Camilla har hittat lugnet i arbetslivet

Lilla Beddinge
All utrustning, inklusive städet, ryms i Camillas bil, men det blir några turer in och ut ur stallet innan den nya skon passar ponnyn Frasses hov.
Foto:
De nya sömmarna fäster med en magnet på armeleden så att Camilla har dem när till hands när det är dags att få den nya skon på plats.
Foto:
För att få rätt slutfinish på den nya hästskon använder Camilla en vinkelslip-
Foto:
Camillas två hundar är hennes ständiga följeslagare i vardagen.
Foto:
Camilla Dahl.
Foto:
Foto:

Camilla Dahl har bytt förkläde. Från tyg med ficka för block, penna och korkskruv till grovt läder med plats för rejäla verktyg.

Efter många år i hotell- och restaurangbranschen sadlade hon om och utbildade sig till hovslagare i Flyinge.

Artikeln publicerades 29 oktober 2016.

Ponnyn Frasse tittar nyfiket upp när Camilla närmar sig hagen där han går och betar tillsammans med sina stallkompisar. Med van hand trär hon grimman över hans huvud och tillsammans går de över gården och in i stallet.

När Frasse är på plats kränger Camilla på sig sitt grova förkläde och plockar fram sin stora verktygslåda. Hon fnattar ponnyn och småpratar med honom innan hon tar tag i hans vänstra framben och granskar hans hov.

I maj tog Camilla sin examen vid yrkeshögskolan i Flyinge. Bakom sig har hon alltså många år inom hotell- och restaurangbranschen men även en karriär som speditör.

– Jag jobbade på Idala och vi blev uppsagda allihop. Jag hade tid över och gick bredvid hovslagaren Hannah Fröslev. Det låter som en klyscha, men för mig blev det en riktig aha-upplevelse. Jag kände att det är det här jag ska göra!

Efter åtta lärorika månader tillsammans med Hannah sökte Camilla till Flyinges tvååriga utbildning.

– Jag har aldrig mått så bra som nu, konstaterar hon och tittar med ett leende upp ifrån Frasses hov.

Med en stor tång lossar Camilla på sömmarna till den gamla skon. Med en van rörelse hänger hon den över verktygslådans övre kant innan hon släpper ner hoven på golvet och granskar hans ben.

– Ju mer jag lär mig, desto mer vill jag lära, veta och jobba. För mig har det alltid varit en dröm att kunna ha ett eget företag, fortsätter hon.

Att det skulle bli ett företag inom hästnäringen hade Camilla aldrig kunnat föreställa sig. Visserligen är hon hästtjej sedan barnsben, men det är en tuff bransch där det är svårt att tjäna pengar.

– Om du inte är hovslagare, då går det absolut, försäkrar hon och börjar verka hans hov. Bit för bit klipps av med olika verktyg. Gång på gång sätter Camilla ner hans ben. Tar några steg tillbaka och granskar hur han står. Det är viktigt att det blir plant. Hon raspar med en stor rasp, både mot undersidan och mot sidan av hoven.

När Camilla är nöjd går hon ut till bilen för att hämta en ny sko till Frasse. Hon måttar den mot hans hov. Förklarar att skorna är runda, medan Frasses hov är mer avlång. Med snabba kliv är hon tillbaka vid bilen. Sätter hörselskydden över öronen, greppar släggan och börjar rikta skon vid städet.

Klingandet hörs långt över slätten. En av hästarna i hagen lyfter nyfiket på huvudet, men Frasse står oberörd och väntar tålmodigt i stallet. Camilla måttar på nytt mot hans hov innan hon återvänder ut. När hon fått fram rätt passform genom att rikta skon på städet avslutar hon med att slipa lite med vinkelslipen för att få den finish hon vill ha på skon.

– Jag är inte rädd för att ta i, konstaterar Camilla när hon återvänder in i stallet.

Hon pratar lugnt till ponnyn som svarar med att buffa lite med mulen mot hennes rygg när Camilla på nytt håller fast hans hov mellan sina knän. Camilla förklarar att drömmen för henne är att bli klinikhovslagare. Efter två års arbetslivserfarenhet är hon behörig att söka påbyggnadsutbildningen som ges på distans.

– Då får jag gå in i levande vävnad och hjälpa hästar med en avvikande hovform. På en klinik får man en helt annan erfarenhet, där får man se allt som man inte får se ute på ett stall. Drömmen är att få jobba på en klinik en dag i veckan och ha kvar min egen firma de andra dagarna. Att vidareutbilda sig är ett sätt att hålla kvar gnistan, att inte bara byta skor.

