Signerat Birgersson

Löfven och hans polare Sjöstedt

Signerat Birgersson Artikeln publicerades

Stefan Löfven kom som det från gud sända svaret på många böner. Förtvivlade socialdemokrater av det gamla gardet andades ut när de fick en ledare som väljer att tänka innan han talar.

Politiska experter av diverse kulörer har lovordat Löfvens förhandlingsförmåga och pragmatiska inställning.

Den stabile Metallbasen får till och med beröm av näringslivets högsta företrädare. Industrivärdens ordförande och Svenskt Näringsliv tidigare vice ordförande, Sverker Martin-Löf, hyllar Löfven för att dennes förståelse för industrins förutsättningar och behovet av en långsiktig energipolitik. Det är inte enbart kärnkraftsvänligheten som uppskattas av näringslivet – under sin tid som Metallordförande kom Löfven överens med motparten om både kris- och ungdomsavtal.

Att Fredrik Reinfeldt fått en värdig motståndare står klart. Reinfeldt är så skraj att han inte ens vågar bjuda in Löfven till att snacka om kärnklyvning. Den inre oppositionen i Socialdemokraterna från kärnkraftsmotståndare och de som är tveksamma till det senkomna talet om feminism, lär Löfven inte ha några större problem att bemästra så länge opinionssiffrorna fortsätter åt rätt håll.

Återstår då bara ett hinder. Vem ska Löfven hänga med om han vill ta Reinfeldts plats?

Jonas Sjöstedt, den nye vänsterledaren, kan inte pricka in många gemensamma punkter med Löfven. Kärnkraft? Nix. EU och EMU? Skulle inte tro det:”Jag minns Löfven som en mycket kategorisk EMU-anhängare från mina debatter med honom inför folkomröstningen 2003” skriver Sjöstedt på sin blogg.

Och näringslivet? Jo, pyttsan. Sjöstedt vill ju för bövelen socialisera hela middevitten.