Lasse har valt att satsa på udda djurprylar

Trelleborg ,
I en källarlokal har Lasse Kristensen inrett sin butik där han säljer prylar till reptiler och hundar, men framför allt har han en webbshop.
Foto:
Lasse Kristensen.
Foto:
Lasse Kristensen drömmer om att kunna ägna sig åt sitt eget företag på heltid.
Foto:
I Lasses butik finns specialprodukter till hundar och reptiler.
Foto:

Ett koppel med brittiska flaggan, hundselarna som polisen föredrar eller matskålar till geckoödlor. När Lasse Kristensen letar produkter att sälja i sitt företag tvekar han inte inför att nischa sig.

– Nej, jag söker hela tiden udda grejor, konstaterar han leende.

Artikeln publicerades 25 januari 2017.

I en källarlokal på Söderslättsgatan, strax norr om Hedvägen, har Lasse byggt upp sin verksamhet. Från början hade han bara tänkt ha en webbshop men eftersom han ändå måste vara i lokalen och packa varor, har han valt att bygga upp en butik och hålla öppet för kunder som vill komma förbi på helgerna.

Att det blev djurtillbehör är egentligen en slump.

– Jag jobbade på Biltema men sa upp min fasta anställning där när jag fick en möjlighet att börja i djurbutiken som låg på Valen. När jag blev uppsagd ett tag innan konkursen började jag så smått leta kul grejer på nätet eftersom jag har hundar och ögonfransgeckor själv. Efter ett tag blev det bara mer och mer och jag bestämde mig för att starta eget.

Lasse fick jobb på Kulhuset. Hans chef, Henrik Svensson, ägde även hyreshus och genom honom kunde Lasse få en lokal att driva sin egen verksamhet ifrån.

I början försökte han satsa på bredd och ha produkter till alla olika sorters husdjur, men det funkade inte.

– Bortsett från en sorts möss som katter leker med. De var otroligt poppis, fråga mig inte varför för jag är inte kattmänniska, skrattar Lasse.

Sedan dess har det ena gett det andra. Han kom i kontakt med folk på Securitas och började ta in specialprylar till väktarhundar. Via lokala brukshundsklubbar nådde han ytterligare en kundkrets och det rann på.

– Jag har haft turen att nå ut till väktare, poliser och dem som har assistanshundar. Ett tag var jag den största återförsäljaren i Sverige på den typen av selar som de brukar föredra, fortsätter Lasse och visar färgglada selar som hänger på en ställning. Till våren kommer de även med mönster.

När Lasse väljer vilka produkter han ska sälja går han alltid på sin magkänsla och utgår ifrån sig själv. Till exempel vill geckoödlor inte äta från en skål som står på terrariebottnen. Alltså var Lasse först i Sverige med att ta in matskålar som kan fästas på väggen och en ödlemat som man blandar upp med vatten.

– Jag gillar sådant som är nytt, som ingen annan säljer och brukar testa grejerna själv eller be kompisar och kunder prova och komma med feedback. Själv har jag tre staffordshire bullterrier och de sliter på saker, konstaterar Lasse med ett skratt.

Eftersom han sedan fyra år tillbaka jobbar med att laga mat på en förskola i Malmö har han bara möjlighet att ha öppet i butiken på helgerna. Företaget ägnar han dock en hel del tid även övriga dagar i veckan.

– Ja, jag lägger ner en hel del tid på att leta leverantörer när jag inte är här, jag gillar den biten av företagandet – att leta och hitta. Matskålarna till geckoödlorna försökte jag till och med tillverka själv först, men sedan hittade jag en producent i USA. Jag tycker det är roligt att jobba upp nya produkter också. Till exempel är jag ensam om en Omega 3-olja som man både kan ha till djur och ta själv. Det är nytt och kul och gör att det i just min webbshop finns något som ingen annan i Sverige har, förklarar Lasse.

En produktgrupp som han aktivt helt valt bort i sitt sortiment är foder eftersom så många andra har det och eftersom det kan bli gammalt.

– Då hänvisar jag heller mina kunder till andra webbdsidor.

Med ett skratt konstaterar Lasse att livet som egen företagare stundtals varit betydligt tuffare än han trodde – trots att han inte är beroende av inkomsten för att överleva.

– Till webbsidan har jag valt en lätt lösning där jag slipper koda, men bokföring och registrering är mycket mer än jag trodde. Det tar tid som jag hade velat lägga på annat.

I början tog Lasse hjälp med just bokföringen.

– Jag blev så blåst så det är inte sant. Hela vinsten från de första månaderna höll på att glida mig ur händerna, men jag insåg vad som höll på att hända i tid. Då pratade jag med en annan bokföringskunnig person som uppmanade mig att försöka sköta det själv. ”Han menade att det var som att ta godis från ett barn” om han skulle ha betalt för den tjänsten. Det är tråkig sysselsättning, men det funkar, konstaterar Lasse med en axelryckning.

För att få verksamheten med webbshopen att fungera har Lasse hittat en lösning med enhetsfrakt där han kan posta upp till ett kilo hemifrån och skriva ut en fraktsedel. Ofta kan han skicka så sent som klockan 16 för att kunden ska ha varan nästa dag.

– Sedan kan jag följa försändelsen i telefonen. Skulle det jag skickar vara tyngre så får jag själv stå för den kostanden. Det är lättare att ha ett enhetspris för frakten, resonerar Lasse.

En gång har han försökt sig på att stå på en marknad med sina varor. Det var på Palmfestivalen, men han upplevde att han fick en dålig plats och har inte gjort något nytt försök. I stället lägger Lasse sitt fokus på reptilmässor för att kunderna ska få upp ögonen för hans butik.

I omgångar funderar han på om han ska flytta till Malmö och ta verksamheten med sig, men lokalhyrorna är högre där och Lasse är rädd om det kontaktnät han byggt upp här.

– Lägga ner vill jag inte, jag stödjer polisen och deras hundar och det känns viktigt. Nej, då är drömmen snarare att kunna göra detta på heltid, det hade varit jätteskönt om det kunde bli så. Men än vågar jag inte. Konkurrensen från andra, inte minst dagligvaruhandeln, är för stor. Det är svårt när man är ett så här litet företag men jag har hittat min linje och följer den. Det är jag jätteglad för.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Lasse Kristensen

Företag: Reptidog

Ort: Trelleborg.

Startade: 2011.

Antal anställda: en.

Företagsform: Enskild firma.

Bransch: Säljer produkter till hundar och reptiler.

Visa mer...