Camilla fäster ett band med en stor magnet runt sin armled. Nya sömmar fastnar på magneten och Camilla förser sig med en hammare i högerhanden innan hon börjar fästa den nya, svarta, oanvända skon på Frasses hov. Med mindre än sex månader sedan sin examen har Camilla inte fått upp samma fart som sina äldre kollegor.

– Men det är ju resultatet som räknas, inte vägen dit, konstaterar hon samtidigt som den ena sömmen efter den andra kommer på plats.

När Frasse åter står på fyra ben tar hon några steg tillbaka och granskar hans framben. Blir det inte jämnt riskerar hästen att bli halt. Med van hand skiftar Camilla mellan sina verktyg. Den välfyllda verktygslådan var en stor investering som hon gjorde i samband med att hon började sin utbildning och nu är de olika tängerna, hammaren och släggan välanvända. Den nystripade bilen ute på gården har hon valt att leasa.

– Jag har bra människor runt omkring mig som jag kan dubbelchecka med om jag är osäker på något. Oavsett om det handlar om hantverket eller att driva företag. När vi läste företagsekonomi på skolan fick vi tipset att satsa på ett riktigt bra redovisningsprogram så det gjorde jag. Jag använder mig av Swish som är beprövat, det är nästan gratis och fungerar bra. Men framför allt har jag ett stort stöd och hjälp av min man Jocke.

Camilla betonar att andra hovslagare är hennes kollegor, inte konkurrenter. De flesta håller samma priser och om någon har mycket att göra så rekommenderar man varandra.

– Marknaden är bra. Jag har precis fått kontrakt med Klagshamns ridskola som jag delar med en kollega. Det ger en trygghet samtidigt som det är roligt att vara en del av något större. Och de har bra hästar.

Frasse krafsar med frambenet och pockar på uppmärksamhet. Han börjar bli lite uttråkad och vill ut till kompisarna i hagen. Camilla tar tag i hans högra framben och fortsätter sitt arbete. Samtidigt kommer hennes två hundar och snusar runt matte.

– De är mina arbetskamrater, förklarar Camilla med ett skratt.

Annars är hon ganska ensam när hon åker mellan gårdarna på Söderslätt. Camilla erbjuder sig att själv hämta hästar ute i hagarna. En del hästägare vill vara hemma när hon kommer, men möjligheten att sköta sig själv skapar flexibilitet, samtidigt som det kan ha sina baksidor.

– Händer det något så är jag ju ensam, därför försöker jag alltid ha min telefon i närheten.

Camilla konstaterar att hennes nya karriär blivit precis så som hon hoppats och trodde. Hon är mån om att ge sig själv gott om tid ute hos varje kund. Det ska finnas utrymme för att upptäcka en hovböld som kräver en halvtimmes extra omsorg. Och det ska finnas tid att köra från en kund till en annan.

– Jag vill slippa stressen. Nu känner jag aldrig av den längre. Innan var jag stressad jämt. Jag har varit i väggen. Men jag gillar logistik och planering så det fungerar bra. För att få det att bli så optimalt som möjligt är det bra om jag kan sko hästar i samma område. Jag är noga med att boka in nästa besök om sju, åtta veckor så att jag har framförhållning. Men det är en utmaning att få det att flyta.

En annan stor förändring i Camillas liv är att hon tillåter sig att jobba regelbundna tider.

– Jag har alltid jobbat oregelbundet, nu är det slut med det! Jag är benhård. Både för min och barnens skull. Men en förutsättning för det är att jag själv tar in och ut hästarna och inte behöver anpassa mig efter när ägaren kan vara hemma. Jag har det hellre så här.

Hon håller Frasses högra hov mellan sina knän när han plötsligt tycker till. Följsamt hänger hon med i hans rörelse, pratar lugnande med honom och försäkrar att de snart är klara.

– Det är lite pilligt, konstaterar hon och återvänder på nytt ut till vinkelslipen, men betonar samtidigt att Frasse inte är någon stor utmaning. Hans hovar avviker inte mer än andra och han är en lugn och trygg ponny.

– Men jag är inte rädd att ta tag i lite svårare hästar. Jag vill inte vara begränsad i mitt jobb. Det blir man om man inte vågar.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Camilla Dahl

Företag: Camilla Dahl hovslageri

Ort: Västra Virestad.

Bransch: Hovslagare.

Antal anställda: En.

Startade: I maj i år.

Företagsform: Enskild firma.

Visa mer...