Sara vill hjälpa andra att må bra

Smygehamn ,
Sara Myrvälder peppar Lina Eneberg under ett av passen under mellandagarna.
Foto:
Många av Saras kunder väljer att träna i par eller hela familjer. Lina Eneberg tränar med sonen Hampus.
Foto:
Sara funderade länge innan hon bestämde sig för namnet Myrvälder wellness. Myrvälder är gården på Gotland där hennes föräldrar bor.
Foto:

– Kom igen Hampus, 30 sekunder kvar. Heja Lina! Du klarar det! Kämpa på! Båda två. Snart är vi inne på sista varvet!

Det är eftermiddag på jullovet och mamma Lina Eneberg passar på att ta ett träningspass med elvaårige sonen Hampus under personliga tränaren Sara Myrvälders ledning och pepp.

Artikeln publicerades 2 januari 2017.

Ett personligt intresse för träning i kombination med en längtan efter att hjälpa andra och en övertygelse om att träning är den bästa medicinen var det som fick Sara att välja en ny väg i livet.

Efter att under många år ha arbetat som servitris, personlig assistent och elevassistent, bestämde Sara sig för att börja på högskolan hösten 2012. Hon påbörjade en utbildning till idrottsvetare men kände, precis som majoriteten av sina kurskamrater, att utbildningen inte ledde dit hon ville.

– Så jag hoppade av och påbörjade i stället en renodlad utbildning till personlig tränare i Malmö i februari året därpå. I maj var jag klar och samtidigt sökte L9 Fitness i Anderslöv en personlig tränare så jag började där, berättar Sara.

Redan under sin utbildning insåg hon att ett eget företag var nödvändigt för att kunna överleva i branschen. Dels för att inkomsten blir högre än som anställd, dels för att det ger en möjlighet att styra över sin egen tid.

– Jag hyrde in mig i en lokal på L9 och var sedan med när de startade upp i Skurup. Under sommaren arbetade jag extra som servitris här på Smygehus havsbad och då började jag och Brahim Hsissi som driver verksamheten prata om att öppna ett gym här. Det var en process som drog igång och sedan mars 2014 har jag min bas här i Smyge.

Att bli sin egen var inget Sara tvekade inför. Tvärtom. Hon tyckte att det var härligt med en ny utmaning i livet och att det är en självklarhet att sköta alla bitar själv.

– Jag ser det som en fördel att själv ha koll på allt. I efterhand inser jag att jag skulle ha haft en mer genomtänkt plan för marknadsföring. Men jag syns mycket på Facebook och har lagt ut mycket lappar i närområdet. Bäst fungerar marknadsförningen som uppstår spontant när kunder berättar för andra om sin träning. Det har fungerat bra. Nu har vi 279 medlemmar som både bor här i Smyge och i byarna runt omkring. Det finns även de som kommer från Trelleborg och Abbekås.

För Sara är den största utmaningen att få verksamheten att gå ihop oavsett årstid. Nu, strax efter nyår, är det många nya kunder som hör av sig. Våren 2016 hade hon 29 aktiva kunder. Senare under året var de sju.

– Det är svårt att inte ha en kontinuerlig inkomst. Jag är beroende av att kunderna känner ett behov av min hjälp i sin träning och sitt välmående. Lite som bönderna är utlämnade åt vädrets makter. Det blir en boom nu direkt efter nyår när många får dåligt samvete över att de suttit ner och ätit knäck. ”Att man aldrig lär sig.” Men för mig handlar det inte om att få människor att komma igång med sin träning utan att få dem att hålla i den, att göra den till en del av sin vardag.

Sara upplever att det finns ett intresse för att anlita en personlig tränare, att människor är beredda att satsa på sig själva. Genom att boka en tid med henne är det svårare att stanna hemma än om man planerat att själv gå till gymmet och träna en stund.

– Mina kunder konstaterar ofta att de inte kommit hit om det inte varit för att de bestämt med mig. Därför köper de flesta ett paket som gör att de verkligen kommer igång så att de sedan kan fortsätta själva. De har insett att den där perfekta måndagen då förändringen ska ske inte finns, konstaterar Sara med ett leende.

Förutom enskilda tider med personlig träning erbjuder Sara gruppträning för både seniorer och barn. Nu i vår ska hon utbilda sig inom löpteknik och dra igång en löpgrupp. På de enskilda tiderna kommer kunderna inte bara en och en. Sara har systrar som tränar ihop, kollegor och par.

– Att ge varandra tid hos en personlig tränare är ju verkligen att måna om varandra. Det borde vara årets julklapp varje år, skojar Sara.

Familjen Eneberg, mamma Lina, pappa Marcus och barnen Ida och Hampus, tränar sedan en tid tillbaka tillsammans under Saras ledning. När TA tittar in i gymmet är pappa och storasyster hemma med förkylning, men Lina och Hampus kämpar på runt de fyra stationerna som Sara planerat för dem.

– Jag brinner för att hjälpa andra. När Lina började här sa hon att hon inte kunde springa. Men i maj sprang hon Vårruset på fem kilometer och lyste som en sol. Det känns härligt att se. Många gånger är det unga som drar igång sina föräldrar. Det blir en fin stund att träna tillsammans och peppa varandra, fortsätter Sara.

Själv hittade hon till styrketräningen årets efter att hon blivit mamma 2005. Tidigare hade Sara både ridit och spelat fotboll men i gymmet fick hon en stund för sig själv samtidigt som hon slapp passa tider.

– Styrketräna kan du göra när du vill och det passar dig. Själv njuter jag av både styrketräning och löpning. Tidigare har jag sprungit Sydkustloppet och en halvmara i Malmö. I år ska jag springa maraton i Köpenhamn. Det är viktigt att ha mål. Både stora och mindre längs vägen. Det försöker jag föra vidare till mina kunder också.

I Smyge känner Sara att hon har hittat hem. Hon kan springa längs med havet för att komma till sin arbetsplats och det är alltid med en positiv känsla i kroppen hon kommer dit. Oavsett om det är sex på morgonen eller åtta på kvällen.

– Jag älskar mitt jobb. Det är så härligt att ha glada människor runt mig, säger hon.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Sara Myrvälder

Företag; Myrvälders wellness.

Ort: Smygehamn.

Antal anställda: En.

Startade: I maj 2013.

Företagsform: Enskild firma.

Bransch: Kostrådgivning och personlig träning.

Visa mer...