Konkursen gav dyrköpt kunskap

Fröjdenborg ,
Sedan årsskiftet är Anders Elander tillbaka i VVS-branschen efter ett tungt 2016 som bland annat innebar konkurs för hans företag.
Foto:
Konkursen har förändrat Anders mycket som människa.
Foto:
Anders Elander
Foto:

2016 var det tyngsta året någonsin i Anders Elanders liv.

Det var året då hans företag gick i konkurs. Och året då han insåg hur mycket sanning det ligger i uttrycket ”i nöden prövas vänskapen”.

– Jag har lärt mig mycket. Men det var dyrköpt, säger han.

Artikeln publicerades 11 februari 2017.

Anders har testat på många olika yrken i livet men när äldste sonen föddes kände han att det var allvar och dags att bestämma sig.

– Min farsa är VVS:are så jag hamnade i samma bransch. I februari 2000 fick jag min första anställning på ett VVS företag i Lund. Efter nästan tio år i branschen växte tanken fram på att starta eget.

Anders tyckte att det var spännande att ta ”steget ut i ingenting”. Och blev som han säger snart beroende av livsstilen som följer med företagandet.

– Jag kan fortfarande i dag inte tänka mig att bli anställd igen, erkänner han.

Anders förklarar att han gillar utmaningen i att inte veta hur framtiden blir även om han hela tiden varit medveten om att det finns risker i att vara sin egen. Han gillar att se hur företaget växer. Även om hans tidigare företag växte lite för fort.

– Mitt första företag, Elanders Värme & Sanitet var en enskild firma. Omsättningen ökade från 1 miljon det första året till 6,7 miljoner andra året. Då bildade vi Elanders som ett aktiebolag. När jag fick chansen att köpa IVT Center på Svågertorp gjorde jag det och vi bildade ett holdingbolag som ägde både Elanders Värme & Sanitet och IVT Center. Tillsammans omsatte bolagen nästan 40 miljoner sista året innan konkurs, förklarar Anders.

Totalt fanns runt 35 anställda i de två bolagen.

– Det gick fort, alldeles för fort. Man lär sig av sina misstag, men det var dyrköpt kunskap, reflekterar Anders.

För ganska exakt ett år sedan insåg han att bubblan höll på att brista.

– Vi hade två större projekt igång. Det ena gick med 5,5 miljoner i förlust. Det andra blev vi blåsta på. Jag insåg att det inte var lönt att försöka hämta upp förlusten utan började leta efter investerare som var villiga att gå in med pengar. Men de jobbar på sitt sätt och avvaktade. Till sist valde jag att backa. Min första prioritet var att de anställda skulle få behålla sina jobb. Vi kom överens om att jag skulle gå i konkurs och sedan såldes konkursboet, förklarar Anders sin upplevelse av de turer som föregick konkursansökan.

Han beskriver det som det tyngsta året i hans liv. Konkursen var han förberedd på. Sådant händer. Hans företag var ett av över 5 600 som försattes i konkurs i Sverige under 2016. Det Anders inte var beredd på var att så många människor skulle vända honom ryggen. Och att det skulle börja spridas rykten om honom.

– Både bekanta och branschfolk har tagit avstånd ifrån mig. Man skulle kunna tro att jag är spetälsk. Jag har fått höra historier om att jag stulit pengar från företagen, att jag skött dem illa. Jag har till och med hört lögner om att jag varit dömd för ekobrott och skulle sitta i fängelse.

Anders skakar på huvudet. Han frånsäger sig inget ansvar. Tvärtom. Han är den förste att erkänna att han har stor del i det som skett. Hans revisor uppmanade honom att så långt det bara var möjligt försöka undvika konkurs.

– Nu förstår jag varför han var så angelägen om det. Men nu är det för sent. Skadan är skedd. Och det har varit oerhört tungt. Som egenföretagare identifierar man sig med sitt företag. Varför skulle jag skada min verksamhet med vilje? Det var ju min pensionsförsäkring. Det finns ingen logik i det.

Anders slår ut med händerna i en uppgiven gest och konstaterar att det han gått igenom inte är unikt. Den som försätter sitt företag i konkurs ses ofta som en storskurk och behandlas därefter.

Själv gick han in i väggen. Han minns inte mycket av 2016. Sambon Therese Abrahamsson har varit ett stort stöd. Hon har förstått när Anders har varit i behov av någon som pushat honom och när det varit läge att lämna honom ifred. Bit för bit har hon hjälpt honom tillbaka.

– Therese har varit fantastisk! Livet har gått i vågor. Ena sekunder har jag känt att jag varit på gång men i nästa har jag kroknat igen. Länge hade jag absolut tanken att aldrig sätta min fot i branschen igen. Men jag vet att jag är riktigt bra på VVS så nu är det framåt som gäller.

I slutet av förra året växte beslutet fram. Anders ville tillbaka. Han ville driva företag igen. Med skulder och konkurs i bagaget får han inte stå som företagsägare men efter att ha rådgjort med sin revisor kom Therese och Anders fram till att hon, som redan har andra företag, kan stå för VVS-företaget också.

– Nu har jag fått igång min hemsida och känner mig verkligen redo. Än så länge är mina kunder privatpersoner men jag tar på mig allt inom VVS. Jag välkomnar även stora företagskunder men inte stora jobb. Jag går aldrig upp på den nivån där jag var med förra företaget igen, förklarar Anders.

Till viss del klandrar han sig själv för att det gick så illa. Ju mer företaget växte desto mer tid tillbringade han på kontoret. Anders kände att han tappade pulsen som han kände ute bland de anställda.

– Det ångrar jag. En osynlig chef gör att de anställda blir missnöjda. Och missnöjda anställda är det samma som döden. Dessutom skulle jag ha haft bättre koll på ekonomi, den skulden lägger jag på mig själv. Det är lärdomar som jag tar med mig in i mitt nya företag.

För anställda vill Anders ha igen. Om fem år ska han ha anställda. De kommer däremot aldrig att bli fler än tio.

– Sedan skenar det och man tappar greppet. Det tänker jag inte göra.

Anders har sin ledarfilosofi klar för sig. Han vill inte vara chef utan att alla ska känna sig som arbetskamrater. Något 7-16-liv köper han inte, det viktiga är att jobbet blir klart och kunden nöjd, resonerar han. Man ska få jobba med frihet under ansvar. Då trivs man. Anders erkänner att han är kräsen när det kommer till vem han kan tänka sig att anställa. Flexibilitet är viktigt men i gengäld kan man lita på att Anders ställer upp och ger tillbaka.

– När alla andra vände mig ryggen, då fortsatte en av mina anställda att höra av sig. Han trodde inte på allt som sades och han är en stor anledning till att jag är igång i dag igen, fortsätter Anders.

Just nu behöver han bara få jobba på i sin enskildhet och bygga grunden till det nya.

– Jag tror att det är nödvändigt faktiskt. Nu har jag ett par månader på mig att så frön. I mars räknar jag med ketchupeffekten. Sedan är det bara att köra på och inte hänga upp sig på det jag gjort innan. På sikt är målsättningen att bygga ett team som utvecklar företaget tillsammans. Hur mycket jag än kan så finns det alltid någon annan som jag kan lära av.

Trots dyrköpt erfarenhet vill Anders inte avråda från livet som egen företagare.

– Visst finns det ekonomiska utmaningar och visst kan det vara en kamp att få ekvationen att gå ihop. Men sammantaget är företagande så otroligt kul. Känslan av att vara fri och kunna forma något själv gör det svårt att gå tillbaka och bli anställd och följa en väg som någon annan stakat ut, säger han.

Konkursen har förändrat honom mycket som människa. Anders säger att han i grunden är en människa som tror gott om andra och vill alla andra gott. Nu är han mer på sin vakt.

– Känslan av att hjälpa någon annan är fantastisk. Men det känns inte lika kul längre.

Nu ligger fokus på familjen och framför allt på honom själv.

– Visst förändrar något sådant här människan. Det gör det. Men samtidigt har jag fått ett driv. Det har varit en lång, tung resa, men jag har gått stärkt ur den. Nu ska jag vissa alla vad jag kan. För jag vet vad jag kan.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Anders Elander

Företag: Skånsk Värme & Sanitet AB.

Ort: Fröjdenborg.

Antal anställda: En.

Startade: Vid årsskiftet 2016/2017.

Företagsform: Aktiebolag.

Bransch: VVS.

Visa mer...