Skrattar bäst åt sig själv

Personligt Artikeln publicerades
Weiron Holmberg är mest känd för sin roll i "Sällskapsresan", men han är mest stolt över rollerna på Folkteatern i Göteborg.
Foto:BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Weiron Holmberg är mest känd för sin roll i "Sällskapsresan", men han är mest stolt över rollerna på Folkteatern i Göteborg.

Skådespelaren Weiron Holmberg fick sitt genombrott som suputen i komedin "Sällskapsresan". Men han har en allvarlig sida som inte är att skratta åt, ett glödhett politiskt engagemang. Ingenting hade dock blivit av om han inte slutat med alkoholen.

Bland en lång rad kultförklarade komedier har skådespelaren Weiron Holmberg gjort sig folkkär i sin genombrottsroll som Robban i "Sällskapsresan" (1980), ständigt letande efter Pepes Bodega. Vissa likheter mellan honom och rollfiguren finns, medger han. Båda är “kompisar med alla”, bullriga och tar plats. Och båda har humor.

– Det har man i blodet som göteborgare. Glimten i ögat är väldigt viktig i livet. Att ta sig själv på för stort allvar är löjligt. Jag skrattar både med och åt mig själv – annars är det ingen idé att vara, säger han på sjungande göteborgska i sin lilla hyresetta.

Fastän 35 år har gått kan folk till leda upprepa Robbans replik och ropa "hallå invalido". Men Weiron Holmberg tycks ta uppmärksamheten med jämnmod.

– Jag svarar "tjena, tjena". Jag är ganska lugn och rätt balanserad av mig. Jag har varit med om så mycket så jag har råd att bjuda på mig själv. Men blir folk för närgångna kan även jag fräsa ifrån. Man måste kunna freda sig.

Bakom skämtlynnet finns ett allvar. Ett gammalt, men välbehållet politiskt engagemang utan beröringsskräck med ordet kommunist. Solidaritet och rättvisa är honnörsorden, kapitalism ett skällsord.

– Man måste sträcka ut en hand och hjälpa en kompis, säger han med glöd som motar bort tanken på att skämta om hans roll som Biffen, ärkekapitalisten Wall-Enbergs underhuggare i filmerna om Jönssonligan.

Glöden har spår ända till uppväxten i Göteborgs arbetarkvarter Gamlestan.

– Vi hade fantastisk sammanhållning. Alla hjälpte varandra.

På nära håll var storasystern till stor hjälp med skolarbetet, och med att bibringa honom dansens grunder. Som 15-åring kunde han dansa "allting". Då var det dags att säga adjö till skolan, systern och föräldrarna och bli sjöman.

– Jag ville se världen! På den tiden fanns inga sällskapsresor. Att gå till sjöss var enda sättet att ta sig hemifrån utan pengar.

Tio år senare hade han återigen fast mark under fötterna. För att försörja sin nyfödda dotter efter ett kapsejsat äktenskap arbetade han som styckare på ett slakteri. Flaskan dövade saknaden efter sjön.

Först som 43-åring kom den stora vändpunkten. Då hade han testat skådespelaryrket i några år och nästan dukat under av dubbla jobb och alkohol. Då får han en uppenbarelse när han är på väg att ta sig en jävel: "Slutar du inte att dricka nu så dör du". Han får syn på en lapp från en nykter kompis med telefonnummer till Fria Sällskapet Länkarna och fattar ett livsavgörande beslut.

– Nu har jag inte druckit på 37 år, inte en droppe! Annars hade jag inte levt.

Efter två år som nykter fick han sitt stora genombrott i "Sällskapsresan".

– Det var jävligt trevligt att spela in filmen, men det är aldrig någon som talar om alla roller jag gjorde på Folkteatern i Göteborg. Ändå var det på scen som jag visade vad jag kunde.

Eyal Sharon Krafft/TT

Fakta

Weiron Holmberg

Fyller: 80 år den 18 mars.

Gör: Skådespelare.

Bor: Kullavik söder om Göteborg.

Familj: Dottern Lena och barnbarnen Lindi och Patric.

Så firar han födelsedagen: "Inte det minsta! Ska bara gå ut med de närmaste och käka en bit mat."

Om att fylla 80: "Jag begriper inte att jag har blivit så gammal. Trodde inte att jag skulle klara 25."

Visa mer...