årgång, den kommer inte att göra bygden rättvisa.

Men vädergudarna var på Piratensällskapets sida, solen tittade tidvis fram. Fast bland publiken suckades det över att talen blev för många och långa innan det var dags att släppa fram huvudpersonen som är den 24:e pristagaren.

Efteråt ringlade köerna långa fram till GW Persson som fick skriva autograf- er och signera sin senaste bok: den självbiografiska ”Gustavs grabb”. Han poserade också villigt framför statyn för fotografering med beundrande läsare.

I sin presentation av Leif GW Persson framhöll litteraturprofessorn Anders Ohlsson bland annat att han blivit folkkär genom polisprogrammen på tv.

– I år är det uppenbart att det är en pristagare i Piratens anda. Han pekade på tre saker: yrket, estradörer, och att humor och ironi finns hos båda.