Äldre kvinnor utsatta för fräcka tjuvar

Skåne Artikeln publicerades

Polisen har de senaste dagarna fått in så många larm om åldringsbrott i Skåne att man nu går ut med en varning.

– Det är ett jätteproblem just nu och har varit så i några dagar, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral i Skåne.

Polisen kan se att brottsvågen började i Kalmar län och spred sig sedan till Kronobergs län. Det senaste dygnet har det börjat trilla in polisanmälningar om åldringsbrott även i Skåne. De senaste ärendena rapporteras från Ängelholm, Båstad, Landskrona, Svedala och Lund.

I de flesta fall rör det sig om en eller två kvinnor som knackat på hos äldre kvinnor och sedan sagt att de haft olika ärenden. Kvinnorna har sedan trängt sig in i bostäderna och stulit smycken och kontanter.

– Det finns många likheter mellan de olika fallen. De har valt ut äldre kvinnor bara, så gamla som 90 år har fått besök, och på olika sätt har de lurat sig in – de har sagt att de kommer från hemtjänsten, från sjukhuset, att de vill ha ett glas vatten eller låna toaletten, säger Fredrik Bratt.

I några fall har hemtjänsten kommit till platsen av en slump samtidigt som de okända kvinnorna befunnit sig i hemmen.

Polisen vill nu varna äldre från att öppna när någon okänd knackar på.

– Har man väl öppnat dörrarna är det svårt att värja sig för de är så fräcka. För varje person som inte öppnar har vi förebyggt ett brott.

Polisen har fått in 15-20 anmälningar sedan i går, måndag.

– Sen vet vi inte vad mörkertalet är. Många skäms säkert för att de blivit lurade eller så vet man inte att man blivit lurad.

Om man vill tipsa polisen om något man sett kan man ringa numret 114 14, är det ett pågående brott är det dock 112 som gäller.

– Om man ser någon som är hos grannen eller försöker ta sig in, om det uppstår en hotfull situation – ring 112 direkt. Det gäller all pågående brottslighet, ring 112.