20-åringens liv gick inte att rädda

Text: Clifford Johansen
Publicerad 5 juli 2012 9.54 Uppdaterad 5 juli 2012 9.55
Större eller mindre text

Kristianstad.
Den 20-åring som tragiskt omkom vid Roskildefestivalen kom ursprungligen från Kristianstadstrakten. Nu sörjs han av ett stort antal släktingar och vänner.

Tillsammans med några vänner befann sig 20-åringen vid natten till måndagen på campingen, som redan hade öppnat. Musikfestivalen startar först i dag.

Vid halv två-tiden på natten upptäckte hans vänner att han mådde dåligt och hade ramlat ihop. De larmade personal på festivalområdet, försökte ge första hjälpen, hjärt-lungräddning, och tillkallade även ambulans.

Avled i ambulansen
– Men mannens liv gick inte att rädda och han avled i ambulansen, säger Line Madsen på Mitt- och Västra Själlands polisdistrikt i Danmark.

Inledningsvis misstänkte polisen att mannen avlidit på grund av överdos av narkotikaklassat preparat.

En obduktion har genomförts.

– De första provsvaren upplyser oss om att han avlidit av MDMA (ecstasy)-förgiftning. Det är ett preliminärt resultat, det slutliga väntas vi inte få förrän på fredag, säger Line Madsen.

”Orent knark”
Vid olyckstillfället gick danska polisen ut och varnade för att ”orent knark” kunde finnas i omlopp vid festivalen.

Senare har de tagit tillbaka varningen, bland annat beroende på att flera andra som uppsökte sjukhus i samma period inte hade samma symptom.

– Vi varnar fortfarande mot att ta de här medlen, men vi har inte sett fler tillfällen med liknande händelser, säger Line Madsen.

Polisen har också gjort vissa tillslag på Roskildefestivalen, men hon säger att just ecstasy eller MDMA är ovanligt.

– Det vanligaste vi hittar är hasch och marijuana.

Enligt vakthavande polisbefäl vid Roskildepolisen har de hittat ”några jointar och ganska få andra saker. Två gram kokain som exempel”, skriver Ekstrabladet i Danmark.

Varningsarmband
Roskildefestivalen har ingen nolltolerans mot droger. I stället får festivalbesökare som av polisen ertappas med narkotika ett varningsarmband, och åker ut från festivalområdet nästa gång de gör om felet.

– Vi är emot narkotika och har i flera år kört en kampanj mot droger tillsammans med Sundhedsstyrelsen. Men vi vill inte använda pekpinnar, det tror jag inte vår publik skulle reagera positivt på, säger festivalens taleskvinna Christina Bilde i en intervju med BT efter händelsen.

MDMA

MDMA står för metylen-dioximetamfetamin och är en hallucinogen, syntetisk drog som utvecklades i början av 1900-talet. Den började användes mer under 1960-talet och förbjöds i Storbritannien 1977, i Sverige 1987.
Ofta säljs MDMA i form av ecstasytabletter, men finns även i andra former.
Drogen har en centralstimulerande effekt som ger större uthållighet för exempelvis dans. Ljud- och ljusintryck förstärks, och användare vågar normalt ta mer kontakt med främmande människor.
Det kan också orsaka förgiftningar, och det har rapporterats om dödsfall med bland annat förhöjd kroppstemperatur, muskelkramper och hjärtrytmfel. Det kan också orsaka psykoser och depressioner. Ofta är droger som säljs som MDMA hopblandat med andra droger, såsom amfetamin. Källa: NE, www.can.se

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu