Föräldrar ska ha misshandlat nyfött barn

Text: Anders G Bergquist
Publicerad 11 maj 2012 9.45 Uppdaterad 12 maj 2012 10.10
Större eller mindre text

Skåne .
Två föräldrar sitter sedan ett par veckor häktade, misstänkta för att ha misshandlat sitt nyfödda barn. Enligt häktningsframställan misshandlades barnet första gången redan samma dag som det föddes.

Familjen kommer från en ort i nordöstra Skåne och föräldrarna har suttit häktade sedan mitten av april. Spädbarnet är omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU.

Ärendet är åtkomstskyddat hos Kristianstadspolisen och omgärdas av sträng sekretess.

Men enligt beslutet om LVU-omhändertagande berättas att barnet fördes med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad, eftersom det var dåligt.

En hjärnröntgen visade att spädbarnet, som var drygt två månader då det kom till CSK, hade en hjärnblödning. Dessutom hade det blödningar i bägge ögonen. Barnet var så allvarligt skadad att det transporterades med ambulans vidare till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Sjukvården larmade samtidigt polisen, som grep bägge föräldrarna.

Ingen medfödd defekt
De anhölls efter ett par timmar och häktades ett par dagar senare för grov misshandel.

Föräldrarna hävdar bägge två att de inte på något sätt skadat barnet och misstänker att det har en medfödd defekt. Men detta har utretts på universitetssjukhuset i Lund och inget tyder på något annat än att föräldrarna misshandlat barnet. Därför har de omhäktats, på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel. Enligt förvaltningsrätten är det sannolikt fråga om Shaken baby syndrome, skakade barn.

Föräldrarna överklagade socialnämndens beslut om att omhänderta barnet, men förvaltningsrätten i Malmö fastställde socialnämndens beslut.

Pappan har dessutom bytt advokat, vilket länsrätten godkänt, men barnet är fortfarande omhändertaget.

För mindre än fem år sedan inträffade en nästan identisk händelse i samma trakt. Också då var det ett par månader gammalt spädbarn som omhändertogs och föräldrarna häktades som misstänkta för grov misshandel. I det fallet dömdes enligt uppgift inte mamman för något brott.

Shaken baby syndrome

Skakade barn, kallas oftast vid det engelska namnet Shaken baby syndrome. Förutom plötslig spädbarnsdöd är det den näst vanligaste dödsorsaken bland bebisar upp till sex månaders ålder.
Eftersom barnets huvud är oproportionerligt stort och nackmusklerna inte är färdigutvecklade kan spädbarnet inte hålla emot knyckarna. Barnets hjärna är mjukt och geléaktigt och när den slår emot det hårda skallbenet får bebisen hjärnblödningar. Detta gör att hjärnan svullnar. Ofta dör barnet eller får men för livet som exempelvis utvecklingsstörningar eller epilepsi.
Källa: vardguiden.se

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu