Signerat Duveborn

Knappast svårt

Signerat Duveborn Artikeln publicerades

Mathias Sundin (FP) har stark integritet. Han är också starkt engagerad i integritetsfrågor.

När riksdagen i dag ska fatta beslut om hur myndigheterna ska få tillgång till den data som sedan den 1 maj finns lagrad om vem som har kontaktat vem per telefon eller på internet, tänker han rösta nej.

Detta är inte den mest integritetskänsliga lag som Sverige har infört. FRA-lagen slår de andra med hästlängder. I somliga fall, som i fråga om fildelningslagen Ipred, är upphovsrättsmännens intresse viktigare att värna än piratkopierarnas.

Sundins integritetsinvändning i detta skede är också bara på marginalen – mer hur än att. Det intressanta är i stället hans resonemang (DN Debatt 9/5) om riksdagsledamöternas roll. Knapptryckarkompani, sa Anne-Marie Pålsson. Partipiskan brukar vina hårt i frågor som rymmer mycket prestige och där partilinjen riskerar att få stryk om någon går emot. Med statsminister Fredrik Reinfeldts (M) ord: ”Vad tror ni att ni är? Ett remiss­organ? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat.” Här går laget före jaget.

Toppstyrning och osjälvständiga politiker är en dålig kombination. Principer har betydelse. Precis som mandatet från väljarna.

Kompromisser är politikernas vardag. De får dock aldrig leda till att någon kompromissar med sin integritet.

Sundin trycker på rätt knapp.