Startade eget för att kunna jobba mindre

Trelleborg ,
Som egen företagare, utan anställda, finns risken att man känner sig ensam. Linus Hammargren ser andra hantverkare och människor han möter i bygg- och färgbutiker som sina kollegor.
Foto:
Linus Hammargren tröttnade på att bli varslad varje vinter. 2013 startade han eget.
Foto:
Linus Hammargren.
Foto:

Att starta eget kan kännas som ett stort steg, men Linus Hammargren hävdar att det egentligen är pyttelitet.

– Men det är väldigt spännande. Det är det, säger han.

Artikeln publicerades 12 oktober 2016.

Valet att gå byggprogrammet grundades på en vild idé som kompisen Peter Zaar kläckte.

– Han övertalade mig om att vi skulle utbilda oss till snickare och ha ett tv-program som Roomservice ihop, minns Linus med ett skratt.

När han väl påbörjat sin utbildning upptäckte han snart att han tyckte att det var mycket roligare att mura än att snickra. Och den där idén om ett tv-program släppte de snabbt. I stället gick Linus rakt ut på arbetsmarknaden och fick anställning direkt efter studenten.

– Men tyvärr är det så i murarbranschen att det varslas varje vinter. Då får man jobba som plattsättare fram tills det börjar anställas murare igen. En vinter insåg jag att jag tyckte att det var roligare att sätta plattor än att mura och när jag blev varslad på nytt bestämde jag mig för att det fick räcka. Jag ville starta eget.

På Linus mammas sida har det funnits egenföretagare i flera generationer. Därför har det varit en del av hans uppväxt och Linus tyckte inte att det var något stort steg. I efterhand känner han snarare att det handlade om när än om.

– Men jag är en rastlös själ som gärna provar på nytt så jag kommer nog inte att driva det här företaget tills jag går i pension. Om tio år gör jag säkert något annat. Det tror jag.

Utöver en mental inställning som underlättade uppstarten av företaget hade Linus stor hjälp av sin gode vän Mattias Friman som jobbar på arbetsförmedlingen.

– Han hjälpte mig mycket. Mattias är en sådan kille som är extremt kunnig och som hela tiden utbildar sig för skojs skull. Han hjälpte mig med affärsplanen och annat, fortsätter Linus.

Han berättar att han var angelägen om att få starta-eget-bidrag. Han hade hört att det skulle vara så bra.

– Men så fick jag veta att om man får det bidraget så får man inte ta ut lön under de första månaderna och det har jag kunnat göra från dag ett. Så för mig var det inte någon fördel. Däremot kan jag tänka mig att det är en stor hjälp om man startar något som är nischat, men byggbranschen är så enkel att tjäna pengar i.

Företagets huvudsysselsättning är som totalentreprenör vid badrumsrenoveringar men han gör även det mesta inom mur- och putsarbeten. Kundkretsen finns över hela Söderslätt.

– I början var jag orolig för om jag skulle ha att göra. Nu kan jag få en klump i magen om jag bara har jobb bokade de kommande två månaderna, men med facit i hand så vet jag att det kommer in nya. Jag har bestämt mig för att bara ha ett projekt åt gången. Kunden kanske får vänta lite längre tills jag börjar med deras projekt, men när jag väl kommer, så är jag på plats varje dag tills det är klart, förklarar Linus.

Med ett skratt förklarar han att han inte startade eget för att bli rik utan för att kunna jobba mindre. Därför är han noga med att säga nej när han känner att han inte hinner med.

– I min affärsplan skrev jag att jag inom fem år skulle ha skapat en stabil och trygg arbetssituation åt mig själv. Det målet nådde jag fortare är så. Och jag känner att jag löser min arbetssituation bättre själv än någon av mina arbetsgivare gjort. Jag bytte anställning nio gånger under tiden som anställd och det blev tråkigt i längden. Tvärtom är det en stor fördel att jag kan vara mer hemma med familjen och för mig är det guld värt. Som anställd kunde jag ibland vara hemifrån mellan 6 och 17.30. Det är långa dagar.

Linus är sprudlande positiv när han pratar om livet som egenföretagare och beskriver sin tillvaro som harmonisk.

Telefonen ringer och Linus svarar pedagogiskt på en kunds frågor. Till sin förvåning får han veta att en kollega, som lovat titta förbi och hjälpa kunden med sina specifika hantverkskunskaper, inte hållit vad han lovade. När samtalet avslutats konstaterar Linus;

– Det är den enda nackdelen! Att man måste lita på andra egenföretagare, därför är det viktigt att hitta bra samarbetspartners.

När jag träffar Linus är han mitt uppe i arbetet med ett litet badrum i en bostadsrätt i Trelleborg. Ytan han rör sig på är liten och hans enda sällskap är en radio som står i ett hörn.

– Jag känner mig faktiskt aldrig ensam. Ibland är kunden hemma eller så dyker det upp en rörläggare eller en elektriker som jag kan prata med. Jag har inte arbetskamrater på ett traditionellt sätt, men det känns som att andra yrkesgrupper, och dem jag träffar i bygg- och färghandeln, blir mina kollegor.

Hotet om att reglerna för ROT-avdraget skulle förändras skapade en byggboom förra hösten. För Linus blev det en efterlängtad möjlighet att anställa och han gladdes över att kunna ge en ung, nyutexaminerad murare en chans att komma ut på arbetsmarknaden.

– Tyvärr blev jag tvungen att säga upp honom när reglerna sedan ändrades och jag fick färre jobb. Men jag lärde mig mycket om mig själv under den tiden han jobbade för mig. Jag inser att det inte passar mig att vara arbetsgivare. Inte minst är jag dålig på att hantera den press jag kände över att förse honom med jobb. Dessutom tillför anställda många andra skyldigheter som till exempel systematiskt arbetsmiljötänk och annat. Med facit i hand känner jag att det inte är värt det i slutänden.

Det enda Linus inte gör själv är företagets redovisning. Han har insett att det tar tid och på den tiden tjänar han rätt fort in vad det kostar att betala någon som är proffs på siffror.

– Man ska inse sina egna begränsningar, konstaterar han med ett skratt.

Som huvudentreprenör, och ibland underentreprenör, inom ett begränsat område har han snabbt skapat ett kontaktnät med kollegor i byggbranschen. Att bli en gnutta offentlig i det sammanhanget ser Linus bara som positivt. När han valde att starta eget lockades han av att få vara med hela vägen från första kundmötet, till offert, att utföra arbetet och slutligen fakturera. Än så länge är det fortfarande lika stimulerande, men Linus har tankar på att göra annat i framtiden.

– Jag skulle kunna tänka mig att läsa in pedagogik och bli lärare på byggprogrammet, den tanken lockas jag av. Jag har hört mig för på större firmor och de säger att det är meriterande att ha haft eget om man vill bli arbetsledare, fortsätter Linus.

Samtidigt är han medveten om att det är lätt att bli hemmablind och ta saker för givet. Det är viktigt att bli påmind om hur bra han har det i dag.

– Jag kommer aldrig att ta en anställning som murare igen eftersom jag är så emot den ackordshets som följer med. Då är det trevligare så här. Litet och personligt.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Linus Hammargren

Företag: Hammargrens mur & kakel AB

Startade: December 2013.

Bransch: Byggbranschen.

Ort: Böste

Antal anställda: En.

Företagsform: Aktiebolag.

Visa mer...