Åtalet skjuts upp

Skåne Artikeln publicerades

Det blir inget åtal i morgon mot den 62-årige mannen som misstänks ha anlagt mordbranden på Hamncaféet i Ystad. – Anledningen är att jag inte har kunnat delge min klient förundersökningen, säger advokat Sven Jernryd.

De gamla planerna var att åtal skulle ha väckts i morgon då häktningstiden går ut - i stället får mannen stanna kvar i häktet.

– Jag skickade ner förundersökningen med post till min klient i torsdags. Men häktespersonalen lämnade inte över mina papper, säger Sven Jernryd.

Inte heller advokatens fax kom fram då häktet, enligt advokaten, under fredagen och lördagen ska ha haft problem med telefonerna.

– När jag träffade min klient i lördags hade han inte fått något av breven.

Sven Jernryd menar att han vill att det ska gå korrekt till - och att klienten ska ha tid på sig att gå igenom förundersökningen.

– Vi ska sätta oss ner och tillsammans bilda oss en uppfattning samt gå igenom bevisningen. Domstolen har nu beslutat att förlänga häktningstiden till den 7 september.

Den 62-årige mannen har fortfarande inget minne av vad som hände efter att han blev attackerad av en polishund dagen före branden den 29 juli.

– Eftersom han inget minns kan han varken erkänna eller förneka, säger Sven Jernryd.

Enligt åklagaren Magnus Johansson är det ingen fördel för bevisningen att åtalet skjuts upp. Huvudförhandling ska enligt huvudregeln ske högst två veckor efter åtal.

– Han misstänks i dagsläget för en fullbordad mordbrand där straffskalan börjar på två år. Han är också misstänkt för grov stöld, säger Magnus Johansson.