Falck blixtinkallade ambulanser

Skåne Artikeln publicerades

Som en följd av den pågående konkurssituationen i ambulansföretaget Sirius Humanum riskerade Skåne att stå utan 20 ambulanser på torsdagsmorgonen. För att inte riskera att stå tomhänt tvingades Falck blixtinkalla 24 ambulanser från annat håll.

När ambulansföretaget Sirius Humanum gick i konkurs häromveckan var tanken att Siriusambulanser i Skåne skulle fortsätta användas av Falck. Falck skulle betala för att använda dem innan parterna kunde komma överens om ett uppköp av bilarna.

– Nu har Sirius ändrat sig. Igår (tisdag) klockan 15 fick jag besked. 15.11, om man ska vara petig. Jag minns det eftersom det var en sådan chock, säger Falcks vd Sven Engquist.

Beskedet var att Sirius signalerade att de skulle vilja ha tillbaka 20 av deras ambulanser i Skåne. Eventuellt skulle ambulanserna tas tillbaka redan på torsdagsmorgonen.

– Det är en ovanlig situation. Fordonen är inte ägda av konkursboet utan av den del av Sirius som fortfarande lever. Men även om det är ovanligt så gäller lagar och regler så det är så att det är 20 fordon som Sirius fortfarande förfogar över, säger, Sven Engquist.

Sedan beskedet har Falck fått arbeta med en lösning för hur man skulle göra ifall man skulle stå utan 20 ambulanser på torsdagsmorgonen.

– Men istället för att spekulera, det är ändå ambulanser som är i full drift vi pratar om, så valde jag att gå ut att ta ett beslut tidigt i morse (tisdag) om att gå ut med full aktivitet och försöka hitta andra fordon som vi disponerar över, säger Sven Engquist.

Fordonen har körts ner från olika delar av landet. På onsdagskvällen hade Falck lyckats få 24 ambulanser på plats i Skåne.

– Nu behöver vi inte ens vänta om de 20 försvinner utan vi ställer av dem redan ikväll och ersätter dem med fordonen som vi själva disponerar över. Så vi har till och med en överkapacitet på fyra bilar i Skåne, säger han och tillägger att regionen informerats om utvecklingen.

– Och de är nöjda med beskedet vi har lämnat.

Men kan inte utrustningen i ambulanserna skilja sig åt eftersom ambulanserna kommer från andra håll?
– Utrustningen byts, det pågår under onsdagskvällen. Det kommer bli samma utrusning i de nya Falckbilarna som i de gamla Siriusbilarna. Vi bara flyttar utrustningen.

Är det reservbilar som körts ner eller bilar som varit i drift?
– Det är både-och. Det beror på hur fordonskartan har sett ut på olika ställen. Vi har dock alltid överkapacitet i vårt system.