När föräldrar vill för väl

Personligt Artikeln publicerades
Att lära barnet att städa efter sig är att göra alla en tjänst, både föräldrar och barn.
Foto:Shutterstock.com
Att lära barnet att städa efter sig är att göra alla en tjänst, både föräldrar och barn.

Föräldrar slår ofta knut på sig själva för att hjälpa sina barn. Men ibland får omtanken motsatt effekt. Gör ditt barn en tjänst och våga ställa krav.

Du som läser det här vill förmodligen att ditt barn ska växa upp i en värld där alla är snälla och vill ditt barn väl. Där bara uppmuntran och pepp förekommer. Och vi vet alla att världen börjar i den egna familjen. Det är här vi ska förbereda våra barn för livet utanför, för verkligheten. Men ibland försöker vi för mycket. Vi riskerar att bli en curlingförälder, ett begrepp som den danske psykologen Bent Hougaard myntade i början av 2000-talet.

– Att vara curlingförälder innebär att man i all välmening försöker utföra en kärleksfull handling mot sina barn, som i längden inte alls blir så kärleksfull, förklarar Kerstin Svart Eriksson, familjeterapeut i Täby kommun och familjehandledare för Family-Lab.

För att ett barn ska må bra krävs en balans mellan hjälp, uppmuntran men också krav, eller som Kerstin Svart Eriksson hellre kallar det: ömsesidig delaktighet. Det är den balansen som gör att barnet inte kraschlandar när inte mamma eller pappa längre kan styra upp tillvaron.

– Det handlar om att leva tillsammans - och att erbjuda sina barn utrymme att ta personligt ansvar. Visa att "jag räknar med dig, du är en del av familjen", säger Kerstin Svart Eriksson.

Hon förklarar hur en människa, liten eller stor, som ständigt särbehandlas och blir uppassad kommer att känna sig ensam, inte som en del av laget och i förlängningen även inkompetent. Enkelt uttryckt: Det är genom lagom stora utmaningar som självkänslan växer, ingen mår bra av att bara vara fripassagerare i sin egen familj.

Frustration är en förutsättning för att man ska utveckla sin empatiska förmåga. Man kan säga att man ger sina barn en gåva om man ibland säger nej till saker eller önskemål.

Att som vuxen förutsätta att alla hjälper till där hemma är alltså en alldeles utmärkt kärleksförklaring.

– I en familj ska alla trivas. Du som förälder ska också fundera över hur du vill ha det. Du behöver ta dig själv på allvar och sätta dina egna gränser. Tycker du att det är okej att ägna all fritid åt att skjutsa till aktiviteter? Eller ständigt plocka undan efter familjen, säger Kerstin Svart Eriksson.

Troligen inte. Och även om det ibland tar längre tid när barnen hjälper till är det viktigt. Och förr eller senare kommer det att gå nästan lika snabbt som när du gör det själv.

Ibland känns det frestande att ta över och ringa det där samtalet för att underlätta för sitt barn. Då är det bra att ha i bakhuvudet att en människa utvecklas av att ibland få kämpa för uppnå olika mål.

– Självkänslan växer av att veta att man klarat av svårigheter själv, förklarar Kerstin Svart Eriksson.

Att ständigt försöker ligga steget före för att underlätta för våra barn och sopa undan alla hinder som kommer i barnets väg har ofta med vårt dåliga samvete att göra. Kanske skulle vi önska att vi kunde tillbringa mer tid med våra barn, och därför vill vi göra det bästa av situationen när vi väl umgås.

– Visst. Det är ofta lättare att ge barnet det han eller hon frågar efter. Det kräver mer att säga nej. Men att ibland säga nej är att ta ansvar som förälder.

Anna-Maria Stawreberg/TT

feature@tt.se

Fakta

9 skäl till att säga nej och ställa krav

+Genom att ställa krav på att ditt barn hjälper till hemma känner barnet att du räknar med det och att barnet är en del av laget.

+Genom att ibland få klara av saker och ting själv växer självkänslan.

+Alla ska trivas i en familj, både föräldrar och barn.

+Om man ständigt får allt serverat riskerar man att kraschlanda i verkligheten förr eller senare. Det kan bli ett väldigt hårt uppvaknande.

+Som förälder ger du ett osäkert uttryck om du ständigt går upp i brygga för att vara snäll - särskilt om du är bitter och tar på dig martyruniformen.

+Det är roligare att göra saker och ting tillsammans. Och ni får tid över till annat.

+Frustration i lagom dos utvecklar empatiförmågan.

+Utmaningar anpassade efter ditt barns förmåga rustar ditt barn för samhället.

+Du blir inte en bättre förälder genom att aldrig säga nej. Samtidigt ska du inte bara säga nej för nej-sägandets skull. Du behöver veta varför du säger nej. Eller ja.

Visa mer...

Fakta

Vanliga områden där föräldrar hjälper till för mycket

+I hemmet. Vi plockar och lagar mat i det oändliga.

Hjälps åt. Ni får alla mer tid, det är roligt att göra saker tillsammans, ditt barn behöver lära sig - och du blir inte lika utmattad.

+I relationer. Någon har varit dum mot ditt barn. Självklart är din första instinkt att ringa föräldrar, lärare och kamrater. Stilla dig. Ibland är det bra att låta barnet reda upp situationen själv. Ibland behöver du samråda med barnet om hur du eventuellt ska ingripa.

+Pengar. Vi är ofta snabba med att hala upp plånboken. Tänk på att barnet också ekonomiskt behöver rustas för framtiden. En glass för 20 spänn är inte rakaste vägen till lycka.

Källa: Kerstin Svart Eriksson, David Eberhard, Jesper Juul

Visa mer...

Fakta

Lästips

"Konsten att säga nej med gott samvete" av Jesper Juul

"Ditt kompetenta barn" av Jesper Juul

"Curlingföräldrar och servicebarn" av Bent Hougaard

"När barnen tog makten" av David Eberhard

"Med känsla för barns självkänsla" av Petra Krantz Lindgren

Visa mer...