Ett blomstrande företagarliv

Beddingestrand
Linda Johansson menar att det var ödet som ville att hon skulle bli egen företagare. Tack vare sin modige make Anders blev blomsterbutiken på hemorten Beddingestrand hennes.
Foto:
För fem år sedan byggdes butiken om och ut.
Foto:
Sedan snart tio år tillbaka driver Linda Johansson Strandblomman i Beddingestrand.
Foto:
Genom åren har sortimentet utökats och i dag syns inredningsdetaljer bland blommorna.
Foto:
Foto:

Det var ödet som fick Linda Johansson att bli egenföretagare.

– Det är tur att min man Anders tog tag i det. Själv är jag alldeles för feg, konstaterar Linda.

Artikeln publicerades 6 oktober 2016.

Det var för ganska exakt tio år sedan som Linda kom tillbaka efter semestern och fick veta att Lejonblomman i Anderslöv, där hon jobbade, skulle stänga.

– Det var en måndag. På torsdagen fick vi veta att Sivs blommor här i Beddingestrand var till salu och på fredagen hade vi köpt.

Eller Anders då. Redan på den tiden drev han sin egen byggfirma. Och traditionen av eget företagande har Linda trots allt i blodet. Pappa tog över sin fars målarfirma som i dag drivs av Lindas lillebror Ola. Lindas farmor hade egen frisersalong och även Linda mamma har haft eget.

– Jag visste att det är ett speciellt sätt att jobba. Eller egentligen att leva. Man får inte ett fett bankkonto av att driva en blomsteraffär, men jag blir rik på ett annat sätt. Det handlar om livskvalité, det är en livsstil, funderar Linda.

När de startade företaget som de gav namnet Strandblomman hade hon varit anställd i tio år och hunnit jobba i både Anderslöv, Skurup och Svedala.

– När jag just gått ut Ingvar Strands blomsterskola träffade jag en kvinna i 40-årsåldern som var väldigt negativ efter sina år som florist. Jag tyckte bara hon var gnällig, men i dag förstår jag bättre vad hon menar. Det är slitigt att bära blommor ut och in, kroppen utsätts ömsom för kyla och värme. Man måste verkligen brinna för att orka fortsätta.

Och Linda brinner för det som blivit makarna Johansson gemensamma skötebarn.

– Nu har Anders varit sjuk under en längre tid men annars är det han som gör allt det som inte syns. Han kör till tippen, är bud och bygger om.

För fem år sedan genomgick butiken en stor förvandling när den norra delen byggdes om och uthuset revs. Till första advent stod det klart. Sedan starten har även sortimentet breddats. Huvudprodukterna är fortfarande blommor, men kunderna hittar även inredningsdetaljer, klädesplagg och smycken.

– I dag kan man köpa blommor på så många olika ställen. Det är inte som det var förr när man gick till slaktaren och köpte kött och till bagaren för att köpa bröd. Jag ser inte andra blomsterhandlare som konkurrenter, de är mina kollegor. Konkurrenterna är i stället matbutikerna som lockar med billiga plantor och som inte har samma villkor, resonerar Linda.

När idén och möjligheten att ta över Sivs blommor kom upp fanns det ett par saker som fick Linda att tveka. Mest orolig var hon över hur hon skulle klara av att stå ensam i en butik hela dagarna.

– Jag är social och behöver arbetskamrater. Mina föräldrar erbjöd sig att komma hit och hålla mig sällskap. Själv såg jag framför mig hur det skulle komma dagar då jag stängde butiken utan att ha haft en enda kund. Men den dagen har inte kommit än. Inte ens när det varit snöstorm, ler Linda.

Och det är också arbetskamraterna som hon värderar högst i sitt arbetsliv. Att ha någon att bolla idéer med och som hjälper henne att utveckla den kreativa ådran ytterligare.

– Redan när vi hade den lilla butiken började vi arrangera kurser. Dels för att det är kundvård på hög nivå men även för att ha en jämnare ström av kunder och för att det är roligt och föder nya idéer. Nu har vi haft ett litet uppehåll, men jag planerar att komma igång snart igen och siktar på att i alla fall ha en julkurs i år. En bilfirma med bara killar har bokat in sin julfest här och ett gäng med förskollärare har som tradition att komma hit tillsammans och pyssla inför varje jul.

En annan sak som fick Linda att tveka inför livet som egen företagare var tanken på alla siffror och att behöva hålla ordning på bokföringen.

– Jag bara gör det. För att jag måste. Tack och lov har jag en revisor som hjälper mig. Jag hade säkert kunnat göra det på ett mycket mer effektivt sätt, men det är ingenting som intresserar mig, konstaterar Linda uppriktigt.

När hon läser branschtidningar uppmanas blomsterhandlare ofta att passa på och bygga om under sommarmånaderna. En period som för många är en lugnare period. Så är det inte i Beddingestrand.

– Nej, vi jobbar som mest när man egentligen själv skulle vilja vara ledig. Men det är roligt att Beddinge har en sådan ström året om. På sommaren är här så mycket mer folk eftersom många flyttar ner till sina stugor då. Jag märker en stor skillnad jämfört med hur det var i Anderslöv när jag jobbade där. Vi brukar vara två i butiken men nästa sommar ska vi vara tre för i år blev det för mycket.

Kundkretsen är stor och trogen. Många är stugägare som kör en bit även när de bor i sitt permanenta boende under resten av året. Själv bor Linda 200 meter från butiken och tycker att det fungerar fint.

– Folk respekterar att jag också har fritid och ringer någon och behöver hjälp så är det självklart för mig att försöka lösa det. Så är jag uppvuxen. Just nu håller vi på att bygga en lägenhet ovanpå butiken, men jag är inte riktigt där än. Jag älskar min trädgård för mycket för att lämna den.

På frågan vad hon har för framtidsplaner och -drömmar svarar Linda utan att tveka.

– Om tio år hoppas jag att jag står här bakom disken. Det har inte funnits en enda dag då jag känt att jag inte velat gå hit.

Fakta

Linda Johansson

Företag; Strandblomman.

Bransch: Blomsterbutik.

Ort: Beddingestrand.

Startade: Firar tioårsjubileum i februari.

Antal anställda: Fyra.

Företagsform: Enskild firma.

Visa mer...