Vässa öronen för tystnaden

Livsstil och relationer Artikeln publicerades
Intresset för den svenska tystnaden ökar. Både den öronbedövande som glesbygden kan erbjuda och den relativa som går att finna nära staden.
Foto:
Intresset för den svenska tystnaden ökar. Både den öronbedövande som glesbygden kan erbjuda och den relativa som går att finna nära staden.

Till och med fiskarna störs av människans oljud. I takt med att urbaniseringen ökar och bruset i huvudet skruvas upp börjar intresset öka för vårt mest naturliga tillstånd: tystnaden.

Att söka tystnad i stan låter som ett gagnlöst projekt. Men om det är någon som kan hjälpa dig är det Ulf Bohman. Han har vankat runt med sin decibelmätare och försökt lokalisera platser som i alla fall nästan är helt tysta.

Han kallar sig tystnadskonsult och arbetar på uppdrag av svenska kommuner. Men får även förfrågningar från styrande i städer som Manila och London. De försöker att hoppa på en trend som andra redan profiterat på. Finland marknadsför tystnaden som ett av sina unika värden.

Ulf Bohmans tjänster är eftertraktade, och han har teorier om varför:

– Jag tror att det delvis beror på hur samhället ser ut just nu, att vi bygger tätt och hela tiden tar emot ny information. Det finns ett inneboende behov av tystnad och stillhet. Sedan skrivs det om tystnad i många sammanhang nuförtiden.

Att det finns ett ekonomiskt värde i frånvaron av oljud ser han som givet.

– Det är en säljande vara. Titta bara på bostadsannonser där läget ofta beskrivs som lugnt, naturnära och avskilt. Det påverkar prisbilden. Bor man nära en bullrig väg blir det en stor skillnad direkt. De dyraste villorna är placerade längst från vägen.

Enligt EU-kommissionen utsätts 125 miljoner européer dagligen för oacceptabla ljudnivåer från trafik. Till och med fiskar får hörselskador på grund av människans ljudutsläpp. Baka samman detta med alla digitala flöden som överöser den moderna människan med information så kanske det inte är så märkligt att vi då och då behöver en paus.

Ewa Wilhelmsson, i Göteborg, kan hjälpa till. Hon anordnar meditationskvällar, veckolånga retreater och heldagar i tystnad. I början var det mest kvinnor som sökte stillheten, men grupperna har ändrat karaktär.

– Nu kommer faktiskt också äldre män, de som gjort allt det där med familj, som gått igenom ett arbetsliv, de börjar söka. Det gäller även den yngre generationen, från 20-årsåldern och uppåt.

Hon värjer sig mot att kalla tystnaden för en ”handelsvara”.

– Det handlar snarare om en bristvara. Det är stillheten och tystnaden som är du. Det är den som är ditt sanna väsen. Inte pladdret.

Själv har hon en bakgrund som frilansande skådespelare och regissör. Hon har i fyrtio års tid jagat och skapat uppdrag, månad för månad. Hon vet hur det känns att stressa. En tyst retreat är allt annat än jobb, det är att låta alla måsten ebba ut.

Faktiskt handlar det mer om det än om ljuden.

– Det mesta vi har i våra huvudet handlar om det som varit och det man planerar. Och inget av det existerar faktiskt just nu.

De tysta heldagar hon själv arrangerar är en västanfläkt jämfört med vad som finns att tillgå för den med gott om tid. Meditionsläger som Vipassana kan erbjuda tio dagar eller mer helt i tystnad.

Ewa Wilhelmsson berättar:

– I början tickar det och tankarna snurrar. Uppmärksamheten är uppe i huvudet. Ju längre tiden går desto mer sjunker det ned inom en. Hela nervsystemet slappnar av, från att ha varit spända fiolsträngar. Det blir lättare och lättare ju mer man övar.

Tillbaka till Ulf Bohman och decibelmätaren. Även om det inre bruset ökar finns en del trender som tyder på att det yttre kan minska.

– I städerna börjar grönytorna prioriteras, tak kan användas för odling. Och utvecklingen går mot elbilar, och mer cyklar, säger han.

Parallellt med detta ökar intresset för den svenska tystnaden. Både den öronbedövande som vår glesbygd kan erbjuda och den relativa som går att finna nära staden.

– Den första guiden till tystnaden tog jag fram för Jämtlandsfjällen, där var intresset för att uppleva utrymme och stillhet tydligast bland tyska turister. De nu aktuella guiderna till tystnaden i Stockholm har också skapat stor nyfikenhet med ständiga propåer från utländska journalister.

Så vad händer vid fullkomlig tystnad? Författaren Anders Mildner beskriver en sådan upplevelse i sin bok ”Koltrasten som trodde att den var en ambulans”. Han kliver in i ett vadderat rum med klinisk tystnad.

Ändå inte helt tyst? Ett pulserande sorl hörs: blodomloppet.

Fakta

Tystnad bra för hjärnan

• Tystnad släpper spänningar bättre än avslappningsmusik. Detta kom fram i en studie från 2006 där forskarna mätte blodtryck och blodcirkulation i hjärnan.

• Forskare från bland annat Duke University upptäckte 2013 att möss som fick vila från ljud ett par timmar utvecklade fler hjärnceller i hippocampus än sina oljudsdrabbade kamrater. Detta område är centralt för minnen och inlärning.

• Kreativiteten kickas igång när tankarna får vandra, utan att engagera sig i extern stimuli som ljud. Tillståndet kallas "default mode network”, och hjälper oss att bearbeta information.

• Den som lider av hyperakusi, överkänslighet för ljud, bör dock inte fjärma sig alltför mycket från buller och annat oljud, till exempel genom att bära hörselproppar. Det riskerar att förvärra symptomen. Åtta procent av alla svenskar lider av besvären.

Källa: Illustrerad vetenskap, Huffington post, SR.

Visa mer...