Med siktet inställt på att bruka jorden

Hemmesdynge
Lantbrukaren Lars-Peter Larsson är i startgroparna med sitt eget företag. Just nu får han fokusera mer på att köra grävmaskin än att odla, men ser det som en väg mot måldet.
Foto:
Foto:
Lars-Peter Larsson.
Foto:

För 22-årige Lars-Peter Larsson har det aldrig funnits någon tvekan. Det är lantbrukare han ska vara. Sedan ett halvår tillbaka har han på allvar gett sig in i branschen och målet är tydligt. "Vilka vägar jag sedan måste ta för att nå dit spelar mindre roll", resonerar han.

Artikeln publicerades 5 oktober 2016.

Lars-Peter är fjärde generationen lantbrukare på gården. När hans farfar Lars-Erik drev verksamheten fanns det tjurar och grisar i stallen men det är inget som lockar Lars-Peter.

– Jag gick naturbruksprogrammet på Bollerup och hade tre av mina fem praktikperioder på djurgårdar, men det gav absolut inte någon mersmak. Det är trevligt med djur men det är mycket passande. Jag förstår om den som redan har djur fortsätter med det, men jag tror att det är svårt att börja från grunden i dag.

När Lars-Peter skulle söka sig till gymnasiet föll valet på Bollerup eftersom han haft, och stundtals har, planer på att läsa vidare, och skolans utbildning är bredare är andras.

– Jag tänkte att om jag nu ska utbilda mig så kan jag lika gärna göra det ordentligt och se till att ha högskolebehörigheten med mig. Ibland vill jag fortfarande läsa vidare i Alnarp men jag vet inte…

Sedan studenten 2014 har Lars-Peter hjälp sin pappa Lars-Olof i familjens lantbruk. Han köpte ett hus i Vallby med ambitionen att renovera och flytta in, men valde i stället att hyra ut det när renoveringen var klar. För ett halvår sedan kände Lars-Peter att han ville komma igång med sin egen verksamhet och startade sitt eget företag.

– Jag har hjälpt lite olika böner runt om på Söderslätt men framför allt har det blivit entreprenadarbete. Det är mycket fiber som ska grävas ner och vi gräver, återställer och har även hand om tillsynen. Jag gör det för att bygga ett kapital, förklarar Lars-Peter.

Och det går bra. Han har mycket att göra. Så mycket att han är mån om att vårda det han byggt upp. Därför tvekar han inför tanken att läsa vidare i tre år.

– Nu har allt hamnat i ett annat läge. Jag har anställda och det känns dumt att släppa det jag har skapat. Om jag läser tre år i Alnarp så kommer jag ändå att ha samma lön som jag har utan utbildning. Men det hade helt klart varit jättekul. Kunskap är alltid bra att ha, men det känns som att jag har dåligt med tid.

Att Lars-Peter är målmedveten råder det inget tvivel om. Han hymlar inte med att lantbruket är en tuff bransch, men för honom finns det inget annat han hellre vill syssla med.

– Jag har aldrig tvekat och någon ska ju hålla på med lantbruk. Jag tycker ju att det är kul, säger han med ett leende och en axelryckning.

Just att sätta upp mål och planera för dem är en av bitarna som tilltalar Lars-Peter. Han söker vägar att ta sig fram och bryr sig inte så mycket om vad han jobbar med, bara han når fram till slut. Just nu innebär det att han får fokusera mer på att köra grävmaskin än att odla.

– Jorden ägnar jag mig åt på helger och kvällar. Pappa och jag hjälps åt, annars blir det för mycket. Men jag strävar mot lantbruket och att ha kvar entreprenaden, den är en väg till målet. Ett företag är som bäst när chefen inte behövs. Om max fem år så ska jag inte behövas inom entreprenaden utan den ska gå av sig själv, förklarar han.

Lars-Peters filosofi är att man måste våga satsa för att vinna.

– Även om det inte behöver grävas ner fiber alltid så finns det andra behov. Nu ska jag till exempel gräva en husgrund. Dessutom är kostnaderna inte alls de samma som för lantbruket.

Med både en farfar och en pappa i samma bransch skulle man kunna tänka sig att Lars-Peter känner att han har mycket erfarenhet att luta sig mot. Han håller med om att de är ett stöd och att det är viktigt att ha med sig gammal kunskap men pekar samtidigt på att tiderna förändras.

– Även lantbruket blir mer och mer modernt. Man måste tänka nytt och skapa sitt eget för att kunna bli bättre.

I en pärm sitter avgångsbetyget prydligt insatt. Där framgår det att det ingått kurser i både företagsekonomi och entreprenörskap. Ämnen, som Lars-Peter menar är roliga när man väl kan dem. Och nödvändiga för den som vill lägga upp en framtidsplan. Just nu är den att inom tre år lämna huset på gården där han vuxit upp. Flytten ska gå till Rustgården i Hönsinge där farmor och farfar numera bor.

– Det är min farmor Kerstins föräldrahem och jag blir fjärde generationen där. När jag startar upp jordbruket där vill jag utöka markarealen för att det ska vara lönt att driva det. Det är en dröm jag har och jag kan inte se att det finns någonting som kan få mig att släppa den.

Lars-Peter konstaterar att det finns för- och nackdelar med allt. Att sitta ensam i en traktor i 17 timmar hör till baksidorna med livet som bonde. Möjligheten att bestämma över sig själv, att få vara sin egen och röra sig fritt över stora ytor hamnar på plussidan. Att jobbet är säsongsbetonat stör honom inte heller. Tack vare entreprenadverksamheten känner Lars-Peter att han kommer att kunna hålla sig sysselsatt året om.

– Jag får röja snö på vintrarna. Är man bara lantbrukare så kommer hela lönen en gång om året. Då är det viktigt att kunna hushålla, konstaterar han.

Att han själv är en del i ett större sammanhang som möjliggör att vi alla kan bre oss en limpsmörgås med margarin till frukost är inget Lars-Peter funderar över.

– Nej, det gör jag faktiskt inte. I stället är det tyvärr de negativa tankarna som fastnar. Som att det är många som tycker på när man kör långsamt ute på vägarna och att vi tar stor plats, men mat behöver ju alla ha. Och att det är så dyrt att köpa mark och att starta upp ett eget lantbruk i dag.

Fakta

Lars-Peter Larsson

Företag: Larssons maskinstation.

Startade: För ett halvår sedan.

Bor: I Hemmesdynge.

Bransch: lantbruk och entreprenad.

Antal anställda: tre plus en till fem inhyrda.

Visa mer...