Therése satsade på sin stora passion

Gislövs strandmark
Therése A. Svensson.
Foto:
I samband med föräldraledigheten började Therése A. Svensson reflektera över sitt yrkesliv – och bestämde sig för att starta eget.
Foto:
När familjen byggde nytt passade de på att bygga en fotostudio till Therése A. Svensson.
Foto:
När familjen byggde nytt passade de på att bygga en fotostudio till Therése A. Svensson.
Foto:

Mammaledigheten med sonen Benjamin gav Therése A. Svensson tid för eftertanke och reflektion.

Efter bara någon månad kom insikten om att det var läge att hoppa på tåget om hon ville byta yrke.

– När jag fick tid att känna efter insåg jag att jag ville satsa på min stora passion för att fotografera.

Artikeln publicerades 2 februari 2017.

Förstoringarna med porträtt hänger överallt i studion som ligger vägg i vägg med hemmet i Gislövs strandmark. Glada barn, lyckliga brudpar och älskade hundar delar på utrymmet.

– När jag var anställd gjorde jag lite allt möjligt. Jag jobbade med ekonomihantering, administration i Malmö och på Försäkringsbyråns kontor här i Trelleborg under många år.

Men det var fotografering som var Therése stora intresse. Så har det varit så länge hon kan minnas. När hon väl bestämt sig för att starta eget fanns ingen tvekan. Tack vare hjälp och stöttning från sina närmaste kom hon igång. Då bodde familjen i centrala Trelleborg och Therése skaffade en lokal där hon även öppnade en barnklädesbutik.

– Det fungerade i två år, sedan kände jag att jag inte hann med båda. Att välja att satsa på fotograferingen var inget svårt beslut.

När familjen 2009 flyttade ut till Gislövs strandmark och byggde nytt fick Therése äntligen sin egen studio. Men det dröjde innan hon kunde ta den i bruk. Medan boningshuset byggdes fick studion fungera som bostad.

– Det är skönt att ha en studio, men jag använder den mest på vintern. Under andra årstider vill många att man tar porträtt ute. Här är jag hemma men ändå inte. När jag redigerar bilder och sköter kontorsgöromål sitter jag inne i huset. På så sätt kan barnen vara hemma med kompisar och behöver inte gå på fritids. Det är skönt att kunna ha dem nära, resonerar Therése.

Även om Therése har ett antal bröllops- och porträttfotograferingar inbokade i sin kalender så är det från reportage- och reklamfotografering hon får huvuddelen av sin inkomst. Dels anlitas hon av större bostadsföretag som JM och PEAB, dels samarbetar hon med frilansskribenter och gör hem- och trädgårdsreportage åt vecko- och månadsmagasin.

– Arbetsbelastningen och därmed inkomsten går upp och ner. Det gäller att planera. I början av året handlar det mycket om att sälja in idéer och sköta kontorsarbete. Men det går att göra trädgårdsreportage med frostiga bilder också. Man ska bara ha tur med dagarna, de är få så här långt söderut.

Att Therése plåtar just hem och trädgård är ingen slump. Hon har själv ett stort intresse och därför har det fallit sig naturligt. Dessutom har hon hittat två skrivande journalister som hon har ett gott samarbete med.

– Det är en tuff bransch och man får ägna en hel del tid åt detektivarbete för att hitta nya trädgårdar och hem som inte redan varit med i någon tidning. Jag brukar leta på olika bloggar. Internet är en stor hjälp. En av skribenterna jag samarbetar med bor i Göteborg så när vi väl arbetar ihop brukar vi boka in fyra jobb på en dag och få massor gjort. Det är viktigt att båda är engagerade och att man klickar, annars funkar det inte, förklarar Therése.

Bakom varje reportage ligger mycket arbete. När bilderna väl är tagna ska de behandlas innan de kan skickas till redaktionen som ska redigera in det i tidningen. Det blir många steg från idé till tryck.

– I mitt företag gör jag allt själv. Det blir ensamt, det blir det absolut. Även om jag har social kontakt med kunder, så kan jag sakna kollegor och möjligheten att bolla tankar kring företaget med någon annan. Det är viktigt att ha det bollplanket, nu får jag det genom familjen och mina vänner. Annars är det lätt att fastna i mönster, man måste få input.

Under de tio år som gått sedan Jamin startades har Therése inte ångrat sig en sekund. Hon älskar sitt jobb och känner att hon hittat helt rätt.

– Min pappa är också egenföretagare så jag har vuxit upp med det. Jag har hört om nackdelarna och var förberedd på dem. Egentligen är det väl bara ensamheten. Fördelarna, att få göra det man älskar, friheten att få planera sin egen dag och känslan av att vara fri, väger så mycket tyngre.

Therése är medveten om att hennes svaga sida är att marknadsföra sig själv och sitt företag. Hon tänker hela tiden att hon måste bli bättre på det, men hittills har det flutit på bra ändå. Då är hon desto bättre på att sätta upp mål. Både mindre och större.

– Redan från början har jag varit fokuserad och satt upp mål för varje år. Ibland har de varit ännu mer långsiktiga. När jag når mina mål får jag en belöning, det är sällan något stort, men det blir en morot, förklarar hon med ett leende.

Vid årsskiftet utvecklade hon verksamheten med en ny maskin som kan trycka på textil, samma bransch som hennes pappa är inom. Tanken är att kunna erbjuda företag, idrottsföreningar men även privatpersoner tryck på alltifrån t-shirts till väskor.

– Det är en kul grej. Jag tänker att det kan vara intressant för företag vars anställda ska springa ett lopp ihop eller ett gäng som ska ha möhippa.

Än så länge anpassar Therése sitt företagande efter barnen. Genom att driva eget har hon haft möjlighet att ha dem hemma i stället för inom barnomsorgen.

– Nu börjar de bli lite större och det öppnar upp nya möjligheter för mig. Kanske kommer jag att anställa någon i framtiden om jag hittar någon det klickar med. Vi får se, men det är en tänkbar utveckling.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Therése A. Svensson

Företag: Jamin.

Ort: Gislövs strandmark.

Startade: 2007.

Antal anställda: En.

Företagsform: Enskild firma.

Bransch: Foto och textiltryck.

Visa mer...