Kajsa fick en nystart i yrkeslivet

Trelleborg
Den andra delen i Kajsas företag är den som instruktör.
Foto:
I sitt företag erbjuder Kajsa skönhetsbehandlingar genom injektioner med botox eller så kallade fillers.
Foto:

– Jag har så förbaskat roligt att jag har ett fånigt leende på läpparna, både när jag åker hit och hem.

Ann ”Kajsa" Kajson Carlqvist sprudlar av glädje över möjligheten att få en nystart i livet.

Artikeln publicerades 5 december 2016.

På väggen i det lilla rummet som Kajsa hyr på Sportsclub Oasen hänger fem diplom prydligt inramade. Skönhetsbehandlingar genom botox och fillers är den ena delen av Kajsas verksamhet. Hon pratar engagerat om vikten av utbildning och seriositet.

– Är man inte utbildad sjuksköterska, tandläkare eller läkare så får man inte lov att göra de här injektionerna. För mig var det en lång process att dessutom hitta en leverantör som kändes rätt, förklarar Kajsa som själv är sjuksköterska i botten.

1991 började hon i läkemedelsindustrin som affärsområdeschef med inriktning mot demens och psykiatri. När det var tid för omstruktureringar i företaget såg Kajsa det som en möjlighet att förverkliga en dröm hon burit på länge.

– Jag vill jobba med estetik. Det ligger långt ifrån det jag gjorde innan men jag har haft stor nytta av mina kunskaper från läkemedelsbranschen när jag läst studier av olika fillers. Det finns en uppsjö av leverantörer och det gäller att hitta rätt. Mig tog det nio månader, fortsätter Kajsa.

Hon lockades av möjligheten att få jobba nära sina kunder och bygga relationer. Skönhet är något hon alltid har tyckt är roligt och med ny teknik kan man göra mycket.

– Förr kunde man ta bort en rynka. Nu är det vanligaste att man lyfter upp kinder eller fyller ut sina läppar, berättar Kajsa.

Hon är väl medveten om att det hon erbjuder delar människor i två läger. De som säger nej, usch, fy och aldrig. Och så finns det de som tycker att det är spännande.

– Men det är ju frivilligt att göra en behandling. Och det står var och en fritt att ha sina åsikter. Däremot tycker jag inte att man behöver döma dem som vill använda preparaten, säger Kajsa.

När beslutet att starta eget var fattat övervägde Kajsa att skaffa en lokal i centrum. Men efter att ha gjort en del efterforskning insåg hon att det på Oasen, där hon själv tränar sedan länge, fanns ett kundunderlag och att de kunderna annars skulle gå till någon annan.

– Då kändes det logiskt att hyra in mig här. Hade jag suttit ensam på stan hade dessutom en del upplevt det som ett hinder att gå till mig. För ungdomarna är det inget problem, en behandling är för dem lika naturligt som att gå till tandläkaren. Men de som är äldre tycker att det är deras ensak och vill inte skylta med sina besök utan vill lätt kunna smita in till mig. Det finns faktiskt de som ber mig komma hem till dem och då gör jag så klart det.

Kajsa har inga planer på att missionera och försöka övertala någon att göra en behandling. Hennes målsättning är att åstadkomma ett naturligt utseende för sina kunder. Hon jobbar hellre försiktigt och långsamt med flera påfyllningar än en enda omfattande behandling.

– Man ser många misslyckanden och det är ofta det människor förknippar med branschen. De som är lyckade och ser naturliga ut noterar man kanske inte ens. Det är så jag vill jobba.

Verksamheten kräver omfattande försäkringar och just därför valde Kajsa att starta ett aktiebolag i stället för en enskild firma.

– Om något går fel är det viktigt för kunden att de försäkringarna finns. Jag tycker att den som vill genomgå en behandling ska vara noga med att kontrollera att den som gör den är utbildad och är försäkrad, understryker Kajsa och tillägger:

– Som kund ska man göra ordentlig research och inte nappa på billiga erbjudanden.

Inom sitt företag är Kajsa även instruktör på Oasen. Hon höll sitt första pass i somras och sedan dess har det rullat på. Hon håller pass i Indoor walking, spinning och styrketräning i cirkelform.

– Jag har tränat i alla år och är full av energi. Dessutom tycker jag om att utmana mig själv så det kändes naturligt att ta det här steget efter alla år. I min anställning inom läkemedelsindustrin var jag chef och jag känner att arbetsledning är det näst roligaste man kan syssla med efter det här. Saknaden efter det botar jag genom att vara instruktör, skrattar Kajsa.

När hon startade upp sitt eget företag hade hon en vision om att jobba mindre.

– Jag har jobbat 60-70-timmarsveckor vad jag ska i mitt liv. Nu är tanken att jobba med rimlig belastning men att anpassa mig efter när kunderna vill komma. Ofta jobbar jag fredag och lördag eftermiddag.

En annan målsättning var att kunna cykla till och från jobbet. Efter att ha rest mycket i tjänsten njuter Kajsa av kort restid i frisk luft.

– jag har så förbaskat roligt att jag oftast har ett fånigt leende på läpparna när jag tar mig till och från jobbet. Jag får sms från nöjda kunder och glada tillrop från mina motionärer på passen. Då känner jag – yes - detta är meningen!

Än har Kajsa inte stött på någon motgång som fått henne att ifrågasätta sitt val att bli sin egen. Hon njuter av att kunna förverkliga sina idéer omgående utan att behöva förankra dem hos någon annan först. Bokföringen får hon hjälp med eftersom den sortens arbete inte passar hennes personlighet.

– Nej, det insåg jag att jag inte ska hålla på med, berättar hon med ett skratt.

Entusiasmen fullkomligt sprudlar ur Kajsa när hon berättar om sin nya tillvaro som företagare.

– Det är helt fantastiskt att få en nystart och hitta ett jobb som är så himla roligt. Det är få förunnat att kunna få lov att göra det.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Ann Kajson Carlqvist

Företag: Kajsas skönhet & hälsa.

Ort: Trelleborg.

Antal anställda: En.

Startade: Den 5 augusti i år.

Företagsform: Aktiebolag.

Bransch: Skönhet.

Visa mer...