Hobbyodling blev en blomstrande affärsidé

Trelleborg Artikeln publicerades
Det började med en hibiskus, nu är John Rogers trädgård en Medelhavsoas. 5 bilder
Foto:Tomas Nyberg
Det började med en hibiskus, nu är John Rogers trädgård en Medelhavsoas.

Arbetslöshet kan leda till något gott. Det vet John Rogers.

– Visst är det frustration och elände också. Men man tvingas att fundera över vad man ska hitta på och vara lite kreativ.

För Johns del innebar det att han utvecklade sin hobbyodling av Medelhavsväxter till affärsverksamhet.

Allt började med en frilandshibiskus kring millennieskiftet. John var besviken över alla knoppar som aldrig slog ut – tills han fick veta att det var fröställningar han gick och klämde på.

– Där väcktes mitt intresse. Det här är ett barnbarn till den hibiskusen, berättar John stolt och visar på busken som växer ut mot vägen hemma på villaområdet.

Han hade hunnit jobba både inom resebranschen samt med reklam och marknadsföring när han blev utan arbete. Efter år av trygg anställning och stimulerande arbetsuppgifter stod John plötsligt utan vardagens rutiner. Redan från start kände han ett stort stöd ifrån Trygghetsrådet och arbetsförmedlingen och efter en tid fick John möjlighet att medverka i ett nystartat arbetsmarknadsprojekt på det sociala företaget Lagom Tjänst.

– Redan där började jag fundera på att starta eget. Vi hade stora lokaler och jag frågade om jag kunde få vinterförvara palmerna, som jag börjat odla, där, berättar John.

Lokalerna fanns på Johan Kocksgatan. Genom ett fönster kunde förbipasserande skymta plantorna som stod där och växte till sig. Det ledde till nyfikenhet och efterfrågan på Johns palmer. Så småningom fick han kontakt med Greenroom där det erbjöds mer kunskap kring hur man går till väga när man startar eget.

– Jag hade kontaktat turistbyrån och frågat om de ville sälja Trelleborgspalmer till turisterna. Då fick jag frågan om jag hade företag. Lika dant när jag kom på idén att pristagarna på Trelleborgsgalan skulle få en palm i stället för en blombukett. Då undrade de också om jag hade ett företag som kunde fakturera. Vi löste det genom att jag blev sponsor, förklarar John med ett skratt.

Efter flera år av arbetslöshet och med 65-årsdagen inom synhåll valde John att starta sitt företag våren 2015.

– Jag kände att det var hög tid om jag skulle hinna innan pensionen, skrattar han.

Med facit i hand kanske han både borde och skulle ha startat tidigare. Men John är en oerhört försiktig man, förklarar han. Men efter att ha pratat med flera andra företagare insåg han att det inte behövde vara så farligt svårt.

– Min filosofi har hela tiden varit att ha så små kostnader som möjligt. Jag har aldrig tänkt tanken att öppna en butik utan bestämde mig tidigt för att ha verksamheten hemma och sälja det jag har odlat under sommarhalvåret. Om man satsar, men inte har så stora utgifter så riskerar man inte så mycket. Skulle det inte fungera så kunde jag bara fortsätta med min hobby, förklarar John.

Han känner att han haft stort stöd från både arbetsförmedlingen, Nyföretagarcentrum och Greenroom. Genom att besöka träffar i Malmö där olika myndigheter gått samman för att sprida information fick han än mer kunskap inför att ta steget och bli sin egen arbetsgivare.

Men det viktigaste stödet av alla finns hemma. Hustrun Kerstin har hela tiden uppmuntrat John, även om hon är mån om att betona att det är hans företag.

– På Greenroom pratade vi mycket om hur viktigt det är att familjen tycker att det är kul om man ska kunna driva företaget hemma. Kerstin följer med på mässor och resor men framför allt sköter hon hemsidan. Hennes dotter Marie vattnar alla plantor när vi är bortresta. Stödet från dem båda är ovärderligt. Utan det fungerar det inte. Men det är inget man kan kräva, utan det måste vara frivilligt.

Och även om John inte har några planer på att expandera sin verksamhet så sker det hela tiden förändringar. Han hittar nya plantor och fröer som han vill testa. Trädgården fylls ständigt på med nya plantor och trots att både ett växthus och en båghall byggts på tomten för att inte uterummet ska vara fullt med växter så är det det i alla fall.

– I fjor och i år har jag fått möjlighet att hyra in mig i kommunens växthus. Det är en jättebra lösning eftersom jag kan tömma växthuset och städa det ordentligt innan alla växter flyttar in igen. Det ironiska är att säsongen är så kort att de står längre tid hos kommunen än här hemma, konstaterar John med ett leende.

Så snart alla plantorna kommit in på vinterförvaring är det andra arbetsuppgifter som tar över - webbshopen med fröförsäljning, bildvisning/föredrag, leda studiecirklar, styrelsearbete inom Trädgårdsföreningen, studieresor till Medelhavsområdet, inköp och planering av nästa års sortiment, och sist men inte minst att sköta om de 1000-tals växter som är på vinterförvaring.

Att ha företaget hemma har för Johns del inneburit att kunder tittat förbi helt apropå med förhoppningen att han ska ha öppet. Det har även hänt att de som bor i norra Sverige, men varit på besök på Kontinenten, hört av sig och frågat om de får titta förbi när färjan lagt till. Vid 5.30 på morgonen.

– Det är lite roligt. Är jag hemma så är det inga problem. Min erfarenhet är att det är bättre att ta emot spontanbesök än att säga att man har öppettider och så regnar det. Men vi har öppet några helger på år. De flesta andra kunderna hör av sig innan och bokar en tid, men antalet spontanbesök har ökat. Eftersom jag bara har öppet några helger per år sker den största delen av försäljningen på annat håll, bland annat Malmö Garden Show, Palmfestivalen samt växtmarknader på Alnarp, Hvilan, Trädgårdsföreningarna och så vidare.

John plockar fram ett gammalt nummer av tidningen Allers trädgård där hans och Kerstins oas uppmärksammades. Efter det hörde läsare av sig och undrade om de kunde få köpa fröer.

– Då valde jag att starta en webbutik som säljer fröer. Ett litet problem är att många hör av sig och tror att jag är palmspecialist. Jag gillar kontakten med alla människor, men jag skulle vilja kunna mer. Jag är ju inte utbildad utan har stor hjälp av de olika trädgårdsföreningarna jag är med i, resten har varit learning by doing och så hoppas jag att det blir rätt.

John säger att det är skönt att ha ett jobb som upplevs som en hobby.

– Om man har tid, ekonomi och mod att göra sin hobby till sitt arbete, så tror jag inte att det kan bli bättre. Jag började ta ut min pension vid årsskiftet, skulle jag inte sälja något under vinterhalvåret så är det ändå okej. Nu fyller jag 65 i januari, men jag har bestämt mig för att köra vidare så länge jag orkar och tycker det är roligt. Jag tror att det blir minst fem år till om jag får vara frisk, kry och har att göra.

När John pratar om sitt liv som företagare är det bara positivt, även om det kan ta emot att gå ut och gräva upp plantor när det regnar och är rått i luften inför vinterförvaringen.

– Jag har ju valt att inrikta mig på Medelhavsväxter eftersom jag älskar sol, konstaterar han med ett skratt.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

John Rogers

Företag: Rogers Plantshop.

Bransch: Växtodling och försäljning.

Startades: Våren 2015.

Ort: Trelleborg.

Antal anställda: En.

Företagsform: Enskild firma.

Visa mer...