Konsten att åldras med jämnmod

Livsstil och relationer Artikeln publicerades
Åldrandet innebär att man rör sig på en resa framåt och är egentligen något positivt. Vi utvecklas, vi blir bättre, vi blir rutinerade.
Foto:Michael Probst
Åldrandet innebär att man rör sig på en resa framåt och är egentligen något positivt. Vi utvecklas, vi blir bättre, vi blir rutinerade.

Under hela sitt yrkesliv har Lars Andersson studerat människans åldrande. Nu närmar han sig 70 år och får äntligen personlig erfarenhet av ämnet.

– Nu frågar jag mig: stämmer allt jag läst i alla år?

Slumpen gjorde att Lars Andersson började jobba med äldrefrågor. Han var i 25-årsåldern, sociolog och forskningsassistent. Ett stort projekt om pensionering drogs igång. Det behövdes folk.

– Ämnet kändes lite avlägset, pensioneringen låg så långt bort. Men sedan blev det en fascination.

Konsten att åldras är ju inte bara förunnat dem som redan kommit en bit upp åldrarna, anser Lars Andersson, 69 år, som i dag är professor emeritus i gerontologi, det friska åldrandet, vid Linköpings universitet. Alla åldras ju hela tiden.

– Vi åldras från det att spermien träffat ägget. Men det finns ett fokus på att stanna tiden, att förbli i någon tidigare åldersgrupp som man ju har passerat. Jag tycker att det handlar om att ta livet som det är, och leva med sin ålder.

Den som vill mildra sin åldersnoja har gott om litteratur att välja mellan. En lära heter "successful ageing" och handlar om hur livsstil påverkar vårt åldrande. Nyligen kom den tyska filosofen Wilhelm Schmid ut med boken "Konsten att åldras", där han listar ett antal visa råd till den som tänker mycket på sin ålderdom.

Själv har Lars Andersson skrivit om "ålderism", hur äldre diskrimineras i samhället. Som stadigt åldrande forskare har Lars Andersson fått möjlighet till självstudier.

– Jag är ju bara mer välinformerad än många andra, jag kan inte göra något mer för eller emot åldrandet. Däremot har jag kunnat vara förberedd om något dykt upp i kroppen, och kunnat bidra med teoretisk kunskap om någon ställt frågor, säger han och fortsätter:

– Nu har jag äntligen vuxit ikapp. Och ungefär när man gjort det är det dags att kliva av och uppleva det inifrån. Det är en liten ironi i det. Nu frågar jag mig: stämmer allt jag läst i alla år?

För ung för sin ålder var Lars Andersson även när han myntade begreppet ålderism, en svensk översättning av ageism. 1997 skrev han en rapport i ämnet, själv nyss fyllda 50. Där lyfte han fram fördomar, stereotypa föreställningar och diskriminering av äldre och jämförde ålderism med begrepp som rasism eller sexism.

Själv har han dock inte drabbats när han kommit upp i åren.

– Jag har väl haft en privilegierad position på något vis. Men än är det inte för sent!, säger han och skrattar.

Som Sveriges ledande expert på åldrande faller det sig naturligt att hamna i filosofiska diskussioner om tid. Lars Andersson menar att det finns personlighetsdrag som gör åldrandet mer njutningsfullt. Jämnmod är ett.

– Man traskar på i sitt dagliga liv, och om det händer någonting plötsligt, då noterar man det. Att vara på helspänn vore lite hysteriskt. Se i stället till att inte bryta ned kroppen i förväg, ät vettigt och kröka inte för mycket.

Nyfikenhet är ett annat.

– Ofta finns det ju personlighetsdrag med genom hela resan. Det gör det knepigt för dem som vill ge råd. Samtidigt tror jag att de flesta är mer eller mindre nyfikna.

Själv kan han blicka tillbaka och betrakta olika skeden i livet, och se dem i ett annat ljus.

– I de stressiga åldrarna, som när man hade små barn, skulle jag inte ha gjort något annorlunda. Jag hade inte velat vara utan min dotter för att det var lite mer stressigt i den åldern. Vissa perioder har varit extra tuffa, men det är perioder vars resultat man inte skulle vilja vara utan. Livet är inte en jämn smet.

Så då kanske det hade varit klokt att skaffa fler barn? Lars Andersson har ett.

– Det är lite trist om man fastnar i någon sådan tankesnurra. Det är många tillfälligheter som gjort att man har det liv man har och inte ett av kanske hundratals andra. Det uppstår sällan situationer i livet där man stått inför alternativ A och B och det stått och vägt. Här kommer jämnmodet in igen.

Egentligen är åldrande något positivt. Vi utvecklas, vi blir bättre, vi blir rutinerade.

– Åldrandet innebär att man rör sig på en resa framåt och att den tar slut. Man samlar upplevelser, kunskap, vare man sig är medveten om det eller inte. På så sätt blir det ett rikare liv. Motståndet kan visa sig i kroppen, men det dröjer i allmänhet rätt länge. Ofta till lite över 60 innan man börja märka mer tydliga ålderstecken.

Men den resan. Den är ju livet?

– Ja, och man får ta det med jämnmod.

Fakta

Rekordmånga äldre

I Sverige finns en ökande andel äldre och minskande andel yngre. Kvinnor blir 83,1 år i snitt och män 78,9 år. I relation till vår befolkning har vi störst andel ålderspensionärer i världen. De senaste 30 åren har antalet personer över 85 år fördubblats, antalet över 95 år har trefaldigats. 2010 fanns 1 500 personer som fyllt 100 år, 85 procent kvinnor. 1968 fanns 105 personer i den gruppen.

Källa: Vårdguiden, DN

Visa mer...

Fakta

Lars Andersson

Ålder: 69 år

Bor: I Stockholm

Yrke: Pensionär och professor emeritus i gerontologi vid Linköpings universitet

Myt om åldrande han vill slå hål på: ”Faktum är att en lägre andel äldre i Sverige känner sig ensamma än äldre i södra Europa.”

Visa mer...