Ola vill kombinera företagande och anställning

Anderslöv
Ett stort trädgårdsintresse fick Ola Muscat att satsa på en webbshop för trädgårdsredskap.
Foto:
Ola Muscat ägnar huvuddelen av sitt företagande åt design och digitala strategier.
Foto:
Ola Muscat.
Foto:

– Vem tycker inte om att hålla ett vackert, välgjort redskap i sin hand?

Ola Muscat får det att låta som poesi när han talar om trädgårdsredskapen som finns till försäljning i hans webbshop. Men företaget Häck och Hacka har ytterligare ett ben. Det är genom sin kompetens inom design och digitala strategier som Ola får sin försörjning.

Artikeln publicerades 31 januari 2017.

Det var i en svårodlad trädgård i Knivsta som kärleken till de gröna rummen väcktes. Ola hade hamnat i Uppsalatrakten tack vare sitt fiskeintresse vilket i sin tur ledde till en anställning på ett skandinaviskt flugfiskeföretag.

– Innan dess hade jag bland annat jobbat i hotell- och restaurangbranschen under många år. Det är framför allt det som har format mig. Där har jag lärt mig att ge service. Min andra styrka är min kompetens och mitt kunnande inom bildskapande, copywriting och grafisk design, summerar Ola.

Han beskriver sig själv som en person som hoppar in i allting. Han tycker att man måste vara så. Att stå och vela är inte hans grej. Därför står även till exempel ringmärkare och en utbildning till informationssäkerhetsexpert på internet på hans CV.

– När jag var klar med den utbildningen sprack it-bubblan. Då tog jag ett sabbatsår och fiskade i 270 dagar. Efter det frågade jag mig själv vad jag är bra på och kom fram till två saker – service och att fiska. Efter det utbildade jag mig inom sportfisketurism, fortsätter Ola.

Han erkänner att han vid mer än ett tillfälle sockrat sanningen för att komma vidare i livet, men att det funkat. Via en fiskeresa till Argentina hamnade han på ett flugfiskeföretag som i förlängningen innebar att han i princip gjorde sex mans arbete. Utbrändheten var nära och när livskamraten Nina hade blivit erbjuden ett arbete i Skåne fanns ingen tvekan. Paret landade i Anderslöv. Med följde trädgårdsintresset, men den steniga tomten med Alsikelera i Uppland byttes ut mot bördig Söderslättsjord.

– Jag behövde något att göra. Ett tag arbetade jag hos min gamla fotbollskompis John Taylor i Slottsträdgården. Redan när vi bodde i Knivsta hade jag funderat över att det finns så mycket fula trädgårdsverktyg av dålig kvalité. Eftersom vi är anglofiler sneglade jag på vad de använder i England. Det var så det började. Jag ville använda grejorna själv, men även sälja dem till andra. Så jag satte igång.

Genom åren har sortimentet breddats och även holländska produkter har tagits in. Ola hittar grejer som han själv skulle vilja använda och försöker frälsa andra trädgårdsentusiaster.

– Det är kärvt. När jag startade fanns det många fler webbutiker som tyvärr lagt ner. Trädgårdsredskapen är inte huvuddelen av min verksamhet, det går inte att leva på, det måste finnas något annat, förklarar Ola och konstaterar att vi i Sverige ligger nästan 200 år efter engelsmännen vad gäller trädgårdskultur.

När Ola startade upp Häck och Hacka för tre år sedan var företagandet inte något nytt för honom. Tidigare hade han drivit reklambyrån Regn i Lund och hade bland annat Grand Hotell, Lundia och Gleerups som kunder. Nu står hans verksamhet stadigt på benet där han sysslar med design och digitala strategier. Bland kunderna finns herrmodebutiken Per Ljung i Malmö och Moosehead Bar i Malmö.

– Men konstigt nog inget trädgårdsföretag, reflekterar Ola.

Med årsbokslutet i färskt minne erkänner han att bokföring inte är hans starkaste sida, även om han numera har ett enkelt system att luta sig mot. Felmeddelanden från Skatteverket är lite av ett irritationsmoment om än självförvållade.

– Om jag vetat det jag vet i dag så hade jag lärt mig de där grejorna först. Då hade jag sluppit springa i uppförsbacke. Men man lär sig längs vägen, annars blir man inte långlivad.

Ola säger att en av hans vagheter är att han är jädrans bra på att sälja andras prylar men dålig på att sälja in sig själv. Tack och lov har saker trillat på honom. Så har det varit genom hela livet.

– Jag tycker om att jobba mot en deadline med allt vad det innebär. Ibland blir det stressigt på grund av lång startsträcka innan själva utförandet men det brukar fungera bra. Genom åren har jag lärt mig att försöka strukturera min tid. Det blir inte bättre jobb gjort 2-3 på natten. Det är lite av en myt!

Tillvaron som egen företagare beskriver Ola som väldigt skoj men också kantad av en del hinder.

– Jag har lärt mig att man inte går under, att det faktiskt funkar att driva eget. Men om något blir fel så hamnar man lätt i en snårskog. Det hade varit bra för Sverige om mitt företag kunde växa så att jag på sikt kunde anställa någon. Om jag hade fått en skattelättnad de första tre åren så hade jag kunnat bygga ett kapital som fått mig att våga ta risker.

– Man får ha skinn på näsan och vara realist. Samtidigt måste man tillåta sig att ha drömmar, det är ju de som driver en.

En av Olas drömmar har varit att öppna trädgårdsbutik i ett uthus hemmavid. I samband med arrangemanget Tusen trädgårdar gick försäljningen riktigt bra, men att kombinera butikstider med konsultjobb är inte det lättaste och kundkretsen är begränsad.

– Nej, jag tror tyvärr inte att det hade fungerat här, kanske i Malmö men det får nog stanna vid en dröm, även om den är trevlig.

I stället hoppas Ola att en annan önskan ska gå i uppfyllelse inom en inte allt för avlägsen framtid. Som den sociala själ han är trivs han bäst när han får jobba i grupp med andra människor och ha många kontaktytor.

– Inte minst när man jobbar med design behöver man få influenser från andra. Jag tror att jag hade trivts bättre om jag kunde vara anställd halva tiden och köra eget andra halvan.

Lösningen är en FA-skattsedel.

– Av en slump sprang jag på en gammal kompis som driver restauranger i Malmö. De skulle ha ett event och jag tyckte att planschen de gjort för att marknadsföra sig nog kunde skruvas till lite. Så jag gjorde en ny – och den gillade de! Kanske kan det leda till något nytt. Jag känner att jag just nu hellre är deltidsanställd än jobbar som konsult.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Ola Muscat

Företag: Häck och Hacka.

Startade: 2014.

Ort: Anderslöv.

Antal anställda: En.

Bransch: Webbshop för trädgårdsredskap och tjänster för webbstrategier.

Visa mer...