”Målet är att livet ska styra jobbet”

Önnarp
Susanna Bergström.
Foto:
Sedan årsskiftet är Susanna Bergström utbildad massageterapeut och har startat ett aktiebolag för den verksamheten.
Foto:
Livet som egen företagare började med idén att hyra ut boxplatser på gården.
Foto:
För Susanna Bergström har drömmen om en egen hästgård blivit sann. I Önnarp har hon hittat sin oas.
Foto:

När drömmen om en egen hästgård blev sann trodde Susanna Bergström att den enskilda firman med uthyrning av boxplatser inte skulle kräva så mycket arbete.

– Lite småfix blir fort stora projekt. Nu kan jag skratta åt min egen naivitet, erkänner hon med ett leende.

Artikeln publicerades 21 januari 2017.

Trots att vinden är bitande kall och vägen upp till Lovisegården lerig och isslaskig är det lätt att föreställa sig hur idylliskt det måste vara så fort vintern är över. Tre hästar står och tuggar foder i den leriga hagen och de två hundarna Bambi och Nemi springer livligt omkring på gårdsplanen.

För Susanna var det drömmen om en egen gård som fick henne att välja Önnarp framför Skanör där hon växte upp.

– Gårdarna i Vellinge kommun är dyrare och det var svårt att hitta en mindre gård. Här är större än jag tänkt, men det gör ju inget. Det blev en rolig grej att starta företag och ha hästar inackorderade. Nu känner jag att ju större desto bättre, säger Susanna.

När hon flyttade till Lovisegården 2014 hade hon själv två hästar, numera är de tre. På gården finns åtta boxar och därmed plats för ytterligare fem kompisar. Dessutom finns numera ett stort ridhus på gården. Bristen på kollektivtrafik begränsar målgruppen som kan ha sin häst stallad hos Susanna och beläggningen går upp och ner. Just nu har hon fullt, men om någon månad blir några boxar lediga så att bara ha boxuthyrningen som inkomstkälla är omöjligt.

– Jag insåg inte hur mycket arbete det skulle bli när jag flyttade hit. Det fanns mycket smått som skulle fixas till men som slutade i stora projekt. Vi har 40 000 kvadratmeter hästhagar som skulle stängslas in. Det blir flera hundra stolpar som ska slås ner i marken, förklarar Susanna.

– Det har blivit mycket blod, svett och tårar, men det har varit jätteroligt samtidigt så det är inget jag ångrar.

Första året var Susanna helt ensam på gården. Sedan flyttade fästmannen Roger in och allting kändes plötsligt enklare. Bland annat sköter han företagets hemsida, men framför allt har han peppat Susanna att förverkliga en annan dröm som hon burit på länge – att utbilda sig till massör.

– Jag har velat bli massör sedan jag tog studenten. Eftersom man inte får CSN-bidrag för den typen av utbildning blev jag sjuksköterska i stället och hamnade i vården, nu har jag en tjänst på 75 procent på akuten i Malmö. Men jag gillar tanken på att jobba med friskvård, ha kontakt med människor och det lugna tempot som det är när man masserar. Roger fick mig att ta tag i det och i december var jag klar med min distansutbildning, berättar Susanna.

En grundförutsättning för den typen av verksamhet menar Susanna är att man kan ha den hemma. Hon tycker att Önnarps placering mellan orterna Skivarp, Skurup och Anderslöv är perfekt men har redan fått stamkunder även från Malmö och Vellinge.

– Min massageverksamhet har jag i ett nystartat aktiebolag, medan hästverksamheten bedrivs i en enskild firma. Jag har fått många goda råd av min pappa. Jag brukar inte lyssna på honom men när det gäller att driva företag, då gör jag det, skrattar hon.

– Han säger att det alltid är bra att ha en enskild firma.

Susanna får hjälp med att deklarera, men känner att hon klarar av att hålla koll på den löpande bokföringen själv.

– Det löpnade är lätt nu, men det är jättejobbigt att hålla ordning på allt det andra. Jag tror att det är tredje gången min pappa visat mig hur jag ska sammanställa allt, men jag lär mig aldrig. Nu har han visat Roger så jag hoppas att han förstår det bättre än jag gör. Allt blev annorlunda när jag startade ett AB, så nu måste jag lära nytt, men pappas stöd gör att jag sluppit känna vånda.

Även om företagarlivet ofta känts tufft så finns det saker som varit lättare än Susanna vågat hoppas på. Bland annat att få en F-skattsedel och att göra en momsregistrering. Ansökan var enkel och beskedet kom fort.

– Och varje gång jag är ute i stallet då känner jag att jag gjort rätt, försäkrar hon med ett leende.

För att få kunder till sina verksamheter har Susanna använt sig av reklamblad ute i lokala butiker, men även Facebook och Blocket.

– Jag lyckades få ihop mina hundra elevtimmar som massageterapeut på tre månader, jag hade räknat med att det skulle ta fem, så det känns bra.

Hon försöker dessutom vara lyhörd för önskemål och nya idéer. Numera finns eventkörning med häst och vagn som en tjänst i den enskilda firman.

– Det var någon som ställde frågan i samband med ett bröllop så nu marknadsför jag att möjligheten finns. Vi har ju flera kyrkor i området och jag har även annonserat i byalagets tidning så att alla som bor här i Gärdslövstrakten vet att jag finns.

Inom ett par år hoppas Susanna kunna ha den egna verksamheten som sin huvudinkomst och komplettera med timanställning som sjuksköterska.

– Att vara företagare är jobbigt, det tar mycket mer tid än man tror. Jag trodde att jag skulle jobba mindre när jag startade eget, men nu är jag på akuten när jag är ledig så det har bara blivit mer jobb. Men jag gillar det. Inte minst för att jag får vara utomhus 95 procent av tiden. Målet är att livet ska styra jobbet, inte tvärtom!

Fakta

Susanna Bergström

Företag: Lovisegården AB och Susanna Bergström.

Startade: 2014 och 2016.

Antal anställda: En.

Företagsform: Ett aktiebolag och en enskild firma.

Bransch: Hästar och friskvård.

Visa mer...