Nytt avtal ger Karin en känsla av nystart

Trelleborg
Karin Lindfors.
Foto:
Karin Lindfors är inne på sitt sjunde år som egen företagare men med ny lokal och ackreditering som vårdval inom Region Skåne, som trädde i kraft vid årsskiftet, är det mycket som känns nytt och spännande.
Foto:
Karin Lindfors arbetar med KBT och mindfullness. I fjor flyttade hon in i ny lokal hos Fame fitness.
Foto:

Karin Lindfors är inne på sitt sjunde år som egen företagare.

Men med ny lokal och ackreditering som vårdval inom Region Skåne, som trädde i kraft vid årsskiftet, är det mycket som känns nytt och spännande.

Artikeln publicerades 9 januari 2017.

Karin kan luta sig mot en gedigen erfarenhet inom sitt verksamhetsområde. Redan 1986 var hon färdig socionom. Sedan 14 år tillbaka är hon anställd på Ungdomsmottagningen i Trelleborg där hon håller samtal och kurser i mindfullness.

– 2009 kände jag att jag ville utveckla just biten med mindfullness och sprida den eftersom jag såg effekterna när jag arbetade med metoden bland ungdomarna. Det var den stora anledningen till att jag valde att starta eget, att jag ville komma igång med mindfullnesskurser för vuxna och nå ut till en bredare allmänhet.

Strax innan Karin startade upp sitt företag, Om välmående, hade hon utbildat sig till mindfullnessinstruktör. Hon hade även gått steg 1 i utbildningen till psykoterapeut inom KBT, kognitiv beteendeterapi. Tanken var redan då att bredda verksamheten, men först på sikt.

– Jag hyrde in mig på Spa och co som då låg på Östra Förstadsgatan och kom igång med mina kurser i mindfullness. Egentligen har jag en dröm om att kunna hålla retreater på en gård på landet, men en egen lokal var ett första steg på vägen, förklarar Karin.

Sedan dess har hon kontinuerligt hållit kurser enligt ett åttaveckorskoncept men även arrangerat workshops för nyfikna som velat prova på innan de bundit till sig en hel kurs. Så småningom höjde Karin blicken och började även arrangera kurser i Malmö.

För två-tre år sedan var det en kollega till henne som föreslog att Karin skulle söka ackreditering hos Region Skåne för att ingå i deras vårdval. Det innebär att den som blir remitterad till samtal från sin läkare på vårdcentralen kan boka en tid hos henne inom högkostnadsskyddet. Det kan vara patienter som upplever oro, ångest, stress, brist på självkänsla eller genomgår en livskris.

– Man kan säga att det ena gav det andra. Jag började leta efter ett nytt terapirum här i Trelleborg eftersom det är här jag bor och vill vara verksam. Dessutom ser jag att det finns ett större behov av att kunna gå i KBT i Trelleborg än vad som kan tillgodoses i dag.

I Fame fitness nya lokaler hittade Karin ett koncept som hon tyckte kändes nytt och roligt eftersom ägarna där uttalat att de ville ha in helhet och en möjlighet för alla delar av människan att må bra.

– Många ser väl detta i första hand som ett gym, men det känns kul att få vara med och förändra. Här finns en pionjäranda och att gå i samtal är inte alls lika tabubelagt som för 20 år sedan. Jag gillar verkligen idén att ta hand om hela människan på ett ställe, säger Karin med ett leende.

På plats i sitt terapirum kunde Karin skicka in sin ansökan till ackreditering. Region Skåne kräver ett personligt brev, betyg en verksamhetsplan och beskrivning av vad man kan erbjuda. Efter en första kontroll går ansökan vidare till politikerna som beslutar om ackrediteringen.

– Jag ansökte redan i maj/juni i fjor men fick rådet att starta upp vid årsskiftet. Jag hade själv tänkt komma igång tidigare, men man får tillstånd ett år i taget så det var nog därför jag fick vänta. Med facit i hand har det varit mycket att fixa så det var nog bra att det drog ut lite på tiden så att jag kom i ordning med allt.

Karin är tjänstledig från Ungdomsmottagningen på halvtid för att prova på att driva eget i större utsträckning än tidigare. På många sätt är det en dröm som går i uppfyllelse.

– Jag har haft en dröm rätt länge om att våga utveckla min egen verksamhet och få gå de vägar jag själv vill. Jag älskar att arbeta med ungdomar och vill absolut inte släppa dem, samtidigt får jag nu en möjlighet att utveckla mig själv och mitt arbete med mindfullness, förklarar hon.

Genom ett stipendium från Sensus, Allmänna arvsfonden och Frisk och fri, som är en riksförening mot ätstörningar, har Karin fått möjlighet att utbilda sig inom mindfull eating, något hon verkligen brinner för. Tidigare har hon hållit kurser i ämnet i Malmö, men Karin vill sprida kunskapen i Trelleborg och till en bredare allmänhet och dem som inte har ätstörningar.

– Som egen företagare är jag friare och kan själv välja vad jag kan vidareutveckla. Jag känner att jag kan tänka mig att jobba rätt länge så jag ser nästa detta som en pensionsförsäkring, skrattar Karin.

När hon först startade upp sitt företag trodde Karin att det skulle vara lättare att marknadsföra sig än det var. Hon säger att det tog tid att etablera sig och få folks uppmärksamhet. I den offentliga verksamheten, som Karin arbetat i under så många år, bara kommer de.

– I början var allt så kul, att bara vara igång och utmana sig själv. Jag gjorde en hemsida och fick kunder som besökte de andra verksamheterna på Spa o co.

Att hyra in sig bland andra egenföretagare är något Karin varmt kan rekommendera. Inte minst tror hon att det är viktigt för att inte bli svältfödd på sociala kontakter. Och nu när Karin tagit steget och satsat vidare på sin egen verksamhet är det som om att bollen kommit i rullning. Det ena leder till det andra. Hon har fått en förfrågan om att vara med och arrangera en resa till Italien i början av maj. Den ska bland annat innehålla yoga, mindfullness, utflykter och mindfull eating. Dessutom ska deltagarna erbjudas ett frivilligt inledande samtal.

– Det är en av drömmarna jag haft och nu blir det verklighet, men det ligger hårt jobb bakom, försäkrar Karin och konstaterar att det är just detta som är den stora fördelen med att vara sin egen. Friheten att kunna vara impulsiv, följa sina intuitioner och hoppa på när möjligheter dyker upp.

Den stora drömmen är att på sikt kunna driva en form av bed and breakfast i lokaler som kan kombineras med kurser i mindfullness, terapisamtal och längre retreater.

– Det hade varit härligt att få ha det så. Någonstans ute på landet. Men jag tror ändå att man alltid måste komplettera med en lokal inne i stan. Det finns många olika sätt att hjälpa människor till bättre hälsa och jag tror på att erbjuda en bredd.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Karin Lindfors

Företag: Om välmående.

Startades: 2009.

Ort: Trelleborg.

Företagsform: Enskild firma.

Bransch: Hälsa.

Visa mer...

Fakta

KBT

Kognitiv beteendeterapi utgår ifrån situationen och de tankar, beteenden och känslor den framkallar. Tillsammans med terapeuten tittar patienten på situationen och skapar förändring med hjälp av sina tankar. Grundtanken är att terapeuten är expert på KBT, att den hjälpsökande är expert på sig själv och att man arbetar i team. Genom olika övningar vidmakthåller man förändringen men målet att bli sin egen terapeut för att kunna fortsätta använda metoden när nya situationer uppstår.

Visa mer...