Med salongen hemma blev Emelie tidseffektiv

Grönby ,
Efter många år som anställd valde Emelie Alexandersson att öppna egen salong hemma på gården utanför Grönby.
Foto:
Efter många år som anställd valde Emelie Alexandersson att öppna egen salong hemma på gården utanför Grönby.
Foto:
Emelie Alexandersson.
Foto:

”Skulle inte jag kunna ha salong här hemma?”

Emelie Alexandersson kläckte idén mitt under renoveringen av det stora boningshuset utanför Grönby.

Maken Johan tvekade inte en sekund att nappa på idén.

Artikeln publicerades 8 februari 2017.

Januaridiset ligger som en våt filt över slätten, men från fönstret i Emelies salong ser man trots allt långt över åkrarna. Det råder en nästan trolsk stämning över platsen.

2004 tog Emelie studenten från frisörprogrammet. Efter 1 500 timmars praktik på en salong i Ystad fick hon sitt gesällbrev.

– Så fort jag var klar med mitt gesällår åkte jag till Australien i ett år. En dag jobbade jag som frisör, sedan blev det mest att jag plockade grönsaker och vindruvor, minns Emelie med ett skratt.

När hon kom hem i maj 2005 var planen att jobba ihop så mycket pengar som möjligt och sedan återvända till Australien.

– Men så träffade jag Johan i juni och nu är vi gifta och hamnade här.

Det blev Anderslöv eftersom Emelies pappa Tomas Rosenqvist bodde i Vallby tillsammans med sin sambo Brith Marie Lindberg, som i sin tur drev Anderslövs Herr- och damsalong.

– Under elva år har jag varit anställd där. Det är nog lite ovanligt som frisör, de flesta hyr ju en stol.

Emelie har trivts bra i alla år och någon plan på att starta eget fanns egentligen inte. Men under renoveringen av gården som hon och Johan köpt utanför Grönby kom idén plötsligt. Egentligen hade paret planerat att gräva ut golvet i ett rum i taget, men så visade det sig att den bärande väggen måste bytas ut. Plötsligt kunde de ha precis vilken planlösning som helst.

– Då föreslog jag att jag kunde ha en salong här hemma. Johan är också egen företagare och har redan sitt kontor här. När jag kom med idén sa han ja direkt, berättar Emelie.

Salongen har delvis fått utformas efter hur vattenledningarna var dragna sedan innan.

– Nu när jag är igång så inser jag att tanken på att ha något eget funnits där innan, men samtidigt har jag varit väldigt bekväm med att vara anställd och kunna vara ledig när jag går hem. Jag är väldigt tacksam för de åren som jag varit på salongen i Anderslöv, men det kändes att det var dags nu.

Att jobba hemifrån ger många praktiska fördelar. På gården finns fem hästar och en hund som behöver daglig tillsyn. Tidigare körde Emelie hem varje lunch och nöjde sig med en knäckemacka i farten. Nu blir hon mer tidseffektiv.

Från idén att öppna eget till invigningen den 14 januari gick det knappt ett år. Vid två tillfällen har Emelie vacklat i sitt beslut och undrat om det varit så genomtänkt.

– Det var strax före jul. Då ställde jag mig frågan ”vad har jag gjort?” Vem får för sig att öppna nytt i månadsskiftet januari/februari? Vem ska kunna ta sig ut hit om det blir snö? Men sedan har jag vänt på det. Om det snöar hade jag inte kunnat ta mig till jobbet heller. Och det är kanske en vecka om året som det snöar så mycket. Då har vi en lastare att hämta kunderna i. Allt går att lösa!

Att maken driver eget underlättade Emelies beslut. Svärmor är dessutom revisor, så hon känner sig rätt så trygg.

– Jag känner ingen oro över att driva ett eget företag, men jag kan känna en rädsla för att inte ha att göra, säger hon uppriktigt.

Efter elva år har hon en väl upparbetad kundkrets som är fri att följa med henne om de vill. De är inte bara bosatta i närområdet utan kommer från Ystad, Malmö, Lund och Trelleborg.

– Efter så många år så känns en del av dem som mina vänner. Jag funderar ofta över hur det gått med saker som de berättat för mig, ibland har jag till och med för bra minne, skrattar Emelie och konstaterar att intresse för människor trots allt är en bra egenskap för en frisör.

Hennes ambition är att skapa en avkopplande atmosfär. Omgivningarna bidrar till det.

– Ja här finns inte mycket att stressa över, konstaterar Emelie och tittar ut genom fönstret som vetter mot en våtmark där några fåglar funnit sig tillrätta.

Efter invigningen tog Emelie emot några kunder innan hon åkte på semester. Den 30 januari var det officiella startdatumet för verksamheten. När vi ses dagen efter har hon fortfarande inte hunnit reflektera så mycket över det nya livet som egen företagare. Allt har bara rullat på.

– Det har gått så smidigt. Jag har haft kontakt med kommunen för att få hjälp med hur lokalen skulle utformas. Registreringen hos Skatteverket gick också smidigt. Eftersom jag har en enskild firma måste jag inte ha ett namn på salongen men jag har valt att registrera mitt företag hos Bolagsverket också så då blev det Här hos Emelie. Här är skånskt uttal på engelska hair, alltså hår, förklarar Emelie sin ordvits.

Att lämna mer tio år av kollegial samvaro tror hon inte ska bli något större problem även om hon givetvis kommer att sakna snacket med arbetskamraterna.

– Jag har inga problem med att vara själv. Tvärtom, jag trivs med att vara ensam. Den sociala biten får jag genom kunderna och har jag jobbfrågor kan jag alltid kontakta teamet på företaget där jag köper mina produkter.

Om 15 år tror Emelie definitivt att hon och salongen finns kvar i Grönby. Kanske har hon en kollega, det finns plats för en till. Och så har hon planer på en annan sort samarbete.

– Det finns många småföretagare runt omkring Anderslöv. Jag tänker att man kan knyta an till varandra och arrangera kundkvällar där besökarna får tips av olika slag. Om allt ifrån ny frisyr till säsongens inredning.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Emelie Alexandersson

Företag: Här hos Emelie.

Ort: Utanför Grönby.

Startade: Officiellt den 30 januari i år.

Antal anställda: En.

Företagsform: Enskild firma.

Bransch: Frisör.

Visa mer...