Vad är en pensionär och vad gör de om dagarna?

Trelleborg ,
Yakob Arvedsen, 9 år, Pilevallskolan: – Jag kan gissa att det är en som jobbar på ett barnhem och bestämmer där. De jobbar och skriver papper och sådant. Adrian Arvedsen Rashiti, 8 år, Pilevallskolan: – När man blir gammal går man i pension och kan inte jobba mer. Man får sluta på jobbet och börja på ett annat. Man får inte vara polis för då måste man köra bil och röra sig fort, men man kan vara domare i någon sport. Deras barn får skjutsa dem för de kan inte hålla så hårt i ratten.
Foto:
Tova Sandberg, 10 år, Lillevångskolan: – Det är när man är gammal, de bor på ålderdomshem. De är ofta hemma men ibland åker de till stranden och solar och badar. Jag vet en som brukar tvätta och jag känner en som har dött också, men hon var typ 90 år.
Foto:
Max Alhström, 9 år, Lillevångskolan: – Pensionär? Det är när man är gammal, till exempel 75 år. De tar det lugnt, sover, kollar på tv och äter. Min morfar har varit byggare och han bygger fortfarande.
Foto:
Lars Koler, 9 år, Lillevångskolan: – Det är en gammal människa typ 70, 80, 90, 100 eller 60 eller 50. De handlar, lagar mat och är hemma mycket. Och så låtsas de vara jultomten, som min morfar. Vissa har glasögon, vissa har inte glasögon, en del har kryckor och sån där som jag inte vet vad det heter.
Foto:
Allan Heimby, 8 år, Pilevallskolan: – En pensionär! Det är någon som blivit gammal och måste stanna hemma och får pengar. Men de är faktiskt ute och får motion också. De spelar kort, åker till stranden, är i trädgården och så kan de jobba lite om de vill. Min mormor och morfar spelar golf och bowling och är ute och rör på sig. Richelle Fungula, 11 år, Pilevallskolan: – En pensionär? Det är nog en gammal person, kanske 63 år. De äter, tar sina mediciner och behöver hjälp att duscha och så är de på sitt rum och kollar på tv och får mat. Enchi Chai, 8 år, Pilevallskolan: – Är det inte en som frågar saker? Jag tror det. Nej, nu kom jag på det. Det är en som är gammal, över 60. De sitter hemma, tittar på tv, läser tidningen och dricker kaffe. Och så går de och handlar när de behöver.
Foto:
Shams Tolpi, 9 år, Lillevångskolan: – Jag förstår inte vad det är. Det är första gången jag hör det ordet.
Foto:

TA har på familjesidorna en reportageserie som heter Pensionärsliv där vi möter aktiva lokala pensionärer. Vi tog oss därför till Lillevångskolans och Pilevallskolans fritidsgårdar och frågade barn vad de vet om pensionärer och vad man egentligen gör om dagarna när man inte längre arbetar. Ingen lätt fråga för barn, men vi fick många kloka svar.

Artikeln publicerades 17 augusti 2016.