Fredrik är både anställd och egen företagare

Trelleborg ,
Fredrik Svensson.
Foto:
Reaktioner från publiken ger Fredriks självföretroende en rejäl boost. Foto: Privat
Fredrik har sett till så att Ralf Gyllenhammar får ett bra ljus. Foto: Privat
Foto:
Från en spelning med hårdrocksbandet Hardcore Superstar från Göteborg. Foto: Privat
Foto:

I juni 2017 planerar Fredrik Svensson att bjuda trelleborgarna på fest. Trelleborgsfestivalen ska innehålla något för alla åldrar – inte minst musik. "Det är en dröm som blir verklighet. Nu väntar jag bara på polistillståndet", säger Fredrik.

Artikeln publicerades 31 oktober 2016.

Sedan fyra år tillbaka kombinerar han jobbet som snickare med egen verksamhet.

– Egentligen fastnade jag för eventbranschen för ett bra tag sedan. I grund och botten väcktes mitt intresse på Sommarrocken i Svedala där jag jobbade ideellt under många år. Men det tog ett tag innan jag kände mig redo att köra själv.

2012 startade Fredrik ett företag tillsammans med en kompanjon. De erbjöd tält, scen, ljud och ljus till större arrangemang. Två år senare delade de upp verksamheterna i två bolag och året därpå beslöt de sig för att upphöra med sitt samarbete. Numera driver Fredrik sitt företag på egen hand.

– Jag erbjuder ljud, ljus och scen. Ljus är det jag kan själv. Scen är jag också bra på. Jag förstår mig på ljud, men jag är ingen ljudtekniker så dem hyr jag in, förklarar han och fortsätter:

– Genom åren har jag byggt upp mitt nätverk, dessutom har jag goda vänner som tycker att det är kul att få jobba på olika konserter. Men många arrangörer står själva för personal från föreningslivet som hjälper till att till exempel bygga scen. Det beror på vilken storlek det är på arrangemanget.

De senaste tre åren har Fredriks företag anlitats av Söderslätts Countryfestival och i år var han även med i genomförandet av den nya musikfestivalen Rock It i Ängelholm, han skötte tekniken till Pride Trelleborg Pride och har även anlitats av Ängelholm outdoor, Europas största utomhus turnering i innebandy för att nämna några uppdragsgivare.

– Jag har inte varit med vid några jättestora produktioner. Ännu. Men jag känner att jag är på god väg dit. Rock It var bara en dag, men det var stora artister och många besökare.

Hans verksamhet kräver mycket prylar som ska fraktas till varje arrangemang. Till Rock It blev det 25 ton.

– Oftast är det väldigt välplanerat från arrangörens sida. De vet vad de vill ha. Ibland får jag väldigt specifika önskemål från artisterna. Eftersom jag har ett stort nätverk av samarbetspartners får jag alltid tag i det jag behöver om jag inte har det själv, förklarar Fredrik.

Till vardags är Fredrik alltså anställd som snickare, men han räknar den egna verksamheten som ytterligare en heltidstjänst vilket innebär att han arbetar en stor del av sin vakna tid.

– Det är väldigt varierat hur mycket tid jag lägger på mitt företag. Men det handlar ju inte bara om att genomföra ett event. Jag räknar på offerter, servar min utrustning och packar inför arrangemang. Mitt mål är att inom två år kunna gå över till att bara ägna mig åt mitt eget. Inte minst för min familjs skull.

För tre månader sedan föddes dottern Cleo. En ny fas i livet och Fredrik säger att han är mån om att ge henne mycket fokus.

– Jag har ett antal kunder som har följt med mig under en lång tid. Nu väljer jag att vårda de affärsrelationerna. Just nu har jag mest en massa sommararrangemang. Det finns event på vintern också, men de är svårare att komma in på. Jag kommer dit också, helt klart, det tar bara längre tid, resonerar Fredrik.

Den dagen han tar steget, säger upp sig som snickare och satsar fullt ut på sitt eget räknar han med att behöva jobba 80 timmar i veckan.

– Så det blir ju som nu, när jag har två jobb. Men då gör jag det för mig själv.

Just glädjen i att driva något eget och vara sin egen chef tilltalar Fredrik. Han kan inte komma på något som han skulle vilja slippa undan

– Allt har sin charm. Jag kan till och med se glädje i att sköta bokföringen eftersom jag på så sett direkt kan se resultatet av mitt arbete.

Som egen företagare är den ena dagen inte den andra lik. Även ute på olika event axlar Fredrik olika roller beroende på vad kunden behöver. I samband med Rock It agerade han ljustekniker åt tre olika band, publiken var stor och han fick mycket uppskattning.

– Det ger en boost åt självförtroendet, konstaterar han med ett leende.

Andra gånger är han scenchef och stämmer av med banden när de kommer. Fungerar allt som det ska är det allt han ser av dem.

– Ja, då kan det gå tre dagar utan att jag ser ett enda framträdande. Branschen är inte alls så som många tror. Det är mycket jobb och ofta tungt jobb, förklarar Fredrik.

Nyligen skickade han in en ansökan om att byta namn på företaget. Tanken är att det ska heta SLS Group. Där SLS står för Sound, Light, Stage.

– Group eftersom jag vill utvidga. Målsättningen är att kunna ha fyra fast anställda. När? Det vet jag inte men jag har ju några år på mig…

Genom åren har Fredrik samlat på sig en hel del kunskap som han inte hade en tanke på att han skulle behöva kunna. Till exempel vilka regler och föreskrifter som måste följas för laster och säkerhetsavstånd.

– Tidskrävande, konstaterar han och fortsätter:

– Förhoppningsvis har jag även lärt mig hur man skriver en lockande offert. Det hade varit roligt att jämföra den första jag skrev med den senaste.

Just nu upptar planerna på en Trelleborgsfestival mycket av hans tid och tankar.

– Det ska vara ett komplement till Palmfestivalen, inte en konkurrent. Trelleborg är en så pass stor stad att den behöver ytterligare en stadsfest.

Tanken är att den ska hållas i juni nästa år, i anslutning till kommunens firande av nationaldagen, 150-årsfirandet av att man fick tillbaka stadsrättigheterna samt att det är 50 år sedan storkommunen bildades. Platsen blir området kring Stortorget, Övre och Stadsparken.

– Nu väntar jag på polistillståndet och så jagar jag sponsorer. Det finns många sätt att dra in pengar på, men festen ska vara gratis, betonar Fredrik.

Målande berättar han om två scener, en stor och en mindre, med plats för både välkända artister och lokala band. Fokus ska ligga på musiken men det ska finnas gott om mat och ett stort lekland för barn.

– Tanken är att handlarna i stan ska få en möjlighet att flytta ut, det ska inte komma knallar och ta deras naturliga plats.

Vem vi kan hoppas på att få se på scenen är han förtegen om, men krokar ligger ute. På frågan vilken egenskap som är viktigast för att man ska bli en bra ljustekniker, nämner han bland annat taktkänslan.

– Men kreativiteten är viktigast. Man måste kunna se hur ljuset blir innan man gör det.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Fredrik Svensson

Företag: Ljusbolaget Syd AB.

Ort: Trelleborg.

Startade: 2012 tillsammans med en kompanjon. Kör själv sedan början av 2015.

Antal anställda: En. Anställer till olika projekt.

Företagsform: Aktiebolag.

Visa mer...