Signerat Birgersson

Myndigheten för myndighetsanalys

Signerat Birgersson Artikeln publicerades

Även kultursektorn fick sitt i statsbudgeten. 6,8 miljarder kronor blir det 2014. Mycket eller lite? Tja.

Det är i alla fall mer än när regeringen tillträdde. Om man får tala om procent och siffror så är kulturbudgeten en miljard kronor, eller 15 procent, större än 2006. Konsumentprisindex har stigit med ungefär 5 procent under samma period. Borgare gillas sällan av kulturarbetare. Men borgarna tycks gilla kulturarbetarna desto mer.

Rätt mycket går till att ge anställda vid sceninstitutionerna ett nytt pensionsavtal. Dansare, som avslutar karriären vid 40-årsstrecket, sångare, skådespelare och musiker ska ges större möjligheter att växla karriär. Inte så sexigt med pensioner kanske, men verklighetsförankrat.

Ombyggnaden av Kungliga operan i Stockholm får sitt och Statens kulturråd ges ytterligare pengar för att främja läsandet.

Gott så.Lite längre ner i listan av insatser hittas 3,6 extra miljoner kronor till Myndigheten för kulturanalys. Jo, den finns. Chefen Clas-Uno Fryholm är glad över tillskottet som ska möjliggöra att analysera medievanor. ”Internet har ju inneburit att unga människor framför allt skriver mycket mera texter som man publicerar, man fotograferar, man spelar in videofilmer som man publicerar.” säger Frykholm till Sveriges Radio,

Se där,Myndigheten för kulturanalys är med i sin tid. Kanske är Minecraft rätta stället att bygga det nya analyskontoret. 3,6 miljoner räcker säkert för att rekrytera en hel hög med tolvåringar som kan göra jobbet.

Det gäller ju att varannan skattekrona utnyttjas så effektivt som möjligt. Annars har ledarskribenter snart inga myndigheter kvar att driva gäck med.