Carina vågade ge sig in i en helt ny bransch

Trelleborg
Carina Söderberg.
Foto:
I sitt företag SilentCompany hjälper Carina Söderberg företag och privatpersoner med akustiklösningar, till exemopel tavlor som absorberar oönskat ljud.
Foto:

När Carina Söderberg fick en ny företagsidé tvekade hon inte en sekund att ge sig in i en för henne främmande bransch.

– Det är roligt att lära nytt, tycker hon.

Artikeln publicerades 27 oktober 2016.

SilentCompany AB har bara tre år på nacken, men företagande är inget nytt för Carina. Redan 2004 startade hon sin första egna verksamhet. Då i IT-branschen. Efter det har hon även haft ett barnklädesföretag.

– Jag har nog alltid varit en entreprenör. Även som anställd. Hela mitt yrkesliv har präglats av frihet under ansvar. Att starta eget kändes som ett naturligt steg i min utveckling.

Numera ser Carina företagandet som en del av livet och hon gillar när de två världarna flyter ihop.

– Det är inget filosofiskt i det utan handlar mer om att det inte spelar så stor roll om jag arbetar en lördag i stället för en tisdag. Friheten att kunna vara ledig när det behövs passar mig väldigt bra. Det kräver disciplin, men det har jag.

Struktur och mål är andra viktiga komponenter som Carina menar krävs för att få ett företag att fungera.

– Målen får inte vara för höga, men jag måste veta vart och hur långt jag vill? Det handlar om att hitta en balans, inte minst för familjens skull. Jag känner efter vad som är rimligt. Det är lättare ju mer erfarenhet man får. Jag jagar inte längre, fortsätter Carina.

Carina var föräldraledig när hon genom sin man fick idén till SilentCompany. Produkten, motiv tryckta på ljudabsorbenter, fanns sedan tidigare i andra länder, men Carina såg en potentiell marknad i sitt närområde.

– För mig var det självklart att jag skulle driva företaget från Trelleborg. Vi bor här och då får man ha sin verksamhet i stan, resonerar hon.

Tidigt kände Carina att det nya företaget var 100 procent rätt för henne eftersom produkten ger två effekter, både för öga och öra, när den akustikdämpande tavlan blir en del av inredningen.

– Akustik var ett helt nytt område för mig. Men jag känner att förändring förnyar och det är roligt att lära nytt. Att sälja var jag trygg i sedan tidigare och den erfarenhet och utbildning jag fått under de här åren gör att jag numera känner mig säker även på inredningsakustik.

Men Carina tvekar inte att ta hjälp, till exempel med redovisning och marknadsföring.

– Man kan inte kunna allt. Det är bättre att göra det man är bra på, det är viktigt att inse som egen företagare. Dessutom är det ju så att det man är bra på och det man tycker är roligt ofta går hand i hand.

Carina har valt att inte anställa någon i sitt företag, i stället har hon knutit olika samarbetspartners till sig.

– Det har tagit lite tid att hitta rätt, men jag tycker att det är roligt att kunna lyfta andra småföretagare och hjälpa dem att växa och tjäna pengar. Nu samarbetar jag bland annat med några professionella killar som hjälper mig att montera hos kunder, Ecophon som levererar akustikplattorna, en inredningsarkitekt och ett tryckeri. Dessutom samarbetar jag med fem, sex olika konstnärer som utgör en del av SilentArt. De säljer bra och det är roligt.

Någon saknad efter kollegor känner Carina inte av. Utöver sina samarbetspartners möter hon kunderna på deras företag.

– Jag är ute så mycket på kundbesök att jag kan känna att det är riktigt skönt att få sitta själv ibland, erkänner hon.

Carinas kunder är i första hand privata företag. Akustiktavlorna hänger både på radiostationer, restauranger, olika kliniker och skolor, men även i privata hem.

– I nybyggda hus med öppen planlösning och högt i tak, kan det bli problem med akustiken, så även privatkunder är självklart välkomna. Jag valde att utöka sortimentet när jag insåg att man måste ha helheten. Är det dålig akustik kan man inte lösa det med enbart tavlor. Man måste börja med undertaket. Och där finns det otroligt många lösningar.

I samband med det bytte Carina namn på företaget, från SilentArt som hon fick bli en del av SilentCompany. Hon tycker att Trelleborg är en bra företagsstad även om saker och ting ibland tar lite längre tid.

– Det är klart att det är roligt att jobba i sin egen stad, även om jag ibland kan önska att jag hade fler kunder lokalt.

Med i bagaget har Carina erfarenhet av att vara verksam i Danmark där hon var bosatt under några år. Och det finns skillnader mellan att vara företagare i de två grannländerna.

– Nu kan jag språket och det underlättar så klart, men det är annorlunda att förhandla i Danmark. Samtidigt känns det mer byråkratiskt i Sverige även om Skatteverket blivit mer hjälpsamma den sista tiden. De är inte omöjliga. Det är som med allt annat, är du själv tillmötesgående så möts du av ödmjukhet, funderar Carina.

Hon beskriver sig själv som spindeln i nätet och följer alltid med ut när montörerna levererar till kunden.

– Jag är projektledaren som ser till att det blir som kunden önskar och att tavlorna hanteras och placeras på rätt sätt. Har kunden frågor så ska jag finnas där så att de kan få svar. Det är viktigt även om det innebär att jag är ute och åker en del.

För Carina är den ena dagen inte den andra lik. För familjens skull arbetar hon oftast mellan 9 och 15.

– Jag ska hinna med, det ska vara lagom mycket och jag gillar inte att vara stressad på jobb. Jag bokar sällan ett möte omgående utan vill ha tid att tänka igenom allt inför det, berättar hon.

Med en verksamhet som känns rolig och givande ser Carina sig själv inom samma nisch även i framtiden, även om hon inte utesluter att verksamheten kan komma att förändras och utvecklas.

– Dyker det upp något så är det förändringsbart, men jag är inte på utkik efter en förändring. Sådant kommer till en på något sätt. Jag tycker att det är skoj att förändra och att chansa lite. Hela livet har jag varit så, konstaterar Carina med ett litet skratt.

– Jag är inte rädd för att ta ett steg åt sidan. Jag har inget behov av att vara som alla andra.

Fakta

Carina Söderberg

Företag: SilentCompany AB

Ort: Trelleborg.

Startades: 2013.

Bransch: Inredningsakustik.

Anställda: En.

Företagsform: Aktiebolag.

Visa mer...