Senny vågade satsa på egen salong

Trelleborg
Stegvis har Senny Cejvan förändrat salongen och gjort den till sin egen. ”Det har fått ta tid. Jag tycker att det är viktigt som företagare att man funderar på vad man köper och hur man gör det”, säger hon.
Foto:
Efter att ha funderat i två veckor bestämde Senny Cejvan sig för att ta steget och våga satsa på en egen salong i sitt nya hemland.
Foto:
Senny Cejvan.
Foto:

Ny i landet men rutinerad i yrket.

När Senny Cejvan kom från Bosnien till Sverige och Trelleborg ville hon fortsätta som frisör.

– Ärligt talat var det ett svårt beslut att fatta om jag skulle driva eget, säger hon.

Artikeln publicerades 10 november 2016.

Den utbildning Senny fick på frisörgymnasiet skiljer sig inte mycket ifrån den som ges på svenska skolor.

– Jag gick i tre år, men vi hade praktik på salong fyra dagar i veckan. Det gör att det blir mycket lättare att få anställning eftersom arbetsgivaren lär känna dig under åren som du praktiserar. Ofta stannar man kvar där när man fått sitt diplom, förklarar hon.

Efter att ha varit anställd på salong i Bosnien under några år träffade Senny sin man, de gifte sig och beslutade sig för att bosätta sig i Sverige.

– Jag gick på sfi och klarade min utbildning på mindre än sex månader. Sedan började jag leta efter en stol som jag kunde hyra. Men jag tyckte att det var dyrt, fortsätter Senny.

Då såg hennes svärmor en annons på Blocket om att Leif Johansson skulle överlåta sin salong på Nygatan efter över 40 år.

– Ärligt, det var ett svårt beslut. Jag måste investera pengar och tid. Och så var jag väldigt osäker på om jag var tillräckligt bra på språket.

Så Senny gav sig själv två veckor att fundera.

– Då sa jag – vi kör! Det får bli som det blir, om det inte fungerar så är jag fortfarande ung och kan göra något annat. Jag trodde på mig själv, men kände innerst inne en liten rädsla för att inte förstå vad kunderna hade för önskemål. Hockeyfrilla har vi inte i Bosnien. Men jag löste det genom att be mina kunder att förklara eller genom att leta upp bilder i telefonen.

En förklaring till att Senny lyckats som egen företagare är det stöd hon känner hemifrån.

– Min make har varit ett stort stöd från första dagen. Det är viktigt att man känner det stödet från de personerna som man har närmast sig.

Även om Senny haft bokföring på schemat under sin utbildning tvekade hon aldrig att anlita en revisor som får sköta företagets ekonomi.

– Det blir enklast så. Här i Sverige gäller andra regler och de ändras hela tiden. Jag vill inte ha problem och min revisor har koll på allt. Dessutom har hon alla program som behövs till redovisningen, sådant vill jag inte investera i. Nej, det här blir bäst tycker jag.

Att få möjligheten att ta över en etablerad salong som funnits i över 40 år, upplever Senny bara som positivt. Hon fick överta en trogen kundkrets som gett henne sitt förtroende, samtidigt som hon har knutit egna, nya kunder till sig.

– Jag tror att det är lättare än att starta något helt nytt. Men jag blir verkligen glad när jag ser att de som har en nyöppnad salong också har att göra, säger hon.

Hennes företrädare Leif, klippte bara herrar, men Senny tar även emot damer och i dag är kundkretsen väldigt jämställd. Hon trivs bra som egen företagare, att inte ha någon chef utan få bestämma själv.

– Så länge jag har kunder bestämmer jag själv. Redan från början satte jag mina arbetstider till vardagar mellan 9 och 18. Jag tror att om man börjar vänja sina kunder vid att man ställer upp på helger och kvällar så är det svårt att ändra på det sen. Det är viktigt att ha tydliga gränser för när man har sin arbetstid.

Att inte ha några arbetskamrater bekommer inte Senny det minsta. Tvärtom, hon uppskattar ensamheten. Dessutom pratar hon med sina kunder.

– Jag har vant mig vid detta. Det här företaget är mitt ansvar. Jag tror att jag skulle ha svårt för att hyra ut en stol till någon annan. Det är ju mitt namn som står för verksamheten. Jag fungerar bäst när jag får jobba själv. Annars oroar jag mig för mycket för vad andra gör, säger hon uppriktigt.

Det finns egentligen bara ett orosmoln på Sennys himmel. Hon är snart 24 år och ser fram emot att en dag få bilda familj.

– Jag har kontaktat alla jag kan komma på för att undersöka om det finns någon försäkring man kan teckna som kvinna och egen företagare för att kunna vara mammaledig. Jag vill inte förlora mina kunder och jag måste fortsätta att betala hyra undertiden. Det är lättare för killar som inte behöver föda och amma. Jag tycker verkligen att det borde finnas en försäkring.

Inte en enda gång har Senny ångrat att hon vågade bli sin egen. Salongen har hon förändrat stegvis.

– Det har fått ta tid. Jag tycker att det är viktigt som företagare att man funderar på vad man köper och hur man gör det. Man ska inte investera i orimliga summor utan köpa när man har pengar. Om man inte har det så ska man vänta tills de kommer.

På frågan hur framtidsplanerna ser ut tvekar Senny inte en sekund.

– Jag ska vara kvar i 40 år precis som Leif. Det har varit tanken från början.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Senny Cejvan

Företag: Hårstugan.

Ort: Trelleborg.

Sedan: Tog över 2013.

Antal anställda: En.

Företagsform: Enskild firma.

Visa mer...