Dejta klokt som singelförälder

Stockholm (TT) Artikeln publicerades
"Det är jobbigt för barn att träffa nya personer som de kanske knyter an till och som sedan är borta", säger Magdalena Bluhme, legitimerad psykoterapeut.Foto: Shutterstock.com
Foto:Shutterstock.com
"Det är jobbigt för barn att träffa nya personer som de kanske knyter an till och som sedan är borta", säger Magdalena Bluhme, legitimerad psykoterapeut.Foto: Shutterstock.com

Att dejta när man har barn kan vara komplicerat. När är det dags att låta barnen möta en ny kärlek? Och hur mycket ska de få blanda sig i? Håll barnen helt utanför tills förhållandet är seriöst, råder experten.

Många upplever att det är komplicerat att dejta när det finns barn att ta hänsyn till. Framför allt kan frågan när det är rätt att presentera barnen för någon ny vara svår. I huvudet rör sig tankar på barnens bästa och i magen finns rädslan att det inte ska fungera.

My Martens, som har medverkat i tv-programmet "Ensam mamma söker", lever sedan några år ensam med sonen Ludvig som är fyra år och bor hos henne varannan vecka. Hon förklarar att singellivet blev något av en chock efter ett långt förhållande med Ludvigs pappa.

– Jag har dejtat lite, men jag är mycket mer medveten nu. Jag vet vad jag behöver och vill inte slösa tid på relationer som inte leder någonstans.

Att direkt berätta för sin dejt att hon har barn är en självklarhet för My - hon pratar mycket om sin son redan från början för att känna av hur personen hon träffar reagerar. Men det dröjer innan någon får träffa Ludvig.

– Han är fyra år gammal, jag vill inte att folk kommer och går i hans liv. Mina egna föräldrar skiljde sig tidigt och en av dem träffade flera nya partners som kom och försvann. Jag fäste mig vid dem, och det var jobbigt att skiljas åt. Jag skulle aldrig presentera Ludvig innan jag känner att det kan bli något varaktigt.

Att avvakta med att introducera sina barn för den man träffar är något som också Magdalena Bluhme rekommenderar. Hon är legitimerad psykoterapeut, socionom och utbildad förskollärare, och hon träffar många som är i just den här familjesituationen.

– Det är jobbigt för barn att träffa nya personer som de kanske knyter an till och som sedan är borta, förklarar hon. I värsta fall kan det leda till att barnet slutar knyta an eftersom det inte längre ser någon anledning att göra det. Hon eller han lär sig att det är säkrast att inte närma sig och tycka om någon.

Hon tillägger att man ibland behöver vara ännu mer försiktig. Vid uppslitande skilsmässor kan det vara otroligt svårt för ett barn att träffa mammas eller pappas nya partner.

Att blanda in barnet i beslutet kring en ny partner tycker Magdalena Bluhme är helt fel.

– Det är ett alldeles för stort ansvar för ett barn. Jag har träffat många barn som har fått ta alldeles för stor del i förälderns kärleksliv, och nästan vara en kompis. Det är inte alls bra och kan leda till problem med att kunna sätta adekvata gränser längre fram i livet.

När man bestämmer sig för att satsa på en relation är det viktigt att tänka på att barnet behöver känslomässigt stöd genom processen.

– Lyssna och lär dig att läsa av ditt barns reaktioner. Ställ öppna frågor och acceptera eventuella protester. Det är viktigt att visa att man stödjer barnet i hans eller hennes känslor, oavsett om de är positiva eller negativa.

Magdalena Bluhme tycker också att man bör förbereda både sig själv och den nya partnern på att det kommer att gå upp och ned. Hon träffar många som har hamnat i fällan att försöka upprätthålla en fasad inför den nya partnern.

– Det är många som gärna vill visa upp att barnen är så perfekta och snälla och inte kommer att ställa till besvär. Risken finns att föräldern glömmer barnets perspektiv, vilket leder till att barnets eventuella negativa reaktioner sopas under mattan.

– Det blir ohållbart i längden, fortsätter hon. Låter man i stället processen ha sin gång kan det bli riktigt bra till slut.

My Martens var med i "Ensam mamma söker" 2013 men träffade ingen det klickade med. I dag finns det en person i hennes liv som hon träffar regelbundet, men hon har inte introducerat sin son än. Hon har heller inte träffat hans barn.

– Det är klart att man leker lite med tanken på att man ska kunna bli en hel familj en dag. Vi får se hur det går helt enkelt.

Karin Persson/TT

karin.persson@tt.se

Fakta

Tips när du träffat någon

+Innan ett nytt förhållande är seriöst - dejta under den period som barnet inte bor hos dig.

+Om ni bestämmer er för att ta er relation vidare - prata ordentligt med varandra innan och var förberedda på att det kan bli jobbigt.

+Var känslomässigt närvarande för barnet. Visa att du lyssnar och är tillgänglig. Ställ öppna frågor till ditt barn: Hur kändes det för dig att möta den här personen? På vilket sätt kändes det i bröstet eller magen? (små barn uttrycker ofta känslor med kroppen). Barnet får inte bestämma över din nya relation men visa att du står på barnets sida oavsett.

+Låt introduktionen vara en process som får ta tid. Kanske behöver barnet upp till ett år för att landa i den nya situationen. Det kan också komma bakslag efter det.

+Har den nya partnern också barn gäller samma sak - ge känslomässigt stöd oavsett hur han eller hon reagerar. Forcera inte. Tänk på att det här inte är relationer som barnet själv har valt. Finns det flera barn på båda sidorna kan man låta två av barnen träffas först. Alla barn behöver inte träffas vid samma tillfälle.

Källa: Magdalena Bluhme (TT)

Visa mer...