Flytten fick Alexandra att bredda verksamheten

Trelleborg
Sedan Alexandra Palmblad flyttade sitt företag har hon kunnat bredda verksamheten och jobba mer med föreläsningar, workshops och mindfulness.
Foto:
Foto:
Alexandra Palmblads mottagningsrum är fullt av detaljer som väcker tankar och känslor hos besökaren.
Foto:
Alexandra Palmblad.
Foto:

Från en lånad konferenslokal, via ett eget rum i Ångkvarnen, har Alexandra Palmblad landat med sitt företag i Hälsokuben på Hedvägen.

– Från början var min tanke bara att ha detta vid sidan av, men det ändrades snabbt, berättar hon.

Artikeln publicerades 8 oktober 2016.

För 4 år sedan, efter 14 år som psykolog och vidareutbildning till psykoterapeut, lockades Alexandra av möjligheten att söka ett avtal med Region Skåne om att ingå i deras vårdval psykoterapi.

– Jag tänkte att jag får se om det kommer några patienter eller inte, berättar Alexandra.

Själv jobbade hon då på BUP i Trelleborg och det visade sig snabbt att det fanns behov av en Trelleborgsbaserad psykolog. Efter en kort och besvärlig tid då Alexandra hyrde in sig i en kollegas konferensrum i Malmö öppnade hon sin egen mottagning i Ångkvarnen.

– Jag cyklade mellan BUP och mottagningen men det var inte hållbart eftersom jag fort fick en massa egna patienter. Det blev ett tufft år eftersom jag stod med en fot i varje verksamhet och jag beslutade mig för att sluta på BUP.

Alexandra tycker att det är ett bra upplägg att patienterna remitteras från vårdcentralerna men upplever just nu en känsla av otillräcklighet som det stora hindret.

– När jag fortfarande var anställd kände jag att vården var på väg åt fel håll. Det som räknades var kvantitet, inte kvalitet, och jag kunde inte påverka det. Jag kunde inte stå ut med det i längden. Det är fortfarande så jag tänker när jag tar emot mina patienter. Det ska vara en positiv upplevelse att komma hit, varje möte ska kännas personligt och unikt, därför kan jag inte ha för många patienter samtidigt. I början klarade jag inte av att säga nej utan byggde upp ett kösystem, men det är inte optimalt för någon. Nu tar jag in nya patienter löpande, när någon slutar plockar jag genast in en ny.

Alexandra beskriver det enskilda patientarbetet som otroligt roligt och viktigt och pekar på att det kräver energi, mod och tillit från den som kommer till henne.

När Alexandra tittar tillbaka på 4 år som egen företagare kan hon konstatera att det blev för mycket det första 1,5 året. Nu har hon hittat en balans som hon upplever som rimlig och kommit till insikten att det är bättre att säga nej och vara rättvis, inte minst mot sig själv.

I sitt aktiebolag kompletterar hon numera den rena samtalsterapin med föreläsningar och konsultarbete inom företagshälsovården. En nyttig motvikt, menar Alexandra som ständigt strävar efter att hitta en fungerande struktur i vardagen.

– Problemet är att avtalen med Region Skåne har förändrats och försämrats vilket gör det svårt att överleva ekonomiskt, därför måste man hitta andra verksamheter.

Vid sidan om sitt uppdrag som psykoterapeut har Alexandra under flera år intresserat sig för och utbildat sig inom mindfulness. För att hålla isär de olika verksamheterna har hon startat en enskild firma där hon arrangerar kurser i ämnet.

– Intresset för mindfulness har ökat enormt. Jag har redan nu personer som hör av sig och vill anmäla sig till kursen i januari. Det är rekordtidigt. När jag började med mindfulness var det framför allt mina patienter som blivit intresserade av metoden och kom på kurserna. De har blivit fantastiska ambassadörer och det är häftigt. Nu är det fler och fler som hört och läst om mindfulness som själva söker sig hit.

Sedan två år tillbaka har Alexandra sin mottagning i Hälsokuben på Hedvägen där hon erbjöds ett rum. Hon ser det som ett fantastiskt tillfälle att samarbeta med andra och bland annat har hon och yogainstruktören Pernilla Thell satt ihop ett program som kombinerar yinyoga och mindfulness.

– Just nu bedrivs det mycket forskning kring just detta så det är spännande. Pernilla har en fin yogastudio som jag får hyra när jag håller mina kurser och det skapar helt andra möjligheter.

För Alexandra har det blivit en käpphäst att minska antalet personer som lider av stress. Hennes vision är att få ut mindfulness på arbetsplatser och det är i det arbetet hon befinner sig just nu.

– Tänk om vi kunde få arbetsplatser att avsätta arbetstid åt sina medarbetare då de fick ägna sig åt mindfulness och yoga. Om de kunde se de långsiktiga vinsterna, då hade resultaten kommit av sig själv, funderar Alexandra.

När hon tittar i backspegeln konstaterar Alexandra att det var tur att hon inte visste hur mycket jobb det är med ett eget företag. Hennes son var 1,5 när hon började, något hon inte skulle rekommendera någon annan. Att det trots allt fungerat förklarar hon med maken Ola som hela tiden pushat, backat upp och hejat på.

– Vi inser båda hur dåligt jag hade mått om jag varit kvar i den offentliga sektorn. Nu lägger jag tid på det som är viktigt, på att generera förändringar.

Livet som egen företagare innebär för Alexandras del att hon ofta sätter sig och jobbar på kvällarna när barnen har somnat. Men hon klagar inte. I stället tycker hon att det är värsta lyxen att få styra över sig själv och sin tid, men framför allt att få göra det hon tycker är roligt. Något som dessutom känns viktigt.

– Men man måste brinna. Annars orkar man inte jobba så mycket, konstaterar hon med ett leende.

Ny kraft hämtar Alexandra naturligtvis genom att själv utöva mindfulness. Men även genom musik och löpning.

– Jag får inte glömma mig själv. Det går inte att titta på allt jag inte hinner utan jag måste fokusera på att jag gör skillnad för dem jag träffar.

När Alexandra startade sin egen verksamhet var det en dröm att få fördjupa sig inom och sprida mindfulness. Inför framtiden hoppas hon få komma in och undervisa på psykologprogrammet med målet att få fler i branschen att använda sig av andning och mindfulness som verktyg mot psykisk ohälsa.

– Det handlar om att ersätta beteende, inte att ändra. Det har visat sig att de som fortsätter att tillämpa KBT och mindfulness går framåt, utan terapi. Det gillar vi!

Den som funderar på att bli egen företagare uppmanar Alexandra att satsa.

– Det handlar om att göra, att inte bara tänka. Det är en fördel att inte veta innan vilka utmaningar som väntar. Men allt löser dig och man lär sig ofantligt mycket på vägen. Det jag såg som hinder för fyra år sedan gör jag i dag utan problem. Jag tror att man ska känna mindre rädsla och våga mer, men med respekt för tid och ork.

Fakta

Alexandra Palmblad

Företag: Crescendo KBT AB och enskilda firman Crescendo KBT.

Bransch: Psykoterapi, mindfulness kurser och föreläsningar/workshops kring stress/stresshantering.

Ort: Trelleborg.

Startade: 2012.

Antal anställda: En.

Företagsform: I aktiebolaget bedrivs psykoterapi inom KBT enligt avtal med Region Skåne. Inom enskilda firman kurser i mindfulness.

Visa mer...