Hanna vill åka på marknader med sitt företag

Trelleborg
Hann Mårtensson driver Brodyrfabriken.
Foto:
Hanna Mårtensson driver Brodyrfabriken i Trelleborg hemma i källaren.
Foto:
Hanna Mårtensson.
Foto:
Hannas företag kan brodera på många olika produkter.
Foto:
Bland produkterna Hanna broderar på finns grimmor till hästar.
Foto:
Hannas företag kan brodera på många olika produkter.
Foto:
Gosedjur med personlig text har blivit en succé.
Foto:

I källaren hemma hos Hanna Mårtensson väcker en stor maskin besökarens nyfikenhet.

För tio år sedan fick hon upp ögonen för maskinbrodyr – och sedan dess har trådrullarna snurrat.

Artikeln publicerades 29 november 2016.

Det började med fleecemössor. I brist på sysselsättning började Hanna sy den ena efter den andra. Men så gick symaskinen sönder och Hanna skulle köpa en ny. Dåvarande sambon tyckte att 4 500 var en lagom investering.

– Jag köpte en för 12 000. Jag hittade en brodyrmaskin och var fast direkt, minns Hanna.

Intresset var helt nytt för henne även om hon minns syslöjdstimmarna i skolan då hon fick ihop både pennskrin, fiolfodral och andra projekt.

– Jag har aldrig gillat när det är för enkelt, erkänner Hanna med ett skratt.

Med den nya maskinen på plats började hon brodera på handdukar. Mest blomstermotiv. Sedan blev det väskor. Produktionen blev omfattande och för att kunna göra av med allt började Hanna stå på torget och åka ut på marknader. När hon sedan bröt benet ökade produktionstakten ytterligare.

– Jag behövde ju något att göra, utbrister Hanna, som bara ett år senare investerade i sin andra brodyrmaskin.

– Den första klarade motiv som var 10x15 cm. Den nye så stora som 36x15. Brodyr är stort i USA så jag började beställa motiv därifrån, där finns allt.

Hanna trodde så mycket på sin idé att hon startade ett företag och byggde en hemsida för att sälja sina produkter. Men hon var före sin tid.

– Då var efterfrågan inte så stor så jag avvecklade det igen. Men till jul i fjor öppnade jag en ny hemsida och startade ett nytt företag. Nu är det många fler som köper.

För 1,5 år sedan investerade Hanna i den stora maskinen som numera står i blickfånget i källaren. Den väger 100 kilo och köptes bland annat för att den kan brodera på just kepsar, en produkt många kunder efterfrågar.

– Den klarar motiv som är 40x40 cm vilket gör att man även kan sy till exempel hela ryggar på tröjor och jackor och kuddfodral. Den öppnar upp för helt nya produkter, säger Hanna.

– Det är en trotjänare och en dröm. Jag har suktat efter att kunna göra kepsar sedan jag började.

I somras stod Hanna på Gislövs marknad och visade upp vad hon kan erbjuda. Hon är mycket nöjd med resultatet. Många beställde nallar, kepsar, handdukar, burkhållare och ryggsäckar med namn eller motiv.

– Det är svårt att ha med produkter ut och sälja på plats eftersom man aldrig kan veta vilka motiv kunderna vill ha. Jag försöker hänga med i namntrenderna, förklarar Hanna och tillägger att hon bland annat försett flera medlemmar i Radio SMF med kepsar under året.

– De ville ha dem till Palmfestivalen och när andra såg dem så vill de också ha.

Själv har Hanna en del produkter som handdukar, ryggsäckar, burkhållare och nallar i lager, men de flesta kunderna har med sig egna plagg eller prylar som de vill ha brodyr på.

– Men jag får även många beställningar via min hemsida och då skickar jag över hela landet. Jag har inte haft tid att marknadsföra mig så mycket och har inte jobbat så mycket med sökord via olika sökmotorer. Jag har bara varit lite aktiv på Facebook, men jag verkar synas och det är ju kul.

Än vågar Hanna inte satsa fullt ut på sitt företag. Därför jobbar hon parallellt på Bring som säljare på hundra procent.

– Där har jag lärt mig massor om logistik och kommit i kontakt med många andra e-handelsföretag. Alla som jobbar med det brinner verkligen för att hjälpa varandra. Det har även hänt att kunder kommit med konkreta tips på hur jag kan förbättra min marknadsföring. Det är kul.

Eftersom Hanna jobbar på Bring på dagarna ägnar hon kvällar och nätter åt sitt företag.

– Jag ser mig själv som egen företagare. Det är ju detta jag vill. Även om jag trivs på mitt arbete så är det skönt att kunna sköta sig själv och få göra det man tycker är kul. Jag har ingen konkret plan för framtiden. Det får komma som det kommer, men det hade varit skönt att kunna vara tjänstledig i sex månader och satsa helhjärtat på detta för att se om det fungerar.

Nu i höst har Hanna gjort ytterligare en investering i sin verksamhet. Utanför huset där hon bor står en charmig husvagn och väntar på sommarens marknader.

– Jag har så mycket grejor att ta med mig. En husvagn var billigare än ett släp och i den kan jag dessutom sova över. Tanken är att ha en maskin i husvagnen så att jag kan ta upp beställningar och fixa dem på plats. På så sätt kan jag utnyttja tiden bättre. Jag sa ju att jag är bra på logistik, skrattar Hanna.

Hon klappar ömt på sin till synes avancerade symaskin och försäkrar att den egentligen är ganska enkel. Det mesta går att åtgärda med en skruvmejsel om en felkod skulle dyka upp.

– Jag brukar prova mig fram. Men jämfört med min första maskin så är det stor skillnad. Den var långsam och begränsad, det gick inte att göra så fina saker med den. Och så fick jag hela tiden byta tråd. Med denna kan jag ha tolv olika färger samtidigt. Man får bara komma ihåg att underhålla den genom att smörja och blåsa rent den från damm.

Hanna tror att många skulle vilja driva eget företag men inte vågar satsa. Hon menar att torget skulle kunna vara en naturlig plats att saluföra det man producerar och beklagar att torghandeln håller på att dö ut.

– Jag vet flera som skulle vilja stå där. Då hade min husvagn kunnat komma till nytta där med. Det gäller att synas.

Att ha företaget hemma i källaren ser hon bara som positivt eftersom det innebär att familjen får se mer av henne än om hon hyrde en lokal. Och det blir ganska många timmar.

– Jag vet ärligt talat inte hur många. Jag har ingen tidsuppfattning när jag är här nere. Det kan vara fyra timmar eller en halvtimme. När man gör något man tycker är roligt så går tiden fort!

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Hanna Mårtensson

Företag: Brodyrfabriken i Trelleborg.

Ort: Trelleborg.

Driver företaget sedan: 2015.

Antal anställda: En.

Företagsform: Enskild firma.

Bransch: Textiltillverkning.

Visa mer...