Bland motorcyklar och marknadsstånd

Skåne Artikeln publicerades

På måndagen drog årets upplaga av Kiviks marknad i gång. Marknaden som är Sveriges största med runt 1 000 knallar och ett stort tivoli, är öppen fram till och med på onsdag.

På marknadsfältet trängs karuseller med langosvagnar och t-shirtsförsäljare. Kiviks marknad har förändrats mycket genom åren, varorna, maten och underhållningen är en annan i dag i de flesta fallen, men inte alla. Någon som varit med länge är Freddy Hansen på William Arnes motorcykelcirkus.

- Jag började följa med motorcykelcirkusen när jag var 13 år, min far köpte den av William Arne 1976. Vi har nog alltid kommit till Kiviks marknad, men förnyar oss för varje uppträde, man tramsar lite och kör på känsla, säger Freddy Hansen.

Han och hans medarbetare kör med gamla Indian Scout motorcyklar från 1926. De har flera gånger försökt byta till någon nyare motorcykel, men ingen har fungerat lika bra.

Det är ett högt motorljud i tältet där trävelodromen, eller trätunnan är. Tunnan gungar till från motorcyklarnas tyngd under uppträdandet. Showen avslutas med att Lee Trevor hoppar i en formel 3 bil från 1952 och kör några varv i velodromen. Publiken applåderar.

Utanför börjar himlen mörkna, många av marknadens besökare tittar oroligt på molnen. Mycket riktigt kommer det en kort skur, men sen skiner solen upp igen.

Bland försäljningsstånden går Gunvor och Peter Lind och tittar runt.

- Det är tradition att åka till Kiviks marknad, det gjorde våra föräldrar också. Sen stöter man alltid på gamla bekanta som man inte träffar så ofta. Vi letar inte efter något speciellt, utan går mest och kikar, säger Peter Lind.

Från högtalarna som sitter på en lång gul mast hör man ständiga utrop om folk som råkat gå i från sina närmaste.

- Hasse, din familj väntar på dig, de är här vid den gula masten, så ta dig hit, säger rösten.

Masten behövs, det är lätt att råka bli av med de man kom till marknaden med. Man fastnar vid ett stånd med saker som man inte behöver och vips så är man av med de andra.

Lite längre bort går familjen Nilsson-Magnusson och försöker bestämma vilken karusell de ska åka här näst.

- Det är perfekt att ta med barnen på sådant här, de tycker om karusellerna och allt annat man kan titta på, säger Sabina Magnusson.

Så trots sin ålder och alla förändringar, drar marknaden fortfarande folk som aldrig förr